Annonce

Annonce

Svar: Mad, appetit og kræsenhed


28. juli 2020

Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge....

Som jeg nævnte i mit tidligere svar til dig, så er der mange forskellige måder at opdrage på, og det man vælger i den ene familie er ikke nødvendigvis valget i en anden familie. Derfor skal I naturligvis gøre det, som I synes fungerer bedst for jer - også selvom jeg og andre kan have andre meninger - så længe vi ikke er ude i ekstremer, og det, I gør, ikke er godt for jeres dreng...

Jeg synes, det er godt, at jeres dreng nu spiser selv og ikke længere mades. Det er vigtigt, at man kan finde ud af at spise med gaffel, ske og kniv, når man er 4 år gammel, og at man kender til "reglerne ved middagsbordet", så man også kan finde ud af dette, når man er i børnehave, spiser hjemme hos bedsteforældre, er på cafe/restaurant, eller måske skal spise hos en legekammerat en dag.

Det er vigtigt, at I giver ham mange små måltider dagen igennem, så hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så går der ikke ret lang tid, så tilbydes han mad igen. På den måde holdes hans blodsukker også stabilt (og dermed også hans humør), og hvis han tilbydes fiberholdige og proteinrige måltider, så vil det være med til at give ham energi og noget at forbrænde, så hans udvikling naturligt støttes.

Når han spiser betydeligt mindre end tidligere, så er det netop fordi du har madet ham og derfor har "fyldt ham op", og I har spist efter, at tallerkenen skulle tømmes. Det betyder, at han ikke har lært at lytte til sin krop og derfor sandsynligvis har svært ved at fornemme mæthed og sult - han har ikke lært at spise efter kroppens signaler, men efter at tallerken skulle tømmes... Og det princip bruger I faktisk stadig. Han skal spise op, tømme sin tallerken, og nu får han 20 minutter til det...

Samtidig har I også indført et belønningssystem, hvor han får en lille is til dessert, hvis han har spist op. Den slags systemer synes jeg, man så vidt muligt skal undgå, fordi det er med til at inddele maden i kategorier - "det sunde, som ikke er så lækkert" og "det lækre, som man kun får, hvis han spiser det mindre lækre" - og det er ikke godt for hans spiselyst og lyst til at spise almindelig sund og varieret mad. Det skal være lige så lækkert at spise jeres almindelige frokost og aftensmad, som at få is - og det er det ikke nu.

Og det kan faktisk godt være med til at gøre, at han nu afviser flere og flere fødevarer, ligesom det store fokus, I har på hans mad, og indtaget af mad, kan virke negativt på hans spiselyst. Når I fokuserer meget på, hvad han spiser, hvornår han spiser, i hvilken rækkefølge han spiser hvad, hvor meget han spiser, hvor hurtigt han spiser osv. så kan dette bremse hans spiselyst. Han kan godt føle sig presset til at spise, og ingen kan lide at blive presset, han kan også føle sig forkert, hvis han ikke lever op til jeres forventninger - og ingen kan lide at føle sig forkert.. Og han får igen ikke en naturlig fornemmelse for, hvad han har lyst til, hvad han synes smager godt, hvordan han vil spise, fornemmelse for sult og mæthed osv. osv.

Du skriver, at det fungerer overraskende godt, og du skriver også, at han hygger sig rigtig meget ved maden, snakker, fjoller osv. så lige nu er det for jer en succes, og det er rigtig godt. Igen - det er ikke en metode, som jeg normalt ville bruge eller anbefale, men hvis det virker hos jer, så er det jo sådan. Der ligger naturligt en lang historie bag, at I er havnet i denne situation, og at det er dette valg, I træffer nu...

Jeg vil foreslå jer, at I inddrager jeres dreng i madlavningen, gerne både til frokost og aften. Det vil være rigtig godt, hvis han er med til at dække bord og gøre klar til spisning, ligesom han meget gerne må være med til at vaske, hakke, snitte, røre, smage til osv. når der skal laves mad. Jo mere han er med i forberedelserne, jo bedre vil det være, og han må meget gerne smage undervejs...

Når jeres dreng er med til at lave mad, så får han et kendskab til ...


