Brev:
Hjælp til en træt mor
Hej Helen.
Min datter er nu 8,5 mdr.
Fra hun blev født og til hun blev 3 mdr har hun sovet rigtig godt om natten og kom i seng samtidig os, her var der ikke rigtig nogen rytme. Hun vågnede i løbet af natten og blev ammet og jeg kunne ligge hende i vuggen ved siden af vores seng hvor hun så selv faldt i søvn.
Omkring de 3 mdr kommer der stille og roligt en rytme og vi begynder at putte hende i vuggen hvor vi ligger hende og enten kan gå fra rummet eller sidde på sengen ved siden af og hun selv falder i søvn.
Omkring 4 mdr bliver putningerne sværere for hende og hun bliver ked af det når vi ligger hende, dette løser vi med at gå rundt med hende og prøve at ligge hende hver gang hun falder til ro. Hvilket dog næsten hver aften endte i at hun faldt i søvn i vores arme. Hun falder dog stadig selv i søvn i vuggen efter amningerne om natten.
5,5 mdr begynder hun at vågne om natten ved 12/1 tiden hvor jeg ammer hende og prøver at ligge hende i vuggen, hun bliver dog så ked af det at jeg ender med at gå rundt med hende, oftest i 1 time i håb om at hun falder i søvn igen dog uden held og vi ender med at være vågen i ca 3 timer.
På dette tidspunkt overvejer vi flere ting, hun er begyndt på skemad da hun blev 4 mdr og vi tænker om det er sult der holder hende vågen, så vi ender næsten hver nat med at give hende mad. (Hvilket vi ved er et skråplan, derfor sætter vi madmængden op i løbet af dagen og det hjælper lidt) vi ender med da hun bliver 6 mdr at rykke hende ind på sit eget værelse da vi tænker om hun vågner af vores og vores hunds lyde. Og dette hjælper! Vi står nu med et barn der vågner 2 gange om natten for at blive ammet og hvor jeg så dog skal gå med hende for at få hende til at sove igen. (Dette står på i 1 uges tid).
Fra den ene dag til den anden vågner hun mange gange i løbet af natten hvor jeg skal ind og gå med hende til hun sover, de fleste gange går det hurtigt. Vi varierer i hvor tit hun vågner men de værste nætter var jeg derinde hvert kvarter og de bedste 1 gang hver 2. Time. Dette står på indtil hun bliver 7,5 mdr. I denne periode bliver putningerne sværere og jeg skal oftest gå med hende i 1 time hvor hun, hver gang hun er ved at døse hen, begynder at skrige. Det skal her siges at far fra 5,5 mdr ikke har fået lov til at putte hende, hun skriger og græder til hun næsten hyperventilere og jeg ender hver aften med selv at måtte putte hende. Far har heller aldrig fået lov til at kunne gå med hende om natten.
Vi overvejer også i hele den ovennævnte periode hvordan putte rutinen er, og vi endte i en rutine hvor jeg ca 30 min før putning giver nattøj på og børster tænder og vi så bruger den resterende tid i sofaen uden fjernsyn, med dæmpet belysning, rolige stemmer og oftest blid massage.
Herefter går jeg så ind på hendes værelse og ammer hende og rejser mig for at gå med hende til hun sover.
Amningerne har aldrig været forbundet med søvn for min datter, så hun er aldrig faldet i søvn ved brystet. Tvært imod har jeg faktisk været i tvivl om amningerne om natten har vækket hende mere op.
Da hun bliver 7 mdr ammer jeg ikke mere om natten.
Ved 7,5 mdr får vi igen et skift fra den ene dag til den anden, hvor jeg pludselig har succes med at hjælpe hende i hendes stillingsskift og bare give hende sutten, nussen og dyne på og jeg så kan gå igen og hun sover videre. Her er jeg inde ved hende 2-4 gange i løbet af natten. Her får far også succes med at putte hende og vi skiftes den næste måned med at putte hende. Putningerne går også bedre og hurtigere og hun sover inden for 5-15 min. På dette ...
... tidspunkt begynder hun også at kunne møve sig fremad og da hun bliver 8 mdr kravler hun rigtigt.
Vi har læst din bog om søvn og har brugt meget af det og taget mange snakke ud fra den. Og vi er klar over at det at vi går med hende for at få hende til at sove er skidt.
Hver gang vi prøver at ligge hende i hendes seng begynder hun at skrige og kaste sig rundt. Hvis vi ligger hende lige lidt før at hun sover helt, når vi går med hende i armene, vågner hun helt op og begynder også at skrige.
Vi er aldrig gået fra hende og har stået ved siden af og sunget eller snakket til hende, imens vi har haft en hånd på hendes mave, men det hjælper hende ikke og vi ender med at tage hende op og trøste hende. Jeg har også prøvet at ligge mig i vores seng med hende men her skriger hun også. (Hvis jeg sætter hende i vores seng når vi står op om morgenen imens jeg tager tøj på, så skriger hun også, indtil jeg sætter hende på gulvet)
Om dagen sover hun to lure i barnevognen. Den sidste måned har hendes dagsrytme været følgende:
- kl 7 står vi op og hun får morgenmad, herefter bliver hun ammet, skiftet og leger på gulvet.
- Kl 9-10.30/11 sover hun
- Kl 11 frokost, leg, mellemmåltid, amning
- Kl 14-15.30/16 sover hun
- Kl 16 mellemmåltid og leg
- Kl 18 aftensmad
- Kl 19.45 starter soveritualet med tøjskift, vi børster tænder og hygger.
- Kl ca 20 ammer jeg og putte ritualet med at gå rundt starter.
- Kl 22 går vi i seng
- Kl 23/00 vågner hun eller har brug for hjælp til stillingsskift.
(Det skal måske også lige nævnes at hvis vi putter hende før kl 20, så vågner hun efter 1-2 timer som om det bare var en lur, og så er hun frisk igen i 3-4 timer, før vi igen kan putte hende)
Den sidste uge må far igen ikke putte, hun græder en del når jeg putter, putningerne tager over 30 min hver dag, hun vågner mange gange i løbet af natten hvor hun er så ked af det at jeg er nødt til at tage hende op og gå med hende til hun sover igen og vi har nætter hvor hun er vågen i flere timer. Hun er desuden begyndt at afvise brystet hvor hun skriger og kaster sig bagover, hvilket betyder at vi kun har ca 1 god amning om dagen.
Når hun skal puttes i barnevognen er hun også begyndt engang imellem at skrige og græde og stopper nogen dage når hun bliver trillet og andre først når vi tager hende op igen. På de dage hvor det er helt skidt, har vi været nødt til at køre en tur med hende i bilen, hvor hun falder i søvn og i kan flytte hende i over i barnevognen. Til daglig bliver hun normalt trillet i søvn.
Om dagen har vi en glad datter som er enormt nysgerrig på alt omkring sig, som elsker at spise og som er rigtig god til at kravle ud og undersøge og komme tilbage til os (specielt mor) for lige at lade op igen.
Jeg/vi er nu nået til hvad der føles som vores Breaking point. Og vi ved ikke hvad vi skal stille op nu.
Målet er at vi kan ligge hende i hendes egen seng og hun selv falder i søvn uden vi skal gå med hende, at jeg ikke skal gå med hende om natten og at far også får lov til at putte. Men vi ved ikke hvordan vi når derhen.
Og så lige et par ekstra spørgsmål.
- Kan det være hun vågner om natten fordi hun ikke længere kan høre os/fjernsynet?
- Får hun nok måltider om dagen? Ved hvert måltid bliver hun tilbudt mad til hun selv afviser.
- Skal hun have modermælks erstatning i kop når nu hun ikke vil tage brystet så meget mere. Vi har prøvet med min modermælk i sutteflaske, men den har hun afvist siden hun var helt lille.
Opslaget her har været lææænge undervejs, så jeg beklager længden.
Med venlig hilsen
den desperate mor.
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
Viden om børn:
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Omsorgsdage
Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.
Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.
Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S