Svar: Ingen lange lure
Kære I.
Tak for dit brev og fine beskrivelse :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)
Der kan være flere grunde til, at din dreng er begyndt at sove 20 minutters lure og ofte vågner, selvom han tydeligt virker til at have behov for mere søvn...
Det kan handle om, at hans søvn ændrer sig rent fysiologisk nu. Det betyder, at den i sammensætning begynder at minde mere og mere om den søvn, som større børn og voksne sover. Hvor spædbørn sover skiftevis let og dyb søvn, så vil søvnen i 4 måneders alderen begynde at have flere stadier - og mange børn har rigtig svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. Det betyder, at de vågner op efter 20 til 40 minutter, og at de derfor begynder at powernappe, sove flere små lure dagen igennem.
Det kan i forhold til jeres dreng sagtens være forklaringen, og det vil være rigtig godt, hvis du kan hjælpe ham med at sove et lidt længere søvnstræk. Det vil være rigtig godt, hvis mindst en af hans lure kan vare mindst 1.5 time. Når han sover mindst 1.5 time så sikrer du ham en bedre søvn, fordi han kommer igennem søvnens forskellige stadier.
Det vil være rigtig godt, hvis du f.eks. kan hjælpe ham til en længere middagslur, som du selv er inde på. Det kan du gøre ved at trille ham i barnevognen, når det er sovetid og holde vognen igang, indtil du passerer det tidspunkt, hvor han normalt ville vågne. Det vil altså være en god idé, hvis du kan gøre det til en vane at gå en længere tur med barnevognen midt på dagen for på den måde at holde ham sovende.
Derudover er det vigtigt, som du også er opmærksom på, at han tilbydes flaske før putning. Når han nogle gange drikker sin mælk en time før han puttes, så vil han naturligt ikke kunne sove særligt længe, før han vågner og har brug for mælk igen. Han er endnu ikke så gammel, så det vil på sigt naturligt blive lettere for jer at få indført denne rytme. I ...
... takt med at han bliver ældre og skal have skemad flere gange dagligt vil det være rigtig godt, at skemaden netop tilbydes, når han vågner og mælken før han skal sove. Det er altså svært at skabe denne rytme helt lige nu, men her vil tiden hjælpe jer på vej :)
Derudover så kan det ikke udelukkes, at hans lange nattesøvn hos jer kan spille ind. Du skriver, at han ikke tilbydes flaske mellem kl 23 og 09, da du føler, at han ikke har behov for dette og sover fint uden.. Og det er et meget langt søvnstræk, når man kun er 4 måneder gammel. Da han får flaske så ved du naturligt, hvor meget han drikker og kender hans udregnede behov, og derfor kan du naturligt med god samvittighed til en vis grad holde fast i, at han ikke har brug for mælk om natten.. men - så længe han er så lille, så vil de fleste børn trives med, at mælken fordeles over hele døgnet. Og samtidig så vil den eller de to flasker, som han springer over om natten (kl 03 og 06) skulle indtages på et andet tidspunkt - og han vil derfor om dagen skulle sove kortere tid for også at kunne spise hyppigere...
Jeg vil derfor anbefale dig, at du springer flasken kl 03 over, men at du giver ham flaske kl 06 og så giver flaske igen kl ca 9.30-10, når han puttes til formiddagslur... og flasken her vil så kunne hjælpe ham til også at sove lidt længere lur på dette tidspunkt. Ved at give flaske kl 06, så sikrer du også, at han netop kan få flaske før han puttes til lur og ikke får den kl 09 og først puttes kl 10. En flaske ekstra i døgnet (kl 06) og flaske direkte før putning kan altså have god effekt hos jer :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så vil det som sagt være rigtig godt, hvis du kan give ham flaske og trille ham en lidt længere tur, når det så er tid til at sove til middag for på den måde at holde ham sovende i lidt længere tid her :)
Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Rigtig god påske :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.