Annonce

Annonce

Svar: Optagethed af tis og lort/toilettræning


1. juni 2020

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev, det er rigtig fint, at du skriver tilbage og også uddyber de oplevelser, du har med jeres dreng lige nu :)

Det er helt normalt, at jeres dreng i en alder af 3.5 år interesserer sig for sin krop, kroppens åbninger - og det der kommer ud af disse f.eks. urin, afføring, spyt, snot... og også interesserer sig for sin tissemand og kan lide at røre ved den.

Børn har især i 3-6 års alderen en naturlig lyst til at undersøge kroppen og netop i børnehavealderen udforsker børn kroppen - de kikker på hinanden, de undersøger hinanden, de trækker bukserne af hinanden, de leger en slags "hvis jeg må se din, så må du også se min - lege". De leger lege, som handler om nysgerrighed og om at lære kroppens grænser at kende, det handler om at finde ud af, hvad der er rart, og hvad der ikke er rart, det handler også om at kende forskel på piger og drenge. De kan f.eks. også lege "doktor-lege" eller "kysse-lege" - og deres lege kan være med modsatte køn eller være med samme køn, det er alt sammen normalt.

Børn kan også røre ved sig selv, og de kan også onanere.. men det er ikke seksuelt på den måde, som det er for os voksne. Vi er som voksne bevidste om vores seksualitet, vi ved hvad det går ud på, hvad vi tænder på, hvad der giver os lyst - og vi kan mærke, når vi er seksuelt tændt. Man kan sige, at vi har et begær, en drift, som små børn slet ikke har. For jeres dreng er det dejligt at røre ved sig selv, det føles rart og er en sansemæssig rar følelse for ham - men det er på ingen måde drevet af seksualitet eller begær. Det er udforskning, lyst til at lære sin krop at kende... og hos små drenge bliver tissemanden naturligt stiv en gang imellem, og det er helt naturligt, men det er ikke seksuelt.

Derfor tænker jeg ikke, at der på den måde er en forbindelse mellem hans urin/afføring og hans ...


Annonce

... lyst til at røre ved sig selv, eller at hans lyst til at røre ved sig selv blokerer for toilettræningen. Men det kan naturligt hænge sammen på den måde, at kroppen og de ting der sker med kroppen lige nu er meget spændende for ham og naturligt skal udforskes. Og historiefortællingerne, som jo handler om kroppen, om urin og afføring - om når der sker uheld, som han jo kender men det er okay, og de voksne siger skidt pyt - er jo en anerkendelse af netop denne interesse for kroppen i forhold til hans alder. Du beskrev også, at han kunne være næsten i ekstase og hoppe af fryd. Og jeg tænker, at det er fordi han har den alder han har og naturligt har interesse for kroppen, og hvordan kroppen fungerer. Det er naturligt for hans alder og den udvikling, han går igennem, at netop disse emner fylder meget og interesserer ham... og derfor er det så fint, at du netop digter sådanne historier, og at han også selv digter videre eller selv fortæller dem...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg tænker derfor, at det netop er den mentale hurdle, som han skal over, og du har helt ret i, at han fysiologisk lyder parat. Og måske kan du netop udnytte hans interesse for kroppen... Det kunne være en idé at læse "den store bog om kroppen", som gennemgår hvordan man ser ud, forskellen på piger, drenge, mænd, kvinder. Hvordan vi ser ud både uden på og inden i.. Hvad der sker med maden, som vi spiser, hvorfor vi skal tisse og lave afføring, hvorfor vi skal gå i bad osv. og derfor også - hvorfor det er vigtigt at gå på toilettet. Så du bruger hans interesse for kroppen til at nå dertil, hvor han sammen med dig finder ud af at bruge toilettet og ikke længere lave i bleen. Og hvor du som tidligere nævnt naturligt støtter ham, hjælper og guider, så det er noget I samarbejder omkring :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce