Annonce

Annonce

Svar: Finde sine hænder og trille


6. maj 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Liv

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring udvikling :) Det lyder som om, at din dreng stortrives på modermælk og trives rigtig godt, dejligt!

De fleste babyer vil allerede, når de ligger i livmoderen, finde deres fingre og ligge og sutte på dem, og det vil man ofte også se i månederne efter fødslen. Når spædbarnet sutter på fingre, så har det forskellige årsager - det kan være fordi barnet er sulten og har brug for mælk. Det kan også være fordi det virker beroligende, så fingrene kommer naturligt op i munden, når barnet har brug for at finde ro...

Barnet bliver naturligt mere og mere bevidst, både om at bruge sine hænder, men også om sin omverden, og med den alder din dreng har, så vil han have stor glæde af forskelligt ophæng, altså et aktivitetstativ og lignende, med ting som hænger, og som han kan ligge og slå til, trykke på osv. og dermed få en reaktion på...

Han vil også have glæde af at du giver ham forskellige rangler, binderinge og lignende, som han kan holde i en hånd, ligge og kikke på, gradvist begynde at undersøge med begge hænder, forsøge at føre til munden og smage på...

Han vil have stor glæde af, at du tager ham i hænderne og hjælper ham med selv at trække sig op til siddende stilling, så han på den måde mærker sin styrke i sine arme og også bliver opmærksom på sine hænder...

Han vil nyde små sanglege, hvor du bruger dine hænder og med fagter synger. Det kan f.eks. være lille Peter edderkop, hvor du med hænderne viser, hvordan peter kravler, regnen skyller ham ned osv. så han også her bliver opmærksom på dine hænder og stille og roligt vil begynde at bruge sine egne hænder.

Der er på den måde forskellige måder at hjælpe ham til at interessere sig for og begynde at bruge sine hænder mere og mere bevidst :)

Derudover er det godt, hvis du også kan hjælpe ham med at trille og bruge sig ...


Annonce

... selv motorisk. Du må meget gerne lave forskellige bevægelege med ham og for børn i 3-6 måneders alderen kan det f.eks. være:

- Cykelbevægelser, hvor han selv er med til at cykle med sine ben, imens du støtter om underbenene (du kan synge hjulene på bussen imens:))

- Gribe omkring hans hænder og håndled og lade ham selv trække sig op fra rygleje til siddende stilling.

- Støtte om hans lægge og bøjede knæ og hofte og hjælpe han med at dreje underkroppen fra side til side.

- Hjælpe ham med at dreje om på siden, ved at vise ham noget interessant legetøj.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil også være rigtig godt, hvis du kan danse med ham til musik, svinge ham, hoppe med ham osv. Måske har du en stor gymnastikbold, som du kan lægge ham på maven hen over og trille ham lidt frem og tilbage. Jo mere du kan vende og dreje ham, trille ham, give ham "luftture" osv. jo bedre vil det være for hans motoriske udvikling. Du skal naturligvis hele tiden holde øje med, hvad han godt kan lide og tilpasse bevægelserne, så det er sjovt og hyggeligt for jer begge :)

Sørg også fortsat for at lægge ham på maven dagligt. Gør det til en vane, at hver gang du lægger ham fra dig, og han er vågen, så starter han med at ligge på maven. Det er vigtigt, at han ligger på maven, så han får styrke nok i ryg, skulder, nakke til at han på sigt kan trille, sidde, krybe og kravle omkring ... :)

Du skriver, at han "endnu ikke har fundet sine hænder" og måske vil du ud fra min beskrivelse nu tænke, at han da har hænder/fingre i munden eller fint kan slå ud efter legetøj i sit aktivitetstativ, holde en rangle og lignende og dermed finde roen i dette... Men hvis du oplever, at han slet ikke bruger sine hænder, så skal du drøfte det med jeres sundhedsplejerske og læge :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Og god St. Bededag til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce