Annonce

Annonce

Svar: Nedtrapning af flaske


6. februar 2020

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Hvor dejligt at høre, at det går bedre med at få lillepigen til at spise :)

Det lyder som en god idé at fjerne flasken tidlig morgen. De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives med 3 flasker i døgnet, og jeg anbefaler, at det netop er flasken tidlig morgen, som fjernes. Den påvirker naturligt indtaget af morgenmad, præcis som du skriver. De tre flasker som bibeholdes ligger derfor rigtig fint før middagslur, aften og sen aften.

Din datter drikker ikke store mængder, men hvis hun får mindst 400 ml MME dagligt, så dækkes hendes behov for mælk/kalk osv. fint - og du skal naturligt bibeholde mme i grød og mos indtil hun er 12 måneder gammel.

Du kan trappe ud af flasken ved at tilbyde hende mindre og mindre, så hun til sidst vænnes til slet ikke at skulle drikke mælk på dette tidspunkt. Det vil sige, at hvis hun plejer at drikke 110 ml, så kan du skrue ned til 100, 80, 60 - og så kan hun stoppe helt. Det kan dog også sagtens være, at du skal forsøge helt at undvære flasken, og se om hun kan det, netop fordi flasken i forvejen ikke er så stor. Det er en stor fordel, det ville naturligt være sværere at undvære f.eks. 200 ml, hvis hun var vant til at drikke dette :)

Det kan nogle gange også være en god idé at indføre en godnatgrød om aftenen, som en fast del af hendes putteritual. Netop i 8-9 måneders alderen begynder mange børn at spise mad med mere bid og de vil gerne spise mere og mere selv. mange børn lukker munden for skeen i løbet af dagen og det betyder, at de ikke altid spiser helt nok - så de faktisk er ekstra sultne, når de skal i seng. Derfor har mange børn i denne alder glæde af at få et godnatmåltid før sengetid. Det kan være en grød, ...


Annonce

... det kan også blot være en banan, hvis hun ikke har stor appetit på dette tidspunkt. Godnatmåltidet bør lægges adskilt fra aftensmaden, gerne med et bad imellem.

Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aften 18: Mere og mere familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Mad med mere bid, stadig mad i hånden, som hun kan gumle på selv og også stadig mos :) Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. og gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød eller en banan kl ca 19.. får derefter børstet tænder...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til natten ca 19.30

Sen aften 23: Drømmeflaske

Når dette er sagt, så er det dog bedre, at jeres datter bibeholder en flaske om aftenen, hvis hun på grund af godnatmåltidet kan tænkes at ville springe mælken helt over. Da hun ikke er ældre end hun er, er det vigtigt, at hun stadig får sin mælk og som nævnt gerne når op på mindst 400 ml mme i døgnet. Godnatmåltidet kan altså forsøges for at se, om det kan hjælpe hende til bedre at undvære flasken tidlig morgen, men det må ikke erstatte de nuværende to flasker om aftenen, så er det bedre at hun lige nu får sine flasker :)

Når og hvis hun vågner om morgenen, så prøv om du kan hjælpe hende med stillingskift, en beroligende hånd, kærtegn. Hun er i separationsfasen nu og det betyder, at hun kan sove meget uroligt. Det er ikke nødvendigvis tegn på, at hun har brug for flaske om morgenen, men hun kan godt have behov for din hjælp til at blive puttet igen og også have behov for at mærke dig, mærke at du er der :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce