Svar: Dreng på 16 mdr er svær at putte
Kære Trine
Tak for dit brev og dejligt at høre, at jeres dreng sover bedre nu - i hvert fald, når han først falder i søvn ;)
Vi kan godt være enige om, at det ikke dur at bruge et par timer på putning, hverken til middagslur eller om aftenen. Det kan ingen af jer holde til i længden, og det lærer ikke jeres dreng at sove eller forbinde det at skulle sove med noget trygt, dejligt og rart.
Det lyder som om, at hans rytme varierer rigtig meget i øjeblikket, og det er godt, hvis du kan forsøge at skabe så ens en rytme hver dag - uanset om det er hverdag eller weekend, uanset om han har sovet kortere eller længere tid. Det betyder, at selvom han er faldet sent i søvn om aftenen, så er det godt, hvis han stadig kommer op kl 06.30 om morgenen, netop for at han så stadig kan puttes til en middagslur, som ikke ligger alt for sent.. og det er også helt okay, at du vækker ham kl 15, så du sikrer, at han ikke sover så meget om dagen, at hans rytme igen vender rundt.
Og ja, som udgangspunkt skal børn ikke vækkes, men hos jer er det vigtigt at holde fast i rytmen, og det er ikke et spørgsmål om, at du forsøger at fjerne søvn fra ham, men derimod et spørgsmål om, at du forsøger at hjælpe ham til en rytme, hvor han får den mængde søvn, som han naturligt har behov for, men på tidspunktet, som kan hænge sammen for både ham og jer.
Du skal gå ud fra, at han har brug for ca. 13.5 times søvn i døgnet, og det betyder, at hvis han sover 3 timer til middag fra kl 12-15, så vil hans nattesøvn skulle vare ca. 10.5 time. Det betyder, at hvis han står op kl 06.30, så vil hans puttetidspunkt om aftenen skulle være kl 20 præcis som I forsøger. Der er naturligt tale om et gennemsnit, hvilket betyder, at nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre, ligesom der i perioder godt kan være variation, så det kan godt være, at han lige nu ikke har helt så meget behov for søvnen, og derfor kan puttes lidt senere, og det behøver ikke være problematisk :)
Generelt vil det ofte passe godt, hvis han puttes efter 5-6 timers vågenhed, og ...
... det lyder derfor også fint, at han puttes ca. kl 12, hvis han står op kl 06.30, ligesom det er fint, at han puttes kl 20, hvis han står op af sin middagslur senest kl 15...
Det er vigtigt, at I søger for mange små måltider hele dagen igennem og giver ham noget at sove på. Det er en god idé at medtænke det man kalder tryptofanholdige fødevarer, som er med til at producere Serotonin, der har betydning for vores søvnkvalitet. Tryptofanholdige fødevarer er f.eks. bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også godt.
Derfor kan du med fordel f.eks. give rester fra aftensmaden til frokost, ligesom du kan give ham en banan før middagsluren og om aftenen vil det være godt med en godnatgrød, som kan give ekstra mæthed, en følelse af at "slå mave" og derfor behov for at ligge ned og samtidig også medvirke til god søvn...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er vigtigt, at I ikke presser ham til at sove kl 12, hvis han lige nu protesterer og tydeligt ikke virker parat. Put ham først kl 13, hvis han er parat der - tril evt en tur med barnevognen og lad ham sidde op, kikke på verden, finde roen og koble fra - og læg ham først ned, når han tydeligt er parat. Læg mærke til tidspunktet.
Put ham heller ikke kl 20 hvis han først er parat kl 21 - det er bedre, at I putter ham en time senere og så kun bruger 15 minutter på putning, end at I putter ham for tidligt og ender med at bruge en time eller mere, hvor han og I bliver mere og mere frustrerede.
Det er vigtigt, at I lige nu forsøger at putte ham der, hvor putningen kan ske i løbet af 10-15 minutter, så han igen vænnes til at falde i søvn inden for rimelig tid og lærer at have dette ritual. Og samtidig skal I så holde fast i stå op tidspunktet om morgenen og op fra middagsluren senest kl 15 - også selvom han udregnet så ikke sover helt nok. Og gradvist kan I så forsøge at rykke tidspunkterne frem og på den måde igen forsøge at forlænge hans søvn lidt :)
Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.