Svar: Rød tissekone
Kære mor
Tak for dit spørgsmål, som er helt relevant :)
Det er vigtigt, at du sikrer dig, at hun ikke har en svampeinfektion. Det kan hun sagtens få på samme måde, som voksne kvinder, og babyer kan få det. Vi har en naturlig svamp på vores slimhinder (candida albicans), og bliver vores balance forstyrret, så kan svampen vokse og give anledning til infektion - og det skal behandles.
Hendes rødme og irritation kan dog også sagtens skyldes, at hun ikke får sig tørret tilstrækkeligt, når hun er på toilettet, og at huden derfor bliver irriteret. Derfor er det rigtig godt, at du er opmærksom på dette og vejleder hende i, hvordan hun skal tørre sig selv - at det f.eks. er vigtigt, at hun tørrer forfra og bagud og ikke omvendt :)
Hun behøver ikke komme i bad hver dag, men det er vigtigt, at hun bliver vasket forneden hver dag - og jeg forstår godt, at hun ikke er glad for at skulle ligge på puslebordet. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan lære hende at vaske sig selv - og det er ofte lettest i bruseren, hvor hun kan sæbe sig ind og derefter skylle med rent vand. Hun må også gerne komme i badekar, hvis I har mulighed for det.
Det vil være rigtig godt, hvis hun kan bruge en intimsæbe ved vask/bad. Det kan sagtens være en, som du også bruger selv. Intimsæbe har en pH-værdi som netop passer til ...
... skedens/skamlæbernes miljø, hvor anden sæbe kan forskyde pH-balancen.
Man kan også købe intimservietter, som hun f.eks. kan tørre sig med efter toiletbesøg. Det vil normalt ikke være nødvendigt, almindelig toiletpapir vil være fint, men det kan godt forsøges i en periode - og kan også være med til at gøre hende opmærksom på netop at få tørret rigtigt, når hun tørrer sig :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du nævner, at hun har lidt hvidt snask mellem skamlæberne. Det lyder umiddelbart helt normalt og til at være en del af den naturlige måden kroppen renser sig selv på og holder en normal bakterieflora. MEN, det er vigtigt at finde balancen mellem for lidt og og for meget hygiejne. Hvis I vasker for meget, så kan slimhinden blive irriteret, og der kan dannes mere "snask", som så kan irritere yderligere. Hvis man undgår at fjerne det, så kan det også give problemer, da der, som du også er inde på, kan være urinrester og lignende i det, som hendes hud naturligt vil reagere på. Så igen - gerne vaske det rent en (evt. to) gange dagligt med lunkent vand og intimsæbe. Enten med rindende vand (bruser) eller en vaskeklud.
Jeg går ud fra, at hun bruger bomuldstrusser og ikke trusser i kunststof, men for en sikkerhedskyld, vil jeg lige nævne, at hun bør have bomuldstrusser på, da det gør at bakterier har svære vækstvilkår...
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder