Svar: Kan ikke finde ro - 4 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det lyder for mig som om, at jeres dreng ikke er helt parat til at ligge i sin seng, når I putter ham fra jer - netop det at blive lagt i tremmesengen, gør det svært for ham at koble fra og finde ro.
Du fortæller, at han er meget nysgerrig, og at I tydeligt fornemmer, at han ikke vil gå glip af noget. Han følger rigtig meget med i, hvad der sker omkring ham og han er naturligt meget bevidst nu. Derfor er det helt naturligt og okay, at han har brug for jeres hjælp, når han skal sove - og her hjælper det ham at blive puttet i slyngevuggen. Når han har ligget ca. 10 minutter i den, så falder han i søvn og derefter flytter du ham. Og når slyngevuggen virker, så er det fordi han i den ligger som i en lille hule. Den skærmer ham, lukker af for verden og alle indtrykkene - hvor tremmesengen er langt mere åben.
Samtidig hjælper slyngevuggen ham også med at holde fysisk sammen på sigt selv, det er sværere for ham at trille omkring og flagre med arme og ben, når han ligger i slyngevuggen - hvor han i tremmesengen naturligt vil bevæge sig mere.
Og så bevæger slyngevuggen sig også, og han lulles naturligt i søvn af de vuggende bevægelser, hvor tremmesengen står stille.
I kan derfor forsøge at efterligne det, som gør han tryg i slyngevuggen - f.eks. hænge en himmel op over sengen og på den måde sikre, at han ikke kan kikke sig så meget omkring og derfor hjælpes til ro. I kan med fordel også stå ved ham, holde hænderne beroligende på ham, meget gerne hjælpe ham med at samle ...
... hænderne på brystkassen, så han i tremmesengen ikke kan "flagre" for meget med arme og ben, og I kan på den måde lulle ham ind i søvnen ved at holde ham og vugge ham lidt, hvor han ligger.
I kan også give ham flasken direkte i sengen, så han ikke oplever skiftet fra jeres favn og ned, hvor han skal sove. Dette skift kan han også protestere over, og det kan derfor nogle gange hjælpe at lade ham falde i søvn, der hvor han får sin mælk. Hvis I vælger denne løsning er det vigtigt, at I eleverer hans hovedgærde lidt, altså hæver madrassen ved f.eks. at lægge en lille pude eller et sammenrullet håndklæde ind under den i hovedenden for på den måde at løfte madrassen lidt op.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så kan det også være en god idé, at I lader ham være lidt længere tid i jeres favn, altså bibeholder nuværende ritual med at sidde med ham, give ham flaske og lade ham finde roen hos jer. I skærmer ham også og giver ham følelsen af at være holdt, men det er jeres arme, som holder ham. I må her gerne indføre feks. en sut og meget gerne en sutteklud, som kan følge med ham fra jeres favn og ned, hvor han skal sove. Og så skal I først flytte ham fra jer der, hvor han tydeligt er parat til at sove. Han skal ikke sove helt, men heller ikke være vågen. Han skal være vågen nok til at registrere, at han flyttes over i sin seng, men træt nok til at I med lidt kærtegn, putteklud og beroligende hænder kan lulle ham ind i søvnen. Han skal flyttes døsig...
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående tanker lidt videre - fortsat held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Forstoppelse
Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.
Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.
De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!
Tak fra drengens forældre