Annonce

Annonce

Svar: Dagsrytme, efterspørger ekstra flaske


9. juli 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Ja, det er helt normalt, at børn i jeres drengs alder kan have behov for en ekstra flaske, og det skal I endelig give ham.

Nogle børn - især børn der får flaske - kan ret hurtigt få en rytme, hvor de sover deres længste søvnsstræk om aftenen feks. mellem kl 20-02, og det må de gerne. I takt med at de begynder med skemad, så kan deres rytme dog godt ændre sig - det sker ikke altid, men af og til. Det betyder, at de nogle gange får behov for en drømmeflaske omkring midnat.

I takt med at skemaden kommer til at fylde mere og mere, altså i takt med at antallet af skemåltider sættes op hele dagen igennem, så vil det ofte være flasken på ydertidspunkterne, som fylder, og gradvist trappes ned i mælken om dagen og også midt nat. Det er ikke endnu, men på sigt f.eks. når han er 7 måneder, vil det sandsynligvis passe rigtig godt med 4 flasker, som ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at den rytme, som han begynder at vise nu, hvor han netop viser behov for en drømmeflaske sen aften, vil passe rigtig fint til hans behov på det tidspunkt. I stedet kan han så til den tid sove 5-6 timer mellem midnat og tidlig morgen, hvor han så tilbydes flaske igen.

At han søger mælken en ekstra gang kan også hænge sammen med, at han nu er fysisk så stor, at han begynder at vise behov for mere mælk/mad. Derfor er det også rigtig godt, at du er begyndt med skemad og nu øger ham til to gange dagligt.

Når han bliver 6 måneder og tilbydes skemad flere gange dagligt, drikker vand af kop osv. så vil det være fint at trappe ud af flasken midt nat, men bibeholde flasken sen ...


Annonce

... aften....

Med hensyn til gråd kl 04 og opvågning på netop dette tidspunkt, så er det helt korrekt, at vi i vores cirkadiske rytme har dette "dyk" og "peak", som du nævner også voksne har. Hos børn hænger det dog sammen med dagsrytmen, og hvornår de sover der - og da jeres dreng ofte sover sin 3. lur mellem kl 16-16.30, så kan der altså godt være en sammenhæng med, at han vågner kl 04-04.30 om natten...

Han er dog stadig så lille, at det er meget begrænset, hvad du kan gøre ved det - og han trives med sin dagsrytme, og man skal som udgangpunkt ikke ændre noget, som fungerer. Når det er sagt, så har han dog en meget tidlig rytme, han starter ofte dagen kl 05-05.30, sover første lur kl 07 og går i seng om aftenen kl 19... er I selv morgenmennesker eller? Hvis I trives med den tidlige rytme, så lad det være for nu, er det derimod problematisk for jer, så skriv igen, og jeg vil prøve at komme med lidt forslag til, hvordan I måske kan ændre lidt på rytmen...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er okay at bruge slyngevuggen om morgenen, hvis det kan gøre, at han så sover længere og får bedre nattesøvn og står lidt senere op :)

Der sker rigtig meget med jeres søns søvn lige nu og de næste måneder frem, søvnen ændrer sig rent fysiologisk, og også udviklingsmæssigt sker der meget, som naturligt vil påvirke hans rytme, søvn, puttetidspunkter osv. Det kan derfor godt være en idé at se hvad tiden bringer, for nogle gange vil ændringer ske mere eller mindre af sig selv... men drømmeflasken er ikke så tosset, hverken nu eller i tiden frem :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce