Svar: Hvor meget skal man tumle?
Kære M
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du synes jeg plejer at give konkrete svar :) Det er dog meget svært at give helt konkrete retningslinjer for, hvor meget man skal tumle med sit barn...
Det skal helst komme naturligt, når man tumler. Det skal være sjovt, hyggeligt og rart for både barn og forældre, og det er vigtigt, at du hele tiden aflæser, hvordan din dreng reagerer, på det du og han gør sammen. Det nytter derfor ikke, at du giver ham ture med hovedet nedad 5 gange, hvis han tydeligvis ikke bryder sig om dette, så er det måske fint at forsøge 1-2 gange, indtil han er mere tryg ved det. Modsat, kan du også gøre det flere gange, hvis han synes det er rigtig sjovt, og I begge nyder det...
Du skal forsøge at se døgnet inddelt i vågne aktive perioder og perioder, hvor I så kobler fra, finder roen og hjælper ham til at sove. Dagen skal helst bestå af forskellige former for aktivitet og leg - så I både tumler, triller, øver motoriske lege og også synger, læser bøger osv. Ligesom der naturligt også vil være måltider, bad og lignende, som er gode aktiviteter - og så skal der også være plads til, at han nogle gange hygger sig og leger for sig selv.. hvor du blot er i nærheden, men ikke er ...
... direkte på ham.
Tumlelege er vigtige, de styrker hans motoriske udvikling, styrker hans nervesystem, hans sanseapparat - og de giver også gåpåmod, hvilket er vigtigt. Men det skal naturligt være i en balance med alle mulige andre former for stimuli, som også er vigtige. Og du skal vurdere, hvormeget din dreng synes er sjovt, og hvad han virker til at nyde og have behov for.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal også hele tiden ændre måden I tumler og leger på, så det I gør sammen passer til din drengs alder og udvikling. For børn i 12-18 måneders alderen er det f.eks. ofte støtte i at rejse sig og begynde at gå, tage de første skridt på egen hånd. Det er at øve motoriske færdigheder med kroppen - kravle, skubbe, trække, øve sin balance, danse til musik.. Det er også at spise selv, øve sig i at spise med fingrene, med gaffel og hen af vejen med en ske, at kunne drikke af en kop. Ligesom sproget skal stimuleres og støttes, så ordforrådet og lysten til at tale hele tiden udvikles... Når det er sagt, må I naturligvis også meget gerne stadig lave forskellige brydekampe med ham, gynge ham, svinge ham, slå koldbøtter osv. Jo mere jo bedre, så længe han kan lide det :)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder