Annonce

Annonce

Svar: Udfasning af 1-2 amninger


30. april 2020

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære N

Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du har haft glæde af mine tidligere svar og har kunne bruge mit forslag til dagsrytme :)

Det er rigtigt, at det vil være en god idé, at du nu fjerner to af dagens amninger og ammer 4 gange i døgnet. Jeg anbefaler, at de fire amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, som du skriver, at din datter ikke længere skal ammes formiddag og eftermiddag - og det betyder også, at du nu skal øve putning uden bryst i munden. Det er en rigtig god idé at øve dette om dagen, hvor du selv har mere overskud og naturligt har lettere ved at sætte andre ting i stedet for brystet :)

I stedet for bryst formiddag og eftermiddag vil det være rigtig godt, at du tilbyder hende mellemmåltider. Det betyder at grød og frugt om morgenen nu adskilles, så hun lærer at spise ren grød uden frugt og i stedet får lidt frugt som mellemmåltid sammen med vand af en kop.

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser nu således ud:

Tidlig morgen 05.30: Ammes og putter i mors seng

Morgen 7: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 08:30: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning, mellemmåltidet erstatter mælken her

Frokost 11.00: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med gnavegrønt og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl ca 13

Eftermiddag 15: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.

Springer ofte amningen over her, har hun stadig brug for brystet kortvarigt en gang imellem, så er det naturligvis helt okay. Det er bedre, at hun ammer her end midt nat :) Og det lyder som om, at hun selv er god til at sige til og fra her...

Aften 17.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, gnavegrønt og vand af kop. Udgangspunktet mere og mere jeres mad, mad med mere bid og smag :)

Ammes og puttes til natten ca. kl 19

Sen aften 23: Ammes rigtig godt, gerne fra ...


Annonce

... begge brystet og sover videre - og skal nu begynde at sove uden mælk midt nat, så hun ammes sen aften og tidlig morgen men sover uden brystet derimellem :)

Hvis du oplever det svært at putte hende uden brystet om formiddagen, så kan det være en god idé at tage barnevognen i brug. Start med at give hende lidt frugtmos og vand, og sæt hende så i barnevognen og tril en tur. Lad hende sidde op og kikke på verden og læg hende først ned, når hun tydeligt er parat. Give hende evt. lidt bløde frugtbåde i hånden, som hun kan sidde og sutte på, når I triller af sted. Det kan også være en måde at vænne hende fra amningen formiddag på :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis din datter ammes 4 gange i døgnet jf. dagsplanen, så får hun fint sit mælkebehov stillet hos dig og behøver således ikke flaske... Og hvis du ikke er hjemme en enkelt aften, så er det okay, at far f.eks. i stedet giver lidt mme af en kop. Det kan gives lunt eller koldt, måske vil hun gerne drikke det koldt af en kop. Hvis hun ikke vil drikke mme af kop, og der kun er tale om en enkelt aften, så sker der ikke noget ved at et enkelt mælkemåltid springes over. Måske vil hun så melde sig og søge brystet en ekstra gang, når du er hjemme, og her må du så amme hende...

Mere problematisk er det dog, hvis du flere aftener om ugen ikke kan være hjemme, og hun ikke vil tage flaske eller drikke MME af kop. Hun har brug for mælken og i givet fald vil du så være nødt til at amme på et andet tidspunkt. Dertil kommer, at så længe du ammer, så vil det være rigtig svært for andre at putte og meget svært for far at tage over om aftenen. Det vil være lettere, at far tager over om dagen - f.eks. når formiddagsamningen forsvinder, så hvis det er fordi du gerne vil gå til noget sport eller lignende, så kan dette måske også lade sig gøre lørdag/søndag formiddag, fordi far naturligt vil kunne følge den vanlige rytme uden amning.. bare en tanke :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce