Svar: Vægtøgning og vægt
Hej med dig
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring vækst :)
Ja, børn vokser i ryk - både hvad gælder vægt og længde. I mange år har man troet at børn vokser gradvist lidt hver dag, men nyere undersøgelser viser faktisk, at de kan ligge stille i flere dage og pludselig vokse meget over en nat... Undersøgelser viser også at barnets vægt kan variere efter tidspunktet på dagen...
Derfor vil det være rigtig godt, at du ikke vejer og måler din dreng dagligt, men forsøger at se på hans vægtøgning lidt over tid. Og at du generelt forsøger at se på, hvordan han trives, udvikler sig, virker til at have det... og er du i tvivl om, hvorvidt han vokser tilstrækkeligt, så skal du drøfte dette med din sundhedsplejerske og læge. Du har i et tidligere brev fortalt mig, at din dreng ikke tager helt det på, som han skal, og du kan naturligt få ekstra besøg af sundhedsplejersken, hvis du er bekymret - også i disse coronatider :)
Børn der ammes kan have et lidt andet vækstmønster, end børn der får flaske. Hvis man har et vellykket ammeforløb, så vil man ofte se, at barnet tager mere på de første måneder og mindre på sidste halvdel af første leveår. Sundhedsplejerske og læge vil måle barnets vægt og længde, samt hovedomfang og indtegne dette på vækstkurver - og man ser på, hvorvidt barnets vægt, højde og alder passer sammen. Man ser også på, hvordan barnet vokser over tid, altså hvordan løber barnets kurver, og så vurderer man naturligt også barnets genentiske potentiale - altså hvor høje er forældrene.
Der kan sagtens være afvigelser på kurverne, uden at det behøver betyde, at man skal være særligt bekymret. Nogle børn starter ud med at være i "den høje ende", men falder så og finder deres naturlige leje. Det er på den ...
... måde helt normalt, at nogle børn krydser en eller flere percentiler (p). Andre børn starter ud med at være "i den lave ende", men tager så på og hopper derfor ekstra kurver op. Der er naturligt også børn, som ligger naturligt i den høje eller lave ende hele tiden - men det er stadig helt normalt, fordi barnet følger sin egen kurve. Normalområdet ligger mellem p3 og p97, og det er kun få børn, som ligger på gennemsnittet p50.
For at vurdere din drengs vækst, er det derfor vigtigt at se på de kurver som sundhedsplejerske og læge taster ind på og netop drøfte det med dem, og hvordan det skal aflæses :) Du skal se vækstkurverne som et arbejdsredskab for sundhedsplejersken og lægen - det er ikke en facitliste for, hvordan din dreng trives.
En gammel tommelfingerregel er, at barnet bør tage mindst 200 gram på om ugen, de første 3 måneder. Praksis viser dog, at vægtøgningen er betydeligt mere varieret. Hvis vægtøgningen er i den lave ende, så kan det være fordi, at væksten i perioden før har været høj, eller fordi det er et barn, som tidligere har vejet mere, og som nu er på vej mod mere normal vægt. Hvis dette ikke er tilfældet, så er det som sagt godt at drøfte det med sundhedsplejerske og læge.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Gennemsnitligt vil drengebørn tage 610 gram på om måneden i 4 måneders alderen og vokse 2.2 cm i længden, MEN igen - hvorvidt du kan regne med dette afhænger altså helt af, hvordan din dreng i øvrigt har taget på og vokser, og hvordan han generelt trives. Du er nødt til at se på hans generelle trivsel og udvikling - og som sagt følger alle børn ikke gennemsnittet, og det kan stadig være helt okay :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og at det også giver lidt ro med på vejen :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.