Annonce

Annonce

Svar: Falde i søvn i egen seng - 11 mdr.


2. maj 2020

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Det er rigtig godt du skriver, og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Jeres datter har det, som kaldes et søvnassociationsproblem. Det handler om, at hun er blevet uhensigtsmæssigt afhængig af din favn og dit bryst for at kunne sove.

Det er helt naturligt, at små børn har brug for bryst og favn, når de skal sove. Men i takt med at de bliver ældre, så skal deres putteritual gradvist ændre sig, antallet af amninger skrues ned og antaget af mere rigtig mad erstatte behovet for mælk - og dermed behovet for brystet. Det er altid bedst, hvis dette kan ske gradvist, så man fjerner en amning af gangen og sætter noget andet i stedet - det gør det lettere for både barn og mor at følge med - men af forskellige årsager, så går det ikke altid sådan, og så kan man være nødt til pludselig at skrue gevaldigt ned for amningerne, hvilket lyder til at være tilfældet hos jer.

Derudover, så er det vigtigt, at hun vænnes til nye søvnassociationer, altså at sætte noget andet i stedet for bryst og favn. Søvnassociationer er de rutiner og ritualer vi har i forbindelse med at vi skal sove, og der finde gode og mindre gode søvnassociationer.

De gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

De mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

Søvnassociationer er gode, når de lærer jeres datter at falde i søvn selv. Hun lærer at sove i sin seng, og hun forbinder sengen med det sted, hvor hun skal sove. Søvnassociationer er mindre gode, når de gør hende afhængig af jer, og det er netop sket, når hun er afhængig af dit bryst og favn for at sove - både for at kunne falde i søvn og for at kunne komme fra et søvnstadie til et andet i løbet af natten.

Med den alder jeres datter har, så har hun brug for 2 amninger i døgnet, og jeg vil umiddelbart anbefale dig, at disse ligger aften og sen aften, eller før middagslur og før putning om aftenen. Det betyder, at hun i første omgang skal lære at sove uden bryst om dagen, og hun skal om dagen tilbydes skemad/rigtig mad mange gange dagligt, samt vand af kop.

En dagsplan kan se således ud:

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur med f.eks. en putteklud - og skal ikke ammes her

Frokost 11-11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, ½ hårdkogt æg, stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle) eller lignende. Må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.

Puttes til middagslur med putteklud mv, og hvis du vælger at amme hende her, så skal hun ikke ammes sen aften.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos og vand af kop. Må også gerne tilbydes lidt tykmælk med revet æble, rugbrødsdrys eller lignende.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker, små hapsere og større gnavestykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme eller lignende efter behov og gøres ...


Annonce

... klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød ca 19.30 og får derefter børstet tænder

Ammes og puttes til natten ca kl 20...

Sen aften - sover enten uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, eller hun ammes her, dog ikke hvis hun ammes før middagsluren i stedet...:)

Det er vigtigt, at du indfører nogle putteritualer om dagen - som ikke indbefatter bryst og favn, og når det fungerer om dagen, så kan du overføre det til aften. Det vil sige, at hvis du f.eks. indfører en putteklud nu, og hun lærer at finde ro med denne i dagtimerne, så skal hun naturligt også puttes med den om aftenen. Det samme gælder de kærtegn, beroligende ord, godnatsang eller lignende, som du f.eks. vælger at bruge som substitut for brystet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover så er godnatgrøden god, og den bør ligge lige før putning, adskilt fra aftensmaden af et bad. Du skriver, at du har forsøgt med godnatgrød ca. 1 time før putning, og det er for tidligt - jf. dagsplanen :)

Du fortæller, at I er igang med at øve putning uden bryst og favn på 4. dag - og det lyder faktisk som om, at det er forløbet ret godt. I hvert fald er hun hurtigere og hurtigere til at finde ro og hendes gråd er også blevet mindre. Samtidig sover hun også betydeligt længere søvnstræk og mere roligt nu sammenlignet med tidligere, og det er rigtig godt!

Du nævner dog, at du ammer hende og putter hende lysvågen, og her må du gerne forsøge at se, om du kan ramme puttetidspunktet lidt bedre, så hun er mere parat til at sove. Jeg håber at min dagsplan kan hjælpe lidt med at se, hvornår tidspunktet måske passer... Derudover må du stadig gerne amme hende, før hun puttes om aftenen, og hun må gerne finde roen i din favn, men prøv at putte hende fra dig, før hun sover helt. Prøv ikke at putte hende, hvor hun er lysvågen, men der, hvor hun tydeligt virker parat, og netop kan finde videre ind i søvnen med dine hænder, kærtegn, putteklud osv. Så bryst og favn hjælper til ro og med at koble fra, men så hun stadig puttes i egen seng og forbinder sin seng med det sted, hvor hun nu skal sove.

Det er helt naturligt, at hun vil græde og protestere. Hun har jo indtil nu lært noget andet og haft det at falde i søvn med favn og bryst, som hendes putteritual, og hun forstår ikke, hvorfor du pludselig vil ændre på dette. Hendes gråd handler derfor om, at du så pludselig ændrer vaner, og det er okay og naturligt, at det gør hende ked af det... Det vigtige er dog, at du jo stadig er der for hende, holder hænderne på hende, beroliger og betrygger, så hun stadig er glad for at falde i søvn og stadig sover godt, når hun sover. Og så skal du naturligvis jf. dagsplanen sikre, at hendes behov for mad, mælk/væske osv. er stillet godt hele dagen igennem, så du med sikkerhed ved, at det ikke er derfor hun søger eller savner dit bryst.

For nogle børn er det rigtig svært både at skulle undvære bryst og favn på en gang og her kan det nogle gange være en fordel, at du fjerner brystet først, men lader hende være lidt længere tid i din favn, før du flytter hende. Og når hun så har vænnet sig til at falde i søvn uden brystet i munden, så kan du gradvist afkorte tiden i din favn og på den måde putte hende hurtigere og hurtigere fra dig.. det kan også være en mulighed hos jer.

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce