Annonce

Annonce

Svar: Gider stadig ikke ske mad


25. februar 2020

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at I har holdt pause med skemaden, og det lyder faktisk som om, at jeres datter er mere parat til grød og mos nu.. når hun ofte afviser det, lukker munden, drejer hovedet, så er det fordi hun får så meget mælk hos dig, som hun gør. Det fjerner naturligt appetitten og lysten til skemaden, når hun dier så hyppigt, og det er meget vigtigt, at du får sat amningerne ned.

Du fortæller, at du ofte ammer hver 2. time, og du fortæller også, at du ofte tilbyder hende brystet, fordi hun ligger under sin vægtkurve. Det forstår jeg godt - løsningen er dog ikke at give hende så mange hyppige amninger, men derimod at arbejde på, at hun ved brystet spiser længere tid og mere effektivt. Hun skal væk fra at "slatspise" og have bedre mælkemåltider, så hun får bedre udnyttelse af din mælk og mælkens sammensætning.

Derudover skal hun have skemad, og du fortæller, at du nogle gange giver skemad kl 12 og andre gange kl 17.. De er vigtigt, at hun får begge måltider, faktisk vil jeg anbefale, at du giver hende 3 måltider dagligt, så hun lige nu får både morgenmad, frokost og aftensmad. Hun skal ikke have ret meget, det er fint, hvis hun kan nå op på at spise bare ½ dl. Det er vigtigt, at du energiberiger skemaden med modermælkserstatning og fedtstof, hvis du laver maden selv. Du kan også købe færdige produkter - grødprodukter eller grøntsagsmos på glas :)

Det vil være rigtig godt, hvis hun ammes hver 3-4 time og du skal lade amningerne indgå som en fast del af hendes putteritual. Det er på den måde super godt, at du starter med skemad, når hun vågner og giver mælk, før hun skal sove. Når I er på tur, må du tage grød og mos med, så hun stadig tilbydes dette og du skal forsøg at holde hendes spisetider med +/- en halv times tid.

Det er rigtig fint, at du har brugt skråstolen, så I har øjenkontakt og hun kan spejle sig i dig og i din mimik. Nu hvor hun er 6 måneder vil det dog være rigtig godt, hvis du kan sætte hende i den høje stol, så hun sidder op og spiser og kommer væk fra at "ligge ned". Du må også meget gerne give hende mad i hånden, som hun selv kan sutte og gumle på, start gerne måltidet med lidt i hånden og følg så efter med lidt på en ske.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre, dagen begynder stille og roligt og hun skal ikke ammes her, men i stedet op og tilbydes morgengrød...

Morgen 8: Tilbydes grød, evt. med lidt frugtmos som topping, gerne lidt frisk blød frugt i hånden at sutte på og vand af kop.

Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur, tidspunktet afhænger af, hvornår dagen starter

Frokost 11.30: Grød (anden type end om morgenen) eller grøntsagsmos - det kan være hjemmelavet eller mos fra glas, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - tidspunktet variere også her, afhængig af hvor lang formiddagsluren er og hvad tid den ligger men måske omkring kl 13...

Eftermiddag 16-17: Ammes og sover dagens 3. lur som ofte er den korteste lur

Aften 18: Grøntsagsmos - det kan være hjemmelavet eller mos fra glas, suppleres ...


Annonce

... med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20...

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt

Nat 03: Ammes kortvarigt.. i takt med at hendes indtag af skemad om dagen øges, så vil hun begynde at kunne springe denne amning helt over...

Som du kan se, så indgår der i denne dagsplan 3 skemmåltider - morgen, frokost og aften. Derudover ammes din datter hver 3-4 time døgnet rundt og det vil være rigtig godt, at du begynder at følge en sådan rytme og kommer væk fra amning hver 2 time. Hvis du følger ovenstående dagsplan, så får din datter sit behov rigtig fint dækket, også selvom hun er en meget slank pige og ikke ligger højt på vægtkurven...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver, at du har forsøgt med flaske uden held, og du må naturligvis også meget gerne forsøge dette igen. Det kan f.eks. være før middagluren eller sen aften for at se om det kan gøre, at hun så vil sove et lidt længere søvnstræk. Nogle gange kan netop flaske sen aften være med til at gøre, at hun finder bedre ro og får sovet lidt mere, da MME godt kan mætte lidt mere end modermælk. Derudover ved du præcis, hvor meget hun drikker, og far får også mulighed for at tage over, så du kan få lidt ro. Der kan altså hos jer godt være nogle fordele ved flasken, hvis lillepigen vil tage imod.

Hvis hun er til den ægte vare og bare rigtig gerne vil ammes, så er det super fint, så skal du naturligvis amme hende - men hver 3-4 time vil være nok, så prøv om du kan holde dig til dette... også selvom du ikke føler, at hun har "tømt" brystet godt nok. Det kan nogle gange være en idé at du lægger en skiftning ind undervejs i amningen, så hun ammes, bliver skiftet, lagt til brystet igen og derefter puttes. Det kan også være en måde at få hende til at spise lidt længer tid på et bryst af gangen, så hun netop får brystet "tømt" godt og får den lidt federe mælk ud :)

Du skal ikke være bange for at give hende en variation af grød og mos. Da hun er 6 måneder nu, er det ret vigtigt, at du går forholdsvist hurtigt frem, og hun må gerne begynde at få lidt øllebrød og havregrød. Du kan med fordel skifte ca hver 3 dag, så hun på den måde hele tiden får lidt nyt.. Det samme gælder grøntsager - hun må få stort set alle slags grøntsager og du må meget gerne tage udgangspunkt i de grøntsager, som I selv spiser. Du kan også med fordel prøve med de færdiglavede produkter, for at se om der er noget hun kan lide der. Hun skal stille og roligt også igen med kød og fisk i sin grøntsagsmos, men start med forskellige grøntsager først og variere så med kød/fisk om et par uger, som hun bliver parat til det. Hun skal i løbet af et par uger også tilbydes mellemmåltider, men lige nu er det fint med de 3 måltider dagligt...

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem måned for måned, fra de første smagsprøver, og til jeres datter er fuldt igang med familiemaden. Du kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få. Du finder dagsplaner, opskrifter osv. Den går fra 4-18 måneder. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave, 2. oplag 2019) :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce