Annonce

Annonce

Svar: Ammer stort set kun aften og nat


21. april 2020

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Louise

Tak for dit brev :)

Først - hvor er det flot, at det er lykkes dig at få amningen til at fungere - det har betydet rigtig meget for dig at kunne amme, og det er så fint, at du har kunne sikre din drengs behov ved at amme ham ekstra på ydertidspunkterne og har prioriteret dette:)

Hans behov for amninger vil naturligt nedsættes mere og mere - i takt med at antallet af skemåltider også sættes op. Eller sagt på en anden måde, hans skemad og vand af kop vil naturligt erstatte amningerne gradvist.

De fleste børn vil i 6 måneders alderen trives med ca. 6 amninger i døgnet, hvilket passer meget fint med det antal amninger, som I har netop nu. I 7 måneders alderen vil det ofte være passende med 4 amninger i døgnet - og jeg vil anbefale at disse amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Når amningerne ligger her, så sikrer de både jeres drengs behov for mælk, men sikrer samtidig god plads i maven til netop skemad. Og derudover skal han så drikke vand af kop.

I 8-9 måneders alderen vil 3 amninger være passende, og det er her ofte amningen tidlig morgen, som trappes ud. Det vil sige, at de tre amninger ligger før middagslur, aften og sen aften.

Og i 10-12 måneders alderen vil 2 amninger ofte være godt til at sikre barnets behov og disse amninger ligger ofte aften og sen aften - hvilket jeg også tænker vil passe rigtig godt til jer og jeres drengs behov. Da han netop er gladest for at spise om aftenen :)

Når jeg kikker på din dagsplan, så kan jeg se, at du ofte ammer, når din dreng vågner af en lur - og ikke før han puttes. Og det vil jeg faktisk anbefale dig, at du laver om på. Det vil være rigtig godt hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner og så får brystet, før han skal sove.

Hvis det lige nu fungerer bedre modsat, så er det naturligvis helt okay, men når han bliver 7 måneder, og det vil være fint med 4 amninger i døgnet, så vil mit forslag til en dagsplan - lavet ud fra dine angivne tider - se således ud:

Tidlig morgen 04: Ammes og sover lidt videre, indtil dagen begynder stille og roligt som nu omkring 05.30-06...

Morgen 06.30: Tilbydes lidt havregrød, vand af kop.

Powernapper...

Formiddag 9.30: Frisk frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur og skal her, som nu, ikke ammes først

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter eller lignende i hånden, vand af ...


Annonce

... kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 14.30...

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.

Skal ikke længere ammes om eftermiddagen, så det er fint, at han selv afviser dette allerede nu...

Aften 18.00: Grøntsagmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende i hånden som han kan sidde og gumle på selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19-19.30 som nu


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


sen aften 22: Ammes og sover videre til næste morgen tidlig, hvor han ammes igen. Det vil sige, at amningen kl 01 også springes over.

Det er vigtigt at I energiberiger jeres drengs grød og mos indtil han er 12 måneder gammel, og det gøres netop med mme og fedtstof. Det vil være rigtig godt, at I varierer mellem de forskellige typer af fedtstof, så han både får smør, smørbare blandingsprodukter, og vegetabilske olier af forskellige slags.

Det vil også være rigtig godt, at I tilbyder ham forskellige typer af fisk, da netop fisk giver ham de essentielle fedtsyrer. Han må meget gerne få fisk i sin grøntsagsmos - det kan være torsk, rødspætte, laks, hellefisk og lignende - hvad I nu selv kan tænkes at spise. Det kan også være torskerogn, som moses ned i grøntsagsmosen. Han må dog ikke få tun.

Lige nu får din dreng mælk nok, og jeg vil ikke anbefale dig, at du begynder at stimulere og malke ud. Han behøver heller ikke få sutteflaske, men kan fint få sit behov stillet hos dig, hvis du bibeholder antallet af amninger, som ovenfor beskrevet, og derudover giver ham mme i grød og mos. Det vil sandsynligvis være rigtig dejligt for ham, at han ikke længere skal så meget til brystet i løbet af dagen, fordi du naturligt anerkender hans lyst til at opleve, følge med, mærke verden - som han har stor lyst til, og han gider egentlig ikke rigtig amning om dagen :) Og jeg tænker, at netop amningen før middagsluren måske sagtens kan bibeholdes, netop fordi den ligger der og måske kan accepteres af ham, når han har fået lov til at lege, bruge sig selv, opleve og er fyldt op med stimuli - og måske vil have glæde af brystet til så at koble fra og finde ro. Det vil måske være hyggeligt for ham den ene gang midt på dagen og vil derfor være en rigtig god løsning for jer begge :)

Jeg tænker at ovenstående dagsplan vil hjælpe dig videre og også være med til at give dig lidt ro i forhold til at sikre din drengs behov og samtidig anerkende hans lyst til at mærke verden :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce