Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn, 9 mdr


16. april 2020

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M

Tak for dit brev :)

Du kan ikke sammenligne din datter med venners børn eller de andre børn i mødregruppen. Din datter er født før tid, og det er naturligt med til at gøre, at hendes nattesøvn kan være lidt anderledes og hendes behov for at mærke dig lidt større :) Og det er okay, det ændrer sig naturligt hen af vejen...

Dermed dog ikke sagt, at du ikke aktivt skal forsøge at skabe nogle rutiner og en rytme, som hjælper søvnen bedst muligt på vej. Det er her f.eks. en god idé, at du vænner hende til at sove i barnevogn og i egen seng - og ikke sove i din favn, ligesom det er en god idé, at du ikke lader hende falde i søvn med brystet i munden, men at hun netop registrerer og vænnes til, at brystet ikke behøver være der, hver gang hun skal sove. Det er en forudsætning for, at hun ikke vågner og søger bryst og favn igen og igen natten igennem.

Derudover skal du naturligvis sikre dig, at hendes indtag af mad, mælk og væske hele dagen igennem er tilstrækkeligt, så hun ikke ernæringsmæssigt har behov for at søge brystet om natten. Hun vil have brug for 3 amninger i døgnet nu, og jeg anbefaler, at disse ligger før middagslur, aften og sen aften. Derudover skal hun have rigtig mange måltider hele dagen igennem og det vil i forhold til hendes alder ofte også være en god idé at indføre en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual.

Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur - og skal ikke ammes først

Frokost 11-11.30: Små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som torskerogn eller makrel. Suppleres stadig med grøntsagsmos med kød eller fisk - det kan være rester fra aftensmaddn eller det kan være en middagsret fra glas beregnet til børn fra 8 mdr. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - puttes i seng eller barnevogn før hun sover, så hun registrerer, hvor hun lægges og så hun ikke falder i søvn med bryst og i din favn :)

Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop.

Powernapper måske.. det er helt okay, hvis hun stadig har brug for en ekstra lille lur her, det kan hun netop godt have, fordi hun er født før tid :)

Aften 18: Udgangspunktet mere og mere familiemaden - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker og også moset mad. ...


Annonce

... Det kan være små hapsere, større stykker mad i hånden at gumle på selv, og moset mad, som I giver med ske eller gaffel.. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage eller lignende.

Tilbydes en godnatgrød ca. kl 19.30, vand af kop - og får derefter børstet tænder

Ammes og puttes til natten ca kl 20, puttes i egen seng

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover videre i egen seng.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


De fleste børn vil i jeres datters alder have stor glæde af en godnatgrød. Denne bør ligge adskilt fra aftensmaden og meget gerne med et bad imellem. Et bad der ligger ca en time før putning vil hjælpe hende med at koble fra og finde fysisk ro - og sammen med en godnatgrød kan det give en bedre start på natten og en bedre nattesøvn generelt. Samtidig sikrer det, at hun ikke vågner og søger brystet, fordi hun reelt er sulten om natten.

Du nævner, at I gerne vil have far til at tage over, og ovenstående rytme vil netop hjælpe med til dette. Det vil være oplagt, at det netop er far som giver hende bad, gør hende klar til natten og giver hende godnatgrøden - og så kan du derefter amme hende og putte hende. I takt med at far gør alt det, som leder op til putning, så vil han naturligt også bedre kunne putte hende, hvis du en aften ikke er hjemme.

Så længe du ammer, så vil det være naturligt og nødvendigt, at det er dig som putter hende. Det betyder også, at hvis I gerne vil have far til at putte, så kan det være nødvendigt at give flaske - og det ved jeg ikke, om I har noget ønske om...

Det vil som sagt være godt med amning aften og sen aften - men ja - nogle gange kan det være nødvendigt, at far tager over efter midnat. Far kan af gode grunde ikke amme og den mulighed er derfor udelukket. Hvis det er svært for dig at hjælpe lillepigen videre i søvnen om natten fordi hun kan dufte din mælk og forbinder dig med amning - og hun derfor har brug for at blive ammet igen og igen - så kan det være en god idé at lade far tage over. Samtidig skal I så naturligvis sikre hendes indtag i løbet af dag og aften jf. ovenstående dagsplan og rytme :)

Så tiden arbejder naturligt for jer, men samtidig er det vigtigt, at I er opmærksomme på, hvilke vaner og rutiner I giver hende, hvordan hun hjælpes videre i søvnen om natten osv. så det fremadrettet også kan fungere for jer alle tre :)

Jeg håber, at ovenstående giver lidt klarhed - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce