Annonce

Annonce

Svar: Sparker når skal skiftes


16. maj 2020

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er helt normalt, at din datter begynder at vride sig, ligger uroligt og sparker, når hun ligger på puslebordet og skal skiftes - og hun gør det ikke for at gøre dig ondt, selvom det naturligt gør ondt, hvis hun sparker ud efter dig...

Jeg vil anbefale, at du forsøger at inddrage hende i stiftningen. Du kan f.eks. hjælpe hende med at bukke benene og sætte fødderne på bordet, og så kan hun selv løfte numsen op, når hun skal have bleen af og en ny ble ind under sig. Du kan sige den lille kærlige kommando "løft numsen skat", og så kan hun lære at løfte sig op.

Du kan også med fordel give hende en cremetube, den nye rene ble osv. i hånden, når hun bliver skiftet, så hun på den måde føler, at hun er med i det, som foregår.

Du kan også hænge en musikuro eller lignende op ved puslebordet, som du kan tænde for, og som hun kan ligge og kikke på. Ellers er det også rigtig godt, hvis du kan udnytte pusletiden til at pludre med hende og øve forskellige sproglige lyde, så du på den måde holder hendes kontakt. Sæt også meget gerne ord på de ting, der sker, og det du gør "så skal du have bleen af, hvor dejligt", " hvor er vaskekluden, her er den", "så vasker mor dig" osv. så du småsnakker lidt om løst og fast og hun på den måde kan følge med i, hvad der foregår, og når hun kan være med, så sæt ord på det "hvor er dine fødder henne, hvor er foden, der var den jo", "først det ene ben.. sådan" og "så det andet ben, sådan", "op med bukserne" osv. osv.

Med hensyn til rytme, så må du gerne vække hende om morgenen, når hun vågner efter en god lang nattesøvn på ca. 10 timer. Jo mere ens stå op tidspunkt I har, jo mere vil du kunne passe de forskellige måltider ind og dermed også hendes puttetidspunkter. Det vil ...


Annonce

... naturligt give dig lidt mere overblik over dagen, at du nogenlunde ved, hvornår hun spiser, er aktiv og sover og det forstår jeg godt, at du gerne vil :)

Hendes samlede søvnbehov vil være ca 14.5 time, og hvis hun sover ca 10 timer om natten, vil hun derfor skulle sove ca 4.5 time i løbet af dagen, fordelt på 2 lure eller 2 lure og en powernap. Jo tidligere hun står op, jo mere vil hun ofte have behov for en powernap sidst på dagen....

En plan for et barn på 6 måneder kunne f.eks. se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes/flaske og sover lidt videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos og vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes/flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15-16: Tilbydes lidt frisk frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til powernap

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød eller fisk i mosen, suppleres også her med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten måske mellem 20-21 - det afhænger helt af, hvor meget hun sover om dagen og hvornår sidste lur ligger.

Sen aften 24: Ammes/drømmeflaske og sover videre - og begynder nu at kunne undvære mælk midt nat...

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt videre på vej, og jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om Børn og Mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og guides igennem fra nu, og indtil din datter er 18 måneder gammel. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (2019) :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce