Annonce

Annonce

Svar: Flaske problemer


17. februar 2020

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Tak for dit brev og velkommen tilbage, dejligt at høre fra dig igen og stort tillykke med, at I har fået en lillesøster :)

Det vil være rigtig godt hvis I kan få lillesøster til at tage imod en flaske. Da far skal overtage barslesperiode om 2 måneder, så vil det være godt, hvis hun kan acceptere en flaske. Det vil gøre det betydeligt lettere for jer alle tre og skabe langt mere ro i hverdagen.

Du skriver, at I har forsøgt med forskellige typer MME og også har forsøgt med 3 forskellige flasker. Du fortæller, at hun gerne drikke MME af en kop, og at hun ikke tager imod en sut... Det lyder derfor som om, at udfordringen hos jer handler mere om sutteteknik end smag. Jeg tror godt, at hun kan lide smagen af MME, men hun har rigtig svært ved at finde ud af at die på andet end brystet.

Jeg tænker, at du skal forsøge med lidt forskellige flaskesutter - måske kan du bare udskifte flaskesutterne på nogle af de flasker I allerede har, så er det lidt billigere at forsøge sig frem. Hvis I har forsøgt med flaskesutter i silikone, så kan det være en god idé at forsøge med flaskesutter i latex/naturgummi - og modsat. Mange børn har glæde af en bred, flad, anatomisk flaskesut, som fylder lidt i munden, det kan I prøve. Det laver f.eks. Hevea Det kan også være en fordel at forsøge med en elastisk flaskesut, det laver blandt andet Pigeon. Det kan også være en fordel at forsøge med en Medela Calma flaske, den minder i opbygning om det at die ved brystet, så måske vil jeres datter ikke opleve forskellen så stor, som hun lyder til at gøre lige nu.

Det vil være rigtig godt, at I forsøger med flaske dagligt, så hun vænnes til dette som noget helt naturligt. Det er vigtigt, at du ikke forsøger, når hun er ked af det eller allermest sulten, da hun sandsynligvis så vil blive frustreret.. prøv i stedet at starte med at amme og så udskiftet brystet med flasken, imens hun er i "sutte-mode" eller prøv at se om hun f.eks. vil acceptere flasken mere eller mindre i søvne f.eks. sen aften...

Det er dejligt, at hun tager så lang en middagslur, og det må hun gerne. Det vil dog være rigtig godt, hvis hun derudover kunne tage to små lure, så hun får 3 lure dagligt - en kort, en lang og en kort... Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 06.30: ammes og sover videre, får evt. en lille ekstra amning, når dagen begynder..

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til dagens første lur, sover her måske bare 45 minutter, og det er helt fint.

Frokost 11: Tilbydes lidt grød, ...


Annonce

... evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. og gøres klar til middagslur

Ammes (eller flaske) og puttes til middagslur f.eks. kl 13-13.30... tidspunktet afhænger lidt af, hvor lang en formiddagslur hun har taget.

Eftermiddag 16-16.30.. Ammes, når hun vågner af sin middagslur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og powernapper måske igen her ca 30-45 minutter...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes (eller flaske) og puttes til natten sen aften som nu - måske først kl ca. 23...

Nat 03: Ammes og sover videre...

Som du kan se, så har jeg forsøgt at skabe en rytme ud fra dine angivne tider. Jeg tænker, at når det er svært for jeres datter at sove formiddagslur, så er det sandsynligvis fordi du prøver at putte hende lidt for tidligt. Jeg vil derfor anbefale, at du forsøger med en lur omkring kl 9.30-10 alt efter hvor tidligt hun er stået op. Det vil naturligt betyde, at hendes middagslur også kommer til at ligge senere, men det må den gerne.

Lige nu har hun sandsynligvis behov for at få en ekstra kort lur i løbet af aftenen og vil derfor beholde sit sene puttetidspunkt. MEN når hun bliver 6 måneder, vil hun begynde at have længere vågne perioder, hun vil være mere aktiv, spise mere skemad osv. og hendes rytme vil naturligt ændre sig - og det er meget tænkeligt, at hun til den tid kan nøjes med to lure dagligt og derfor kan hendes nuværende "powernap tid" blive til hendes fremtidige puttetidspunkt.. på den måde tænker jeg, at tiden arbejder lidt for jer og at den nuværende plan kan fungere også på sigt :) Hun vil altså ikke i 6 måneders alderen sove kl 23, men måske i stedet kl 19.30-20...

Jeg foreslår også, at du forsøger med flaske før middagslur og sen aften, for at se om I på denne måde gradvist kan vænne hende til flasken og du kan trappe ud af amning. Hvis du fornemmer, at andre tidspunkter vil give bedre held, så skal du naturligvis forsøge her.

Nogle gange kan det være en fordel at forsøge med flasken, imens hun ligger i sin barnevogn eller er blevet puttet i dyne eller sovepose og er gjort klar til at sove... det kan nogle gange hjælpe at forsøge lidt på afstand og ikke i din favn tæt på brystet, hvis hun forbinder det sted med at spise hos dig... Når I putter til middagslur, kan I derfor prøve om flasken bliver accepteret, hvis hun ligger i sin vogn. Sørg blot for at elevere hendes hovedgærde lidt, så hun ikke ligger helt fladt :)

Jeg håber, at ovenstående kan hjælpe lidt videre på vej - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce