Svar: Vegetarisk kost til baby
Hej med dig
Tak for dit brev :) Det er rigtig dejligt at høre, at det går så godt med skemaden, og det lyder helt alderssvarende med 2 måltider dagligt - grød og mos. Det er vigtigt, at du holder mængden af skemad på et niveau, som stadig levner plads til mælken. Det er således bedre, at du giver ham f.eks. ¾ dl. x 2 dagligt end 1.5 dl. x 1 dagligt. Hvis han spiser for store mængder skemad, vil han ikke have plads til så meget mælk i maven efterfølgende - og drikker han ikke nok i løbet af dagen, så vil han naturligt søge det om natten... :)
Det er rigtig godt, at du er opmærksom på jeres drengs behov for næringsstoffer og derfor behov for en varieret kost. Det er derfor også rigtig godt, at I spiser en stor variation af grøntsager, og også spiser fisk og æg, ligesom I drikker mælk. Det vil være med til at sikre hans behov rigtig fint, og han kan normalt godt undvære kød.
Hvis du ikke selv spiser æg eller drikker sparsomt med mælk, så anbefales det, at du tager et dagligt tilskud af B12 vitamin under hele ammeperioden (og også under graviditeten). Hvis jeres dreng ikke får mælkeprodukter og æg, så bør han også have et dagligt tilskud af B12 vitamin, det kan gives i form af en knust børnevitamintablet, som indeholder 1 mikrogram B12. Hvis du er i tvivl om du og han mangler B12 vitamin (og hvis du feks ikke har taget ekstra B12 under graviditeten), så vil jeg anbefale dig, at du taler med jeres læge om at få målt en B12-vitamin-status. Den anbefalede dosis på 1 mikrogram B12 dagligt forudsætter, at du har haft et normalt niveau af B12 under graviditet og amning.
Hans behov for calcium skal dækkes via hans indtag af mælk, og det vil sige via modermælken og via den modermælkserstatning du giver ham. Da han både ammes og får flaske, så burde han ...
... ikke være i risiko for at udvikle calciummangel. Du bør også bruge modermælkserstatning i hans grød og mos.
D-vitamin sikres han via sine daglige d-dråber og derudover via fed fisk som laks, makrel og sild. Han får også d-vitamin via mælk, ost og æg.
Proteinbehovet dækkes ved at variere med æg, bønner/linser, hakkede nødder og på sigt grovere grød- og kornprodukter.
Det kan være nødvendigt at give ham et dagligt jerntilskud, men det afhænger af, hvor meget modermælkserstatning han tilbydes. Hvis han får 400 ml jernberiget modermælkserstatning dagligt (via flaske og via sin skemad) så får han jern den vej igennem. Hvis han hovedsageligt ammes og ikke får ret meget modermælkserstatning, så anbefales det, at I supplerer med jerndråber 8 mg. dagligt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis han tilbydes en knust børnevitamintablet dagligt, som indeholder både B12 (1 mikrogram), Jern (8 mg) og D-vitamin (10 mikrogram) så behøver han ikke få dråber ved siden af, altså hverken jerndråber eller d-vitamindråber.
Den største udfordring ved vegetariske kost er, at det kan have tendens til at have et lavt energiindhold og jeres dreng skal spise ret store mængder, for at få sit behov dækket. Det er derfor vigtigt, at I sikrer energitætheden i maden ved at bruge forskellige planteolier som f.eks. rapsolie og olivenolie - ligesom brug af mme som sagt anbefales.
I takt med at han bliver ældre, så vil du naturligt kunne variere hans kost mere og mere, så hans behov dækkes bedre. Når han bliver 6 måneder må han få stort set det meste:)
Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om Børn & Mad", vær opmærksom på at få fat i 3. udgave, 2. oplag 2019, da den blandt andet er opdateret med de nyeste retningslinjer fra sundhedsstyrelsen omkring vegetariske/vegansk kost.
Fortsat god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer