Svar: Opvågninger om natten
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det lyder som om, at I har fået skabt et rigtig fint putteritual hos jer, som gør, at jeres datter falder i søvn uden gråd og helt roligt. Det lyder rigtig dejligt :)
Jeg vil anbefale, at I indføre en godnatgrød om aftenen. Grøden bør lægges efter et bad, så den ligger adskilt fra aftensmaden, og den vil være med til at mætte hende lidt ekstra, så hun ikke behøver søge brystet om natten, fordi hun reelt er sulten. Det vil også være rigtig fint at bibeholde flaske før putning og så amme hende sen aften, så du sikrer dig, at hun stadig får mælk/væske nok.
Det betyder, at en aftenrytme kan se således ud:
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlig retter med kød, fisk, kartofler, grøntager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i små stykker og også større stykker til hånden, som hun selv kan sidde og gumle på. Og der skal stadig være mos. Frikadellen kan gives i stykker og kartofler moses med lidt sovs :) Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme eller lignende efter behov.
Tilbydes godnatgrød ca 19.30, det kan også være en banan, hvis I tænker, at det vil fungere bedre. Vand eller mme af kop. Får derefter børstet tænder.
Flaske og putte ca. kl 20 til natten
Sen aften 23-24: Ammes og sover herefter uden yderligere til næste morgen.
Når du giver hende erstatning, så er det vigtigt, at du følger det blandingsforhold, som står på pakken eller bøtten. Hvordan det skal blandes er forskelligt fra produkt til produkt, så derfor bør du bruge den mængde pulver, som står beskrevet og også bruge den medfølgende måleske. Det betyder også, at hvis du kommer mme-pulver i grøden, så skal mængden af pulver passe til den mængde vand, som du koger grøden på. Det vil sige, at hvis du koger grød på 1 dl. vand, så skal mængden af pulver passe til 100 ml. Antal skeer fremgår af mme-pakken/dåsen.
Med hensyn til mælkebehov, så vil jeres datter i en alder af 9 måneder stadig have brug for 3 mælkemåltider i døgnet, og disse ligger ofte godt placeret før middagslur, aften og sen aften. Hos jer er det altså rigtig fint, hvis hun ammes før middagslur, får flaske til putning om aftenen og ammes igen sen aften. Det giver hende de tre mælkemåltider, som hun umiddelbart har behov for nu. I 10 måneders alderen vil det ofte være passende at skære et mælkemåltid fra, og det vil ofte være mælken før middagsluren som fjernes her, enkelte børn kan dog bedre undvære amningen sen aften.
Ud over de 3 mælkemåltider, som jeres datter har behov for lige nu, så skal du fortsat komme mme i grøden og derudover skal hendes behov for væske dækkes via kop. Hun bør tilbydes vand af kop til alle sine måltider og vand må også meget gerne bruges som tørstslukker imellem måltiderne.
Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at din datter spiser og drikker tilstrækkeligt dagen igennem og også om ...
... aftenen, derfor skal du naturligvis være opmærksom på dette. Og så vil det være godt, at hun får en flaske, når hun puttes og ammes godt fra begge bryster sen aften. Derefter bør hun puttes tilbage i egen seng igen, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover og også er lidt på afstand af dig og duften af din mælk :)
Hvis hun tydeligt har brug for brystet midt nat, så må du give hende brystet. Det er bedre, at du giver hende det og lader hende finde roen og komme videre i søvnen, men derefter trækker brystet til dig - end at du kæmper med hende så længe, at hun har ekstra meget brug for brystet og derfor indtager ekstra meget mælk om natten. Det er vigtigt, at du ikke bare "ammer løs om natten", da hendes indtag af mælk om natten vil påvirke hendes indtag af mad om dagen... I har også begge brug for sammenhængende nattesøvn, så det er en god idé at arbejde på, at hun lærer at sove et længere søvnstræk efter midnat...:)
Derfor, giv hende brystet, hvis det er nødvendigt, men lirk brystet ud af munden på hende, så hun ikke fylder sig med mælk. Du skal sandsynligvis trække brystet til dig flere gange, men på den måde kan du gradvist lære hende, at hun ikke behøver fylde sig med mælk om natten. Har du min bog om børn og søvn? I den kan du med fordel læse kap. 6 om "slut med mælk om natten" :)
Hun har på grund af sin udvikling naturligt brug for at mærke dig ekstra, brug for din nærhed og tætte kontakt - men det er ikke det samme, som at hun skal ammes hele tiden. Mor og brystet er to forskellige ting, og det begynder hun at være bevidst om nu. Det er også derfor man ofte oplever, at børn begynder at bide mor bevidst i brystet for at få en reaktion... Du kan altså give hende masser af nærhed, uden at du behøver at amme hende - og når det så er sagt, så kan det også være en idé at du som sagt efter amning sen aften putter hende i egen seng, så hun ikke ligger for tæt på mælkebaren:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange kan det være en fordel at lade far tage over efter amningen sen aften, da han ikke dufter af mælk, men kan give samme nærhed og kontakt, som mor kan...
Med hensyn til flaske i sengen, så er det vigtigt, at I eleverer hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt, når hun drikker flasken. Det er også vigtigt, at hun ikke falder i søvn med sin flaske i munden, men slipper den og falder i søvn med kærtegn, beroligende hænder, en putteklud eller lignende. Og hos jer beskriver du netop, hvordan hun får sin flaske, far går derefter ud og så ligger hun og snakker sig selv i søvn. Det lyder så hyggeligt og helt trygt og dejligt - og ikke som noget, der umiddelbart vil give problemer.
Det er ofte flasken før putning om aftenen, som forsvinder sidst. Dette sker ofte efter 1års alderen, hos de fleste børn i 13-15 måneders alderen, så der er lang tid til endnu :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen - fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Børn i bilen
Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:
1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.
2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.
3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.
4....
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S