Annonce

... forskellige madvarer. I kan tale om hvad de hedder, hvor de kommer fra, I kan smage på maden og tale om forskellige smage. Og det forebygger kræsenhed, hvis han er med til at lave mad, ligesom han stolt vil kunne fortælle om den viden, han gradvist får omkring forskellige fødevarer. Samtidig så er det at lave mad sammen en meget dejlig måde at være sammen på - så i stedet for at fokus er på, at han skal spise bestemte fødevarer, inden for bestemt tid osv. så er fokus på jeres samvær og hygge omkring maden og madlavning. Han nyder allerede samværet med jer, snakker og fjoller - og hvis I laver mad sammen, så støtter I denne følelse af samvær.

I forhold til mad, fødevarer og indtag, så hans behov dækkes bedst muligt, så anbefales det at børn over 3 år og deres forældre spiser efter Y-tallerkenen. Du skal forestille dig, at der ligger bogstavet Y på tallerkenen. Øverst i Y´et ligger kød, fisk, æg, ost, sovs. Til den ene side af Y´et ligger brød, kartofler, ris, pasta. Og på den anden side af Y´et ligger grøntsager:

1/5 af tallerkenen er kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og sovs
2/5 af tallerkenen er brød, kartofler, ris og pasta
2/5 af tallerkenen er grøntsager - gerne to slags og også lidt frugt.

Mit forslag til en dagsplan, kunne se således ud:

Morgen 7-7.30: Havregryn med minimælk eller skummetmælk. Der kan kommes lidt sukker eller måske lidt frisk frugt og bær på havregrynene eller en gang imellem måske lidt rosiner. Og kan han lide grød, må han også meget gerne tilbydes f.eks. havregrød eller mysligrød eller lignende til morgenmad. Vand, mælk eller f.eks. juice at drikke.

Afleveres i børnehave, de dage hvor han skal det

Formiddag 9: En grovbolle eller en halv skive rugbrød med lidt smør og f.eks. ost. Frisk frugt og bær. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt pålæg, varier gerne mellem kød- og fiskepålæg, kom evt. lidt salatblade under pålægget, brug agurk, peberfrugt, cherrytomater og lignende som pynt. Giv også gerne et hårdkogt æg en gang imellem. Må også gerne få rester fra aftensmaden, det kan være kartofler, der bruges som pålæg, eller det kan være en fiskefrikadelle eller en almindelig frikadelle, der gnaves eller bruges som pålæg, evt. med lidt remoulade eller lignende... Vand af kop.

Eftermiddag 15: Her må han f.eks. gerne få en portion tykmælk, yoghurt eller lignende med revne æbler, rugbrødsdrys, mysli... det kan også være en grovbolle bare med lidt smør og lidt marmelade, eller det kan være en anden form for fuldkornsbrød med lidt forskelligt grønt (salat, tomat, agurk, peberfrugt), lidt kogt skinke eller kylling. Vand af kop.

Når I er hjemme fra børnehave eller som før aftensmad: Det kan være en smoothie eller hjemmelavet milkshake, frisk frugt og bær, og så må han gerne tilbydes lidt gnavesnacks, f.eks. gulerod, peberfrugt, tomat.. lad ham spise af den mad, som I bruger, når I tilbereder aftensmaden sammen. Bruger i lidt frugt eller bær i salatskålen, så lad ham også spise lidt af det.

Aftensmad 18: Almindelig familiemad som indeholder kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta sovs. Vand af kop eller kan også tilbydes et glas mælk (skummet eller minimælk). Hvis han er glad for pastaretter, så kan du lave lasagne i stedet for spaghetti med kødsovs og på den måde får han stadig begge dele. Du kan også lave f.eks. kartoffelmos og millionbøf og kom gerne forskellige grøntsasger i millionbøffen. Mange børn kan også rigtig godt lide boller i karry, svensk pølseret og lignende retter. For børn i jeres drengs alder er det ofte også et hit med f.eks. madpandekager og pitabrød, hvor de forskellige fødevarer serveres i små skåle, og man så selv kan tage og blande det samme, som man gerne vil have...

Hvis han før sengetid giver udtryk for, at han er sulten, så kan I tilbyde ham rester fra aftensmaden f.eks. en frikadelle eller et kyllingelår sammen med en klapsammen rugbrød...

Får børstet tænder og puttes til natten ca. 19.30 som nu...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce