Svar: Putning aften og nat - 9 mdr.
Kære N
Tak for dit brev og fine beskrivelse af den ændring, som I pludselig oplever hos jeres datter :)
Det lyder meget sandsynligt, at separationsfasen spiller ind. Du fortæller, at jeres datter er rigtig godt igang motorisk, hun kravler, rejser sig, går ved og langs møbler, går med sin gåvogn, danser og bevæger sig rigtig meget rundt - og netop fordi hun motorisk øver sig at være mere og mere på afstand af jer og bevæge sig mer og mere rundt i verden på egen hånd, så vil hun i denne periode ofte også vise behov for ekstra tilknytning. Det ses f.eks. ofte om aftenen, hvor hun har brug for at være mere på skødet, være mere i favn, har sværere ved at overgive sig til søvnen, græder - hvis I går fra hende osv. osv.
Børn kan i denne alder også vise ekstra behov for brystet. Ikke fordi de ernæringsmæssigt har brug for den ekstra mælk, men fordi brystet er tryghed og nærhed for dem. Det kan derfor godt være et ekstra behov for at mærke dig, have dig tæt på osv. som gør, at hun pludselig vågner op og søger brystet om natten - og at brystet alene ikke længere er tilstrækkeligt, hun har brug for at du tager hende op, holder hende, lader hende mærke dig ekstra meget, før hun så kan overgive sig til søvnen igen... og samtidig vil hun ofte protestere mod at blive holdt, vil ikke op og skubber dig væk, det er en del af separationsfasen, men naturligt frustrerende for dig.
Det har også betydning, hvordan hun falder i søvn - og hvor hun tidligere faldt i søvn i egen seng, med beroligende hænder osv. så græder hun nu ofte, når hun skal sove. Og det kan faktisk også gøre, at hun så vågner op, græder og søger dig igen om natten. Jo mere roligt hun falder i søvn, jo mere rolige vil nætterne ofte også være...
Derudover så tænker jeg også, at I måske skal ændre lidt i jeres aftenrutiner. Du fortæller, at I ofte giver flaske i stuen, hefter børster tænder og så siger i godnat til far og går på værelset, hvor du trækker gardinerne for osv. og sætter dig og ammer hende. Det lyder umiddelbart rigtig fint, fordi du netop stadig ammer hende, før hun skal sove, men der er dog stadig en risiko for, at hendes putteritual afbrydes for meget, og hun efterfølgende så har svært ved at falde i søvn.
Det vil ...
... normalt være en fordel at give mælken der, hvor I ønsker, at hun skal sove. Det at skulle sove er altid forbundet med adskillelse, separation, og når I giver flaske i stuen så kan I risikere, at hun føler, at I stopper det hyggelige, det trygge, rare og nære for så at gå på værelset, hvor adskillelsen så begynder... Da hun samtidig er i separationsfasen kan dette være med til at forstærke hendes følelse af, at hun ikke er jer nær og dermed gøre det ekstra svært for hende at overgive sig til søvnen.
Du skriver, at når far i øjeblikket putter, så går det bedre... som jeg læser dit brev, så ammer du og forsøger at putte, og når det ikke lykkes, så kommer far og putter jeres datter, og du går ud... Du kan overveje, om du/I fortsat både skal give flaske og amme om aftenen. Det må du gerne, hvis det fungerer. Fordelen ved flaske er dog, at den kan gives direkte i sengen, så hun ikke oplever noget skift fra din favn - hverken skiftet fra stuen til værelset eller skiftet fra din favn og ned i sengen, hvor hun skal sove. Det er stadig vigtigt, at hun ikke falder i søvn med flasken i munden, hun skal helst slippe, før hun sover helt og netop er træt nok til at blive lullet i søvn med hænder, stillingskift, berolignede ord osv. men i sengen, hvor I ønsker, at hun skal sove.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I skal naturligvis også være opmærksom på, at hun kan være ked af det og have svært ved at sove, fordi hun har ondt for tænder, ondt i ørerne osv. Det har trods alt kun stået på en uges tid, så I må også se, hvad der sker. Det vigtigste er, at I ikke får skabt nogle rutiner og vaner, som I pludselig slet ikke kan få til at fungere.. altså pludselig finder på at hoppe med hende på en pilatesbold, kører en aftentur i bilen eller lignende for at hun skal falde i søvn. I skal så vidt muligt holde fast i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt - netop at hun som udgangspunkt falder i søvn i sin seng.
Hvis det lige nu fungerer godt, at far putter, så lad far gøre dette. Du kan gøre alt det, som leder op til putning med bad, godnatgrød osv. Og derefter kan far så tage over, det er helt okay :) Gør det, som giver jer mest ro og de bedste aftener...
Håber du/I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Sprog
Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.
At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.