Annonce

Annonce

Svar: Skider når hun sover


11. maj 2020

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Pølsepigens mor ;)

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Jeg tror ikke, at din datter er forstoppet, og for mig lyder det faktisk som om, at hun måske får lidt for fiberrig kost og også også lidt for meget frugt (sveske)... Det vil give en lidt for livlig tarmmotorik og kan sagtens være forklaringen på hendes hyppige afføringer og lidt løse mave...

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på, at din datter skal spise sundt og varieret, og det vil være rigtig fint, hvis hun kan få mere og mere af jeres mad. Det er dog vigtigt, at hun spiser stivelse - og jeg synes, at du skal begynde at give hende kartoffel, ris og pasta, ligesom du også gerne må forsøge med lidt banan.

Når du giver hende grøntsager, - både grøntsagsmos eller grøntsagsstænger, som hun får i hånden og selv kan sidde og gumle på - så er det godt, hvis disse er kogt eller bagt i ovnen. Hun bør ikke tilbydes rå grøntsager. Det bondebrød, som du giver hende, går jeg ud fra er uden kerner, så det skal du bibeholde :) Og det er også rigtig godt, at du energiberiger hendes grød og mos med fedtstof og mme, så hun får lidt ekstra energi den vej igennem. Det gør du gøre til hun er 12 måneder gammel. Den færdiglavede babymad fra glas behøver du ikke tilsætte ekstra fedtstof og mme til.

Derudover vil jeg anbefale dig, at du adskiller grød og frugt om morgenen og i stedet forsøger med lidt frugtmos f.eks. banan mos om formiddagen - og springer amningen over der. Det kan ikke udelukkes, at amningen også er med til at sætte ekstra gang i maven og kan forklare, hvorfor din datter har afføring under sin efterfølgende lur. Samtidig vil det være passende med 4 amninger i døgnet nu, og jeg anbefaler, at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at hun heller ikke længere skal ammes eftermidag, men i stedet tilbydes et lidt større mellemmåltid.

Jeg vil også anbefale dig, at du rykker hendes morgenmåltid ...


Annonce

... lidt frem, så hun både ammes lidt tidligere og får morgengrød tidligere. Det kan også være med til at gøre at hun så måske vil have afføring, før hun puttes til lur, så I kan få dette overstået, før det er sovetid :)

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre indtil ca 6-6.30, hvor I står op og dagen begynder, og hun skal således ikke ammes igen her...

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: Frisk blød frugt i hånden og tilbydes også lidt frugtmos eller bærmos. Det kan godt være lidt svesker, men du kunne også forsøge med banan eller andre former for frugt og bær... vand af kop.

Puttes til formiddagslur og skal ikke ammes først

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, brug gerne rester fra aftensmaden - kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur ca 13.30-14

Eftermiddag 16-16.30: Flerkornsgrød med lidt revne æbler som topping (revet æble i stedet for æblemos), frisk blød frugt i hånden at sutte på selv. Vand af kop.

Skal ikke ammes eftermiddag...

Aften 17.30: Aftensmad - udgangspunktet er jeres mad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta... Suppleres med kogte grøntsagsbuketter, kartoffelbåde fra ovnen og lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. kl 19

Sen aften 23: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og skal herefter nu begynde at sove til næste morgen tidlig, hvor hun så ammes igen...

Jeg tænker altså, at du ved at ændre lidt i kostsammensætningen kan give din datter lidt ro i maven - og det vil være rigtig godt, hvis hun får lidt mere stivelse og mindre sveske:)

Jeg håber, at ovenstående dagsplan viser hvordan - og at det hjælper jer lidt videre, rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex

Navle

Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.

Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce