Annonce

Annonce

Svar: Hvordan skaber vi en rytme der følger klokken?


16. februar 2020

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære du

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Det lyder faktisk meget fint og alderssvarende, det du fortæller, - også selvom du ikke selv oplever det sådan:)

Jeres dreng sover ofte fra ca kl 21 til 07.30 - det vil sige, at hans puttetidspunkt og stå op tidspunkt ligger nogenlunde fast (+/- ½ times tid) og derimellem skal han have lov til at variere sin dagssøvn. Det betyder, at han nogle dage vil sove kortere formiddagslur og længere middagslur, andre dage vil han sove længere formiddagslur og kortere middagslur, og dagens 3. lur vil naturligt også kunne variere lidt efter dette. Det er helt okay, og du er her nødt til at være lidt fleksibel og tro på, at han har en naturlig evne til at regulere dette.

Vi kan godt være enige om at 13 timer er i underkanten, og derfor er det rigtig godt, at du forsøger at hjælpe ham til lidt længere lure dagen igennem. Så han nogle gange sover en længere formiddagslur og andre gange en længere middagslur. De to lure må også gerne være lige lange, alt efter hvad han viser behov for den pågældende dag og hvad der nu kan lade sig gøre - i forhold til vejr og vind, stå ud osv. Det vil være rigtig godt, hvis mindst en af hans lure kan vare mindst 1.5 time...

Jeg kan ud af dit brev se, at I nu giver skemad to gange dagligt. Det lyder som om, at han tager fint imod dette, og det fungerer - det er rigtig godt. Det er vigtigt, at du holder mængden af skemad lidt nede, så der stadig er plads til mælken. Det er bedre, at du giver ham ½-¾ dl. to gange dagligt end 1.5 dl. på en gang. Skemaden skal komme ud over hans vanlige mælkeindtag, og ...


Annonce

... balancen mellem skemad og mælk skal findes hele dagen igennem, så han på sigt ikke behøver søge mælken så hyppigt om natten... Det er dog helt normalt, at børn i 5 måneders alderen stadig har brug for mælk midt nat. De fleste børn begynder først at kunne undvære mælk midt nat i 6 måneders alderen i takt med at antallet af skemåltider øges, og han også bliver bedre til at drikke vand af en kop.

Det er helt naturligt for hans alder, at han nogle gange ikke sover, før klokken er 21 om aftenen. Lige nu må I gøre aftenerne til familietid :) Når han bliver ældre, så vil han stille og roligt ændre rytme, han vil begynde at kunne nøjes med to lidt længere lure i løbet af dagen og vil derfor også begynde at gå tidligere i seng.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Stille og roligt vil antallet af skemåltider øges, han vil få længere vågne, aktive perioder, vil begynde at sove anderledes og hans rytme vil gradvist ændre sig. Det kan sagtens tænkes, at han i 6 måneders alderen vil trives med at starte dagen lidt tidligere, vil sove tidligere dagen igennem og derfor også rykke sit puttetidspunkt frem til 19.30-20... i stedet for 21 som nu. På den måde arbejder tiden også lidt for jer.

Det er hans stå op tidspunkt, som sætter rytmen for resten af dagen, og det lyder meget fint, at han vågner af sig selv mellem kl 07-08. Det skaber god grobund for en fin rytme, når han bliver lidt ældre, så det skal du ikke ændre på lige nu. Samtidig er det dejligt, at han netop vågner af sig selv, parat til dagen :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :) Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annonce