Svar: Hvor meget sol må et barn få?
Kære Mette
Tak for dit brev :)
Når vi skal være særligt opmærksomme på solen og børn, så er det fordi børn er særligt følsomme overfor UV-stråling. Det er meget vigtigt, at forebygge solskoldninger i barndommen, fordi man ved, at jo tidligere børn udsættes for sol, og jo tidligere de får skader i huden på grund af solen, jo større sandsynlighed er der for, at dette kan udvikle sig til hud- og modermærkekræft senere i livet.
Spæde børn og småbørn bør som udgangspunkt slet ikke opholde sig i solen, men det vil være naturligt at børn, i takt med at de begynder at gå mere rundt, naturligt også leger mere ude og derfor bliver eksponeret for sol. Det er her meget vigtigt, at du sørger for at din dreng leger skyggefulde steder, og det er rigtig godt, at I f.eks. har en markise, som han kan lege under, så han på den måde ikke sidder direkte i den skarpe sol.
Det er også vigtigt at huske på, at sand og vand reflekterer uv-strålingen fra solen, så hvis man er ved vandet, så skal man være særlig opmærksom, og også her vil det være rigtig godt, hvis man kan sidde under et skyggefuldt træ eller har en parasol eller lignende med.. Samtidig er det anbefalingen, at ...
... man undgår den stærkeste middagssol mellem kl 12-15 (når UV-indekset er 3 eller derover), hvilket heldigvis ofte passer rigtig fint med, at børn spiser frokost og sover til middag i dette tidsrum og derfor naturligt får en pause fra solen :)
Og så anbefales det, at man smører sit barn med solcreme, ligesom det anbefales, at barnet har soltøj og solhat på. Det man skal huske er altså skygge, solcreme, soltøj og solhat...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det betyder alt sammen ikke, at I skal eller kan undgå solen helt, men du skal være opmærksom, og du/I skal være i solen med sund fornuft. Det er vigtigt, at din dreng ikke bliver solskoldet.
At det anbefales, at I undgår den stærke middagssol eller søger skygge, når uv-indekset er 3 eller derover betyder derfor også, at han stadig godt kan være ude under jeres markise, hvis han er vågen og leger på dette tidspunkt. Han må gerne være ude midt på dagen, hvis han er i skygge eller er beskyttet af solhat, soltøj og solcreme... Derudover anbefales det, at du vælger parfumefri og miljømærket (Blomsten eller Svanen) solcreme.
Du kan læse meget mere om solbeskyttelse og solråd på cancer.dk/solkampagnen eller du kan søge på "skru ned for solen" :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.