Svar: Søvnhjul - 4 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring mine søvnhjul :)
Søvnhjulene er ment som en rettesnor for, hvordan søvn ofte er fordelt i forskellige aldre. Det er f.eks. naturligt, at børn i 3-4 måneders alderen ofte trives med 3 lure dagligt og en rytme, som ofte ligger sent. Det vil sige, at barnet ofte går sent til ro for natten. Det er f.eks. ikke udsædvanligt, at børn i denne alder har en rytme, hvor de har en længere vågenperiode om aftenen og ikke sover før klokken måske er 21.30 eller endnu senere - måske først kl 23, afhængig af hvordan hele dagen forløber.
Mange forældre bliver urolige, når de oplever at deres barn pludselig sover meget sent. De fleste forældre tænker eller har hørt, at små børn skal sove senest kl 20, men det gælder altså ikke nødvendigvis børn i denne alder. Søvnhjulet er derfor lavet for at man skal kunne få lidt indblik i, hvad der er realistisk for denne alder - og dermed er helt okay:)
Når det så er sagt, så bliver du måske urolig, fordi jeres datter pludselig ikke har en sen rytme - hun går ikke i seng kl 21.30, men allerede kl 19.30-20 - og det er naturligvis helt okay. Det er der ikke noget forkert i, og man skal som sagt ikke ændre på en rytme, som både barnet og forældrene trives med :) Hvis jeres datter allerede nu er ved at nærme sig en rytme, som mere ligner det, man ofte ser hos et barn på 6-7 måneder, så er det helt okay. Så længe hun trives og får den søvn, som hun har behov for, er det rigtig fint:)
Søvnen vil rent fysiologisk ændre sig, den vil begynde at indeholde flere stadier og vil i sammensætning komme til at minde mere og mere om den søvn, vi voksne har. Jeres datter vil samtidig begynde at udvikle sig rigtig meget både motorisk og mentalt. Det betyder, at hun vil begynde at få længere og mere aktive vågne perioder, og det vil igen ændre på søvnen og på rytmen. En stor del af tingene/ændringerne sker derfor mere eller mindre af sig selv. MEN, samtidig bliver hun også mere og mere bevidst, og det er derfor godt, hvis du gør dig nogle overvejelser omkring, hvilke vaner og rutiner du giver hende nu.
Det er helt okay, at hun ...
... sover 3 lure dagligt, starter dagen kl ca 6.30 og puttes 19.30-20. Det er super fint. Men du skal være opmærksom på jeres putteritualer, at hun f.eks. skal lære at sove uden at have bryst eller flaske i munden, uden at være i din favn, uden at du skal hoppe med hende på en pilatesbold eller lignende. Hun skal stadig have mælk, og bryst eller flaske skal stadig indgå som en fast del af hendes putteritual. Hun skal have en ren ble og gøres klar til putning med bestemte ritualer, kærtegn osv. Det vil være godt, at hun forbinder sin seng og barnevogn med stedet, hvor hun sover...
I takt med at hun bliver ældre, så vil du også skulle introducere hende for lidt skemad, og når hun bliver 6-7 måneder gammel, så vil hun naturligt skulle spise skemad flere gange dagligt, samtidig med at hun også stadig skal have bryst/flaske. Det vil på sigt også være med til at give lidt rytme, og når du begynder med smagsprøver på en ske, vil det f.eks. være godt, at du starter om dagen til frokost og når dette fungerer så tilbyder lidt skemad om aftenen. Det vil sige frokost og aften og dermed på de tidspunkter, hvor I andre normalt ville spise.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Skiftet fra et søvnhjul til et andet sker altså delvist på grund af den fysiologiske ændring, der sker i søvnen, sammen med den udvikling hun naturligt går igennem, hvor hendes vågne perioder gradvist bliver længere og mere aktive - men det er også nødvendigt, at du gradvist indføre nogle rutiner og vaner, starter op med skemad osv. så I stille og roligt får skabt en alderssvarende rytme. Så du fremadrettet på den måde også får vænnet hende til, at det er om dagen, at hun er aktiv, spiser, leger, bruger sig selv motorisk og mentalt - så hun kan sove om natten, og du kan få 5-6 timers sammenhængende nattesøvn :)
I min bog "Helens bog om børn og mad" kan du finde dagsplaner for hver måned, og du guides igennem fra de første smagsprøver i 4 måneders alderen, og til jeres datter spiser familiemad. Bogen går fra 4-18 måneder. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave - den er fra 2019 (3. udgave, 2. oplag 2019).
Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.