Annonce

Annonce

Svar: Frisk fyr midt om natten


14. juli 2020

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er dejligt at høre, at det generelt går bedre med at putte, og at jeres dreng sover bedre i løbet af dagen. Det lyder også fint, hvis han lige nu kan nøjes med to lure dagligt - det kan dog godt være, at en 3. lur kan være nødvendig, hvis han står så tidligt op og så skal der naturligvis være plads til det.

Med den alder jeres dreng har nu, så vil det være passende med 4 flasker eller amninger i døgnet - og jeg anbefaler at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Jeg kan ikke helt ud af dit brev se, om jeres dreng får mælk på disse tidspunkter, men det lyder lidt som om, at det ikke er tilfældet - i hvert fald skriver du, at far forsøger med vand af flaske, og at du også nogle gange forsøger med en ekstra tår ved brystet - og jeg tænker, at det er vigtigt, at jeres dreng fortsat får mælk tidlig morgen, så I sikrer jer at han ikke vågner op, fordi han reelt er sulten der. De fleste børn er 8-9 måneder gamle før de kan undvære mælken tidlig morgen :)

Derudover spiller det naturligt ind, hvornår dagen reelt starter hos jer - hvis I bruger 1-2 timer på at få jeres dreng til at sove og han derfor falder i søvn mellem 06-07, hvornår står han så op? Det er vigtigt, at dagen ikke skrider for meget for jer og hele dagens rytme påvirkes normalt af stå op tidspunktet...

En dagsplan for en dreng på 7 måneder, vil derfor normalt se således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes eller flaske og sover videre

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 09: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og måske små bidder af en blød bolle med smør, hvis han kan kapere det allerede, vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke ammes eller have flaske først - mellemmåltidet erstatter mælken på dette tidspunkt.

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende. Det kan være rester fra aftensmaden og han må også gerne få en middagsret fra glas. Må også gerne suppleres med små rugbrødshapsere med smørbart pålæg, hvis du ...


Annonce

... fornemmer, at han vil være parat til dette. Vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Aften 17.30-18: Udgangspunktet jeres mad og nu mad med mere og mere bid - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være moset mad og mad til hånden, som han selv kan sidde og gumle på, opbløde med spyt. Vand af kop.

Ammes eller flaske med mme eller vælling - hvis han kan drikke 150-180 ml må han gerne få dette og puttes derefter til natten ca 19.30...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23: Ammes eller drømmeflaske (mme eller vælling, igen gerne ca. 150-180 ml)

Jeg får lidt på fornemmelsen, når jeg læser dit brev, at jeres dreng vågner, fordi han har brug for enten lidt ekstra mad eller ekstra mælk og det er vigtigt, at han tilbydes enten flaske eller bryst 4 gange i døgnet jf. dagsplanen. Det er også helt okay, at I vælger at give ham vælling, og han må gerne få 150-180 ml, hvis han kan drikke det. De ca. 50 ml I giver ham nu er ikke ret meget for hans alder :)

Jeg har forsøgt at lave dagsplanen sådan, at det kan passe med formiddagslur kl 9.30 og middagslur kl ca 14, som du beskriver, at han normalt sover sine lure. Tiderne kan dog godt ændre sig alt efter, hvornår han står op. I forhold til dit tidligere brev, så er hans rytme jo betydeligt senere nu og hele dagens rytme spiller naturligt ind på nattens forløb. Det kan være en god idé, hvis I kan forsøge at holde fast i et nogenlunde fast stå op tidspunkt, så hans rytme ikke skrider - uanset hvordan han har sovet om natten.

Du skriver blandt andet "Vi var kommet ind i en god rytme hvor han vågnede omkring midnat samt nogle gange ca kl 5 hvor han fik mælk begge gange, men den rytme, var altså en kort fornøjelse..." - og jeg tænker, at det er netop denne rytme, som I skal forsøge at komme tilbage til - netop ved at have fokus på drømmeflaske/amning og også stadig mælk tidlig morgen. Dog nok lidt tidligere end klokken 5...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce