Svar: 5 måneder og lure om dagen
Hej med dig
Tak for dit brev og alle dine spørgsmål omkring din datters søvn :)
Børn er forskellige, så nogle børn er naturligt mere lydfølsomme end andre børn, men når det er sagt, så spiller det naturligt også ind, hvordan I forældre har håndteret lyde i hverdagen og lyde omkring jeres datter. Der kan altså også være lidt vane ind over, når hun pludselig kun kan sove, hvis der er meget stille omkring hende :)
Du nævner, at I bor et sted, hvor der er en del trafik, hunde der gør osv. og måske har I af den grund været tilbøjelig til at skærme hende ekstra, forsøge at lukke lyde ude osv. så hun netop ikke skulle vågne - og samtidig har I så vænnet jer til at hviske, liste rundt, holde telefonen på lydløs osv. osv. for at skabe så meget ro som muligt. Idéen kan være god nok, fordi der naturligt skal være en vis ro omkring hende, når hun skal sove, men det er vigtigt, at I også sørger for naturlige hverdagslyde, og hun skal jo vænne sig til, at der kan være trafiklyde, hunde og en mor og far, som småsnakker i stuen. Faktisk kan det på sigt være trygt og dejligt for hende, at hun netop kan høre jeres småsnakken, fordi hun så kan høre, at I er der, og at hun ikke er alene...:)
Det vil være rigtig godt, hvis du derfor kan forsøge at arbejde lidt på, at hun sover i et tilstødende lokale og derfor også vænnes til, at hun ikke behøver sove på dig.. Det er rigtig godt, hvis du kan forsøge med barnevognen en gang imellem, så I triller en tur og begge kommer lidt ud, - det vil være rigtig dejligt i de næste måneder frem, hvis hun nu kan vænnes til sin barnevogn, så I kan tage små ture ud i sommerlandet og nyde det gode vejr :)
Hvis hun bare er rigtig ked af det, så skal du naturligvis ikke kræve søvn i barnevognen, men må tage hende op, berolige og betrygge og så forsøge igen på et andet tidspunkt, en anden dag :)
Du kan f.eks. også med fordel lægge dig og amme hende i din seng og lade hende falde i søvn ...
... ved siden af dig. På den måde får hun stadig maser af nærhed og tæt fysisk kontakt, hun kan mærke dig tæt på og få den tryghed, som hun er vant til - og når hun så sover, så kan du gå fra hende og lade hende ligge for sig selv. Du skal naturligvis sikre dig, at hun ikke kan trille ned af din seng, og at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt :) Det kan være en måde at vænne hende til at sove uden at være på din brystkasse og er samtidig en måde, hvorpå hun sover lidt afsides og derfor ikke vækkes helt så let af jeres naturlige hverdagslyde.
Af hensyn til vuggedød, så anbefales det ikke, at hun sover på maven. Hun lyder dog til at være ret stærk motorisk og lyder til at allerede at kunne trille omkring og vende begge veje - og sundhedsstyrelsen skriver netop, at når børn selv kan vende og dreje sig, så må de gerne sove på maven. Det er dejligt, at du fornemmer, at hendes søvn har ændret sig, og at hun sover langt bedre nu - faktisk skriver du, at hun "sover som en sten" og kun vågner for at spise og sover derefter videre - det lyder dejligt for jer begge, for jer alle tre :)
Og ja, jeg er helt sikker på, at det hjælper på hendes mavekneb og uro, når hun sover på maven. Det giver en anden ro i maven og får hende til at slappe mere af. Hvis hun havde refluks, ville det sandsynligvis ikke hjælpe at være på maven, tværtimod :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det hjælper normalt også på maven, hvis du kan bære hende maveliggende på din arm eller f.eks. lægge hende på maven hen over dine lår eller hen over en ammepude eller lignende, så det er nok den effekt, som du fornemmer lige nu. Samtidig bliver hun jo også ældre og hendes mave- og tarmsystem udvikler sig også hele tiden, så maveproblemerne, der kan være der i starten, vil ofte ikke vare ved - hun vil vokse fra det hen af vejen :) Så på den måde har tiden naturligt også arbejdet lidt for jer :)
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.