Annonce

Annonce

Svar: Dreng på 14 mdr vågner konstant om natten part. 2


31. marts 2020

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Trine

Tak for dit brev og dejligt høre, at du kunne bruge mit tidligere svar - og jeg vil naturligvis meget gerne uddybe og svare på dine spørgsmål :)

Hvorvidt du skal stoppe med amning fra den ene dag til den anden afhænger helt af, hvor meget du ammer, og hvad du også tænker, at din dreng vil trives bedst med.

Hvis du stadig ammer en del, så producerer du naturligt stadig en del mælk, og hvis du stopper for hurtigt, så risikerer du derfor at få en brystbetændelse, fordi der vil stå mælk i brystet, som ikke kommer ud. Derfor kan det være en fordel, at du skruer gradvist ned for amningerne, ammer med længere og længere tids mellemrum, så din mælkeproduktion naturligt nedsættes, og så du på den måde kan stoppe amning uden at få problemer.

Nogle børn trives også bedst med gradvis udtrapning og på den måde vænne sig til at amningen ikke længere er så nødvendig. Men andre børn bliver forvirrede over at de nogle gange kan ammes og andre gange ikke kan. Jeres dreng er jo stadig så lille, at han ikke forstå forskel på, hvorfor han må ammes kl 20, men ikke kl 23 eller 02.. han søger naturligt brystet, når han føler behov for det - og han kan derfor blive meget ulykkelig, hvis du ikke giver ham brystet, når han viser behov for det.. han vil måske ikke kunne forstå, hvorfor han nogle gange må og andre gang ikke må - og hvis det er tilfældet, så kan det være bedre at stoppe helt, signalere, at det er slut og så forsøge at tilbyde et alternativ.

Det lyder umiddelbart som om, at du skal stoppe med amningerne om natten først og bibeholde amningen før putning om aftenen.. . Det vil være med til at gøre, at din krop også får en mulighed for at følge med, så din mælkeproduktion nedsættes stille og roligt, og så må du tage den derfra... I takt med at mælkeproduktionen sættes ned, kan det naturligt også gøre, at din drengs interesse for brystet nedsættes og på den måde vil han måske selv begynde at sige fra, så det bliver lettere helt at stoppe amningen før putning også...

Det er rigtig godt, at I ikke har ladet han ligger sengen og være ked af det, men at I altid har forsøgt at gøre ham tryg ved at sove. Det er vigtigt, at han netop forbinder sin seng med noget som er trygt og dejligt, det skal være rart at komme i seng :) En madras på gulvet kan nogle gange være en løsning, men det kan også hurtigt blive en dårlig vane med den alder jeres dreng har, og jeg er derfor mest stemt for, at I forsøger at holde fast i, at han godt kan puttes i egen seng. Det vil gøre det betydeligt lettere for jer alle på sigt, hvis I holder fast i denne rutine nu.

Når det er særlig svært i øjeblikket, og når I oplever, at han på den ene side søger jer og jeres favn og på den anden side skubber jer væk, så er det fordi han med den alder han har netop nu ...


Annonce

... går igennem en slags separation-gentilnærmelses-fase. Det viser sig netop ved denne dobbelthed - at I søges, men også skubbes væk - og det kan være rigtig svært at vurdere i situationen, hvad det bedste er at gøre. Det lyder dog som om, at I gør det rigtig fint - så når han søger jer, så tag ham op, giv ham knus og kram og lad ham mærke jer, men put ham tilbage i egen seng igen, når han ikke viser behov for jeres nærhed mere.

Prøv om I kan undgå at gå rundt med ham i armene, bærer ham rundt i jeres favn. For det første er han for tung og bliver ikke lettere - og det vil være rigtig svært for jer at få dette til at fungere fremadrettet. Prøv f.eks. i stedet at have en stol ved siden af hans seng, hvor mor lige nu kan sætte sig og amme ham, putte med en bamse, putteklud og finde roen og derefter komme over i egen seng, hvor I så f.eks. synger godnatsang, tænder en musikuro eller lignende og hjælper ham ind i søvnen.

Hvis han kan falde i søvn i løbet af 10 minutter, fordi I sidder der, synger for ham osv. så er den tid givet rigtig godt ud.. men hvis han forstyrres af, at I er der, ser jeres tilstedeværelse som underholdning og mulighed for at lege, eller I oplever, at han måske bliver irriteret, skubber jer væk eller lignende - så kan det være bedre, at I går lidt fra ham og lader ham selv finde roen. I behøver således ikke sidde og vente på, at han skal falde i søvn, hvis han lige nu viser behov for lidt ro og tid for sig selv... og har I f.eks. en musikuro eller lignende, som spiller en melodi, så kan han ligge og lytte og kikke på den, uden at I behøver være der...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt, at hans rutiner om dagen kører nogenlunde fast - det vil sige fast stå op tidspunkt om morgenen, faste spisetider, faste tidspunkter og leg og aktivitet, faste sovetider osv. Jo mere ens dagene kører, jo mere vil I kunne finde ud af, hvornår det rette puttetidspunkt om aftenen vil være. Det er netop vigtigt, at I rammer det rigtige puttetidspunkt, så han er parat til at sove - for at putningen ikke trækker unødigt ud og bliver ekstra svær.

Det vil på samme måde være rigtig godt med en aftenrytme, hvor I spiser aftensmad sammen, derefter giver jeres dreng et bad og til sidst slutter af med et godnatmåltid og tandbørstning. Og det vil være rigtig godt, at det er far som giver bad og godnatmåltid og børster tænder. Altså at far gør alt det, som leder op til putning. Jo mere far gør alt dette, jo mere vil far naturligt kunne tage over en aften, hvis mor f.eks. ikke er hjemme og jo mere naturligt vil det på sigt blive at far kan putte lige så godt som mor. I takt med at amningen forsvinder og optakten til putningen har fået sine rutiner, så vil far bedre og bedre kunne putte :)

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Leg

For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.

Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.

I takt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce