Svar: Ammer stort set kun aften og nat
Kære Louise
Tak for dit brev :)
Først - hvor er det flot, at det er lykkes dig at få amningen til at fungere - det har betydet rigtig meget for dig at kunne amme, og det er så fint, at du har kunne sikre din drengs behov ved at amme ham ekstra på ydertidspunkterne og har prioriteret dette:)
Hans behov for amninger vil naturligt nedsættes mere og mere - i takt med at antallet af skemåltider også sættes op. Eller sagt på en anden måde, hans skemad og vand af kop vil naturligt erstatte amningerne gradvist.
De fleste børn vil i 6 måneders alderen trives med ca. 6 amninger i døgnet, hvilket passer meget fint med det antal amninger, som I har netop nu. I 7 måneders alderen vil det ofte være passende med 4 amninger i døgnet - og jeg vil anbefale at disse amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Når amningerne ligger her, så sikrer de både jeres drengs behov for mælk, men sikrer samtidig god plads i maven til netop skemad. Og derudover skal han så drikke vand af kop.
I 8-9 måneders alderen vil 3 amninger være passende, og det er her ofte amningen tidlig morgen, som trappes ud. Det vil sige, at de tre amninger ligger før middagslur, aften og sen aften.
Og i 10-12 måneders alderen vil 2 amninger ofte være godt til at sikre barnets behov og disse amninger ligger ofte aften og sen aften - hvilket jeg også tænker vil passe rigtig godt til jer og jeres drengs behov. Da han netop er gladest for at spise om aftenen :)
Når jeg kikker på din dagsplan, så kan jeg se, at du ofte ammer, når din dreng vågner af en lur - og ikke før han puttes. Og det vil jeg faktisk anbefale dig, at du laver om på. Det vil være rigtig godt hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner og så får brystet, før han skal sove.
Hvis det lige nu fungerer bedre modsat, så er det naturligvis helt okay, men når han bliver 7 måneder, og det vil være fint med 4 amninger i døgnet, så vil mit forslag til en dagsplan - lavet ud fra dine angivne tider - se således ud:
Tidlig morgen 04: Ammes og sover lidt videre, indtil dagen begynder stille og roligt som nu omkring 05.30-06...
Morgen 06.30: Tilbydes lidt havregrød, vand af kop.
Powernapper...
Formiddag 9.30: Frisk frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.
Puttes til formiddagslur og skal her, som nu, ikke ammes først
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende i hånden, vand af ...
... kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 14.30...
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.
Skal ikke længere ammes om eftermiddagen, så det er fint, at han selv afviser dette allerede nu...
Aften 18.00: Grøntsagmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende i hånden som han kan sidde og gumle på selv. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19-19.30 som nu

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
sen aften 22: Ammes og sover videre til næste morgen tidlig, hvor han ammes igen. Det vil sige, at amningen kl 01 også springes over.
Det er vigtigt at I energiberiger jeres drengs grød og mos indtil han er 12 måneder gammel, og det gøres netop med mme og fedtstof. Det vil være rigtig godt, at I varierer mellem de forskellige typer af fedtstof, så han både får smør, smørbare blandingsprodukter, og vegetabilske olier af forskellige slags.
Det vil også være rigtig godt, at I tilbyder ham forskellige typer af fisk, da netop fisk giver ham de essentielle fedtsyrer. Han må meget gerne få fisk i sin grøntsagsmos - det kan være torsk, rødspætte, laks, hellefisk og lignende - hvad I nu selv kan tænkes at spise. Det kan også være torskerogn, som moses ned i grøntsagsmosen. Han må dog ikke få tun.
Lige nu får din dreng mælk nok, og jeg vil ikke anbefale dig, at du begynder at stimulere og malke ud. Han behøver heller ikke få sutteflaske, men kan fint få sit behov stillet hos dig, hvis du bibeholder antallet af amninger, som ovenfor beskrevet, og derudover giver ham mme i grød og mos. Det vil sandsynligvis være rigtig dejligt for ham, at han ikke længere skal så meget til brystet i løbet af dagen, fordi du naturligt anerkender hans lyst til at opleve, følge med, mærke verden - som han har stor lyst til, og han gider egentlig ikke rigtig amning om dagen :) Og jeg tænker, at netop amningen før middagsluren måske sagtens kan bibeholdes, netop fordi den ligger der og måske kan accepteres af ham, når han har fået lov til at lege, bruge sig selv, opleve og er fyldt op med stimuli - og måske vil have glæde af brystet til så at koble fra og finde ro. Det vil måske være hyggeligt for ham den ene gang midt på dagen og vil derfor være en rigtig god løsning for jer begge :)
Jeg tænker at ovenstående dagsplan vil hjælpe dig videre og også være med til at give dig lidt ro i forhold til at sikre din drengs behov og samtidig anerkende hans lyst til at mærke verden :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Hofteklik
Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.
Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire