Annonce

Annonce

Svar: Baby og barn sove på samme værelse?


9. marts 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære L.

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Det lyder som en god idé at lade jeres piger sove sammen, rigtig mange børn nyder dette og finder stor ro i at have hinandens nærhed - og især med den alder storesøster har, kan det have stor betydning at kunne sove sammen med sin søster :)

Det vil være rigtig fint at lave ændringerne, når lillesøster er 6-7 måneder gammel. Det er ofte en god alder at øve nye rutiner og vaner - og f.eks. komme på eget værelse at sove. Når hun først når 8-10 måneders alderen kan det være sværere at skabe nye rutiner, fordi hun her går igennem separationsfasen, så hvis I kan vænne hende til at sove på værelset med storesøster, før denne fase indtræder, vil det være en stor hjælp for jer alle :)

Det vil også være rigtig godt, hvis du starter med at vænne lillesøster til tremmesengen, før du flytter hende på værelset. Jo mere du kan skabe trygge og genkendelige rutiner, som kan følge med hende på værelset, jo bedre vil det være. Du skal tænke, at alt omkring hende skal være som det plejer - eneste forskel skal være at hendes seng står et andet sted :)

Det er helt naturligt, at lillesøster går sent i seng med den alder hun har. De fleste børn vil i 3-4 måneders alderen have en sen søvnfase, hvilket betyder, at de står sent op og sover sent hele dagen igennem - og derfor også går sent i seng. I takt med at hun bliver ældre, så vil hendes vågne perioder blive gradvist længere og hun vil bruge sig selv mere og mere motorisk og mentalt. Hendes søvn vil også ændre sig, så hun om dagen vil begynde at sove lidt kortere lure og hendes puttetidspunkt vil ofte gradvist rykke sig frem, så hun om aftenen bliver putteklar tidligere end hun er lige nu.

Det er korrekt, at mange børn i 6-7 måneders alderen derfor trives med et puttetidspunkt omkring kl 20 - men det afhænger naturligt af, hvor tidligt de starter dagen og hvornår de går fra 3 til 2 lure dagligt. Og det kan sagtens være sådan, at når storesøster starter dagen kl 06, så vil lillesøster naturligt også begynde at vågne på dette tidspunkt og hun kan så godt være klar til at blive puttet kl 19, ligesom storesøster ...


Annonce

... bliver. Deres nattesøvn kan altså sagtens have nogenlunde samme længde - lillesøsters ekstra søvnbehov dækkes via lurene om dagen.

Med hensyn til at blive ammet i søvn, så er det helt okay, at lillesøster bliver dette. Det fungerer og som jeg læser dit brev, så dier hun hos dig, falder i søvn, puttes i sin nest og sover derefter rigtig fint til hun naturligt har brug for mælk, ammes igen og derefter sover videre. Der er således ikke noget problem og hun er ikke uhensigtsmæssigt afhængig af dit bryst for at kunne sove. Hvis hun begynder at vågne op hyppigere og hyppigere og du skal amme hende, tage hende op i din favn osv. for at få hende videre i søvnen, så kan det være en god idé at du begynder at øve, at hun skal slippe brystet, før hun sover.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er helt naturligt, at hun har brug for brystet, som en fast del af sit putteritual og derfor skal du stadig amme hende, før hun skal sove. Hun skal ikke puttes vågen, men døsig. Det er rigtig fint, at du svøber hende eller bruger en sovepose, da det vil give hende følelsen af at blive holdt, men det vil være af et klæde/pose og ikke af dine arme - og det kan lette skiftet fra favn og ned, hvor hun skal sove - præcis som du også oplever.

Så start med at skifte hende, svøbe hende og derefter amme hende. Se på hende, lyt til hendes vejrtrækning, se på hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned, hvor hun skal sove. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser, så hun lulles i søvn, der hvor hun skal sove. Putter du hende i barnevogn, så tril hende lidt og lul hende ind i søvnen på denne måde. Hun skal være træt nok til at kunne falde i søvn, men dog stadig nå at registrere, hvor hun puttes :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annonce