Svar: Mærke liv i graviditeten
Kære utålmodige gravide
Tak for dit brev og stort tillykke med at du venter dig, hvor er det dejligt :)
Jeg kan godt forstå, at du savner at mærke den lille. Det er også en rigtig dejlig følelse, når man kan mærke, at den begynder at sparke rundt derinde.. faktisk sparker den jo allerede rigtig meget nu, du kan bare ikke mærke det endnu - måske har du set det på scanninger, da du var til NF scanning omkring uge 12...
Det er helt normalt, at du endnu ikke kan mærke at den lille sparker. De fleste første gangsfødende mærker liv omkring uge 20, altså når du er cirka halvvejs i graviditeten. Har man født før, vil man ofte mærke liv tidligere. Det har også betydning, hvor din moderkage ligger placeret, hvis moderkagen ligger foran den lille ud mod maveskindet, vil det være sværere at mærke.
I begyndelsen mærkes det ofte som små bobler eller små bitte puf nederst i maven (under navlen), nogle beskriver det også som fornemmelsen af "en lille fisk, der slår med halen", andre som "vanddråber der slår mod indersiden af maveskindet". I begyndelsen mærker du det ...
... ikke hver dag, men senere vil du mærke det dagligt og bevægelserne vil blive mere og mere tydelige og mere og mere livlige :)
Fra uge 24 skal du mærke dit barn hver dag:
- I takt med at graviditeten skrider frem, så vil barnets bevægelser blive kraftigere.
- Du vil ofte opleve, at dit barn sparker mere på visse tidspunkter af døgnet end på andre. Det følger ofte et fast mønster... børn er dog forskellige, så nogle børn sparker mest om dagen og andre mest aften og nat...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- Du vil ofte opleve, at barnet bevæger sig fra side til side, så sparkene begynder at komme forskellige steder...
- Du vil ofte bedst kunne mærke barnets bevægelser, når du selv er rolig - det vil sige, hvis du sætter eller lægger dig og slapper af...
- Det skulle kunne hjælpe at drikke et glas isvand, hvis den lille sover, så kan det være med til at vække barnet lidt og gøre, at den bliver lidt mere livlig og derfor lettere at mærke...
Det skal nok komme i løbet af få uger, men jeg kan godt forstå, at du er spændt :)
Rigtig meget held og lykke med graviditeten fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Viden om børn:
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder