Annonce

Annonce

Svar: Tid til 2. måltid?


7. juli 2020

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at du godt kan indføre skemad om aftenen nu. Din dreng har været igang med grød til frokost i 2.5 uge, han spiser ca. ½-1 dl. af gangen, han drikker fint med mælk, og maven fungerer - og han er tydeligt interesseret, når du spiser. Jeg tænker, det vil være godt at forsøge.

Da du giver ham grød til frokost, vil det være rigtig godt at tilbyde ham lidt grøntsagsmos om aftenen. Start igen gerne med små smagsprøver og øg ham så gradvist til han kan spise ¾-1 dl. Læg hele tiden mærke til, hvordan maven fungerer.

Start f.eks. med lidt kartoffelmos og bland lidt forskelligt i mosen f.eks. gulerod, blomkål. broccoli, så du bruger kartoffelmosen som basis og gradvist vænner ham til de andre grøntsager. Hvis han bedre kan lide det lidt søde, eller måske virker til at synes at kartoffelmos bliver lidt for voldsomt, så kan du også starte med at bruge en gulerodsmos som basis og så tilsætte lidt kartofler, blomkål eller broccoli til dette.

Det er bedre at du giver ham ¾ dl. grød eller mos to gange dagligt, end at du giver ham 1.5 dl. grød eller mos på en gang. Sammen med grød og mos bør han tilbydes vand af kop og derudover skal han stadig have sine ca. 7 flasker i døgnet. Lige nu kommer skemaden ud over hans vanlige indtag af mælk.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre

Vågner og dagen begynder stille og roligt

Formiddag 09-09.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Tilbydes som nu lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping for variation og variere også gerne mellem de forskellige grødtyper f.eks. majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød, quinoagrød. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren ...


Annonce

... er og hvad tid han er puttet til den...

Eftermiddag 16-17: Flaske

Sover dagens 3. lur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, start med små mængder og øg gradvist. Brug f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash i starten. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten .. måske kl ca. 20, det kan dog også sagtens være senere, det afhænger helt af, hvornår hans lure i løbet af dagen ligger, og hvor lange de er.

Sen aften 23-24: Drømmeflaske


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nat 03: Har sandsynligvis stadig behov for flaske midt nat.

Jeg er ikke helt klar over, hvordan jeres drengs rytme er lige nu, så mine forslag til tidspunkter kan naturligvis være helt anderledes, end det I oplever. Det er dog godt med grød til frokost og mos til aften, og flasken gives ca. hver 3-4 time og altid i forbindelse med, at han skal sove.

Nogle børn har dog også en rytme, hvor de i denne alder går sent i seng, og hvis han først sover kl 22 og derfor får flaske på dette tidspunkt, så vil han naturligt ikke skulle have flaske igen mellem 23-24, men vil så måske have behov for flasken omkring kl 01-02... Der er også nogle børn som stille og roligt begynder at sove deres længste søvnstræk om aftenen, det vil sige, at de f.eks. får flaske kl 20, sover til 01/02, hvor de så får flaske igen, sover videre til 06, hvor de atter tilbydes flaske - og en sådan rytme er naturligt også helt okay.

Jeg håber dog at min dagsplan hjælper lidt videre på vej, og dejligt at det går så godt med skemaden :)

Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn & mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og guides igennem måned for måned. Du kan også slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få, hvornår, og hvordan det skal gives. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave. 2 oplag 2019).

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce