Annonce

Annonce

Svar: Dreng på 8 måneder har ingen rytme


5. februar 2020

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Tak for dit brev :)

Jeg vil meget gerne hjælpe dig med en dagsplan, for du har helt ret i, at det kan være en god idé at indføre en nogenlunde fast rytme. Hvis I følger nogenlunde samme rytme hver dag, så vil din drengs indre ur indstille sig på dette. Det betyder, at han vil begynde at føle sult og parathed til at spise, når det er spisetid, så han vil spise bedre. Ligesom han naturligt velvære parat til at sove og dermed lettere kunne overgive sig til søvnen, når han puttes, fordi puttetidspunktet dagen igennem kommer til at ligge mere fast.

Samtidig så sikrer en fast rytme også, at dagen ikke skrider for jer, så han pludselig ikke har fået det måltid, som han skulle have eller ikke har fået sin søvn. Både mad og søvn spiller ind på humøret og overskuddet.

Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 8-9 måneder er 14.5 times søvn i døgnet. Din dreng er i separationsfasen nu ,og det betyder, at han måske vil sove lidt mindre end vi lige umiddelbart synes han bør, og han kan også protestere lidt mod søvnen, fordi han hellere vil opleve og være med i de ting der foregår... men det er helt okay. Det ændrer sig igen.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan starte dagen senest kl 7-7.30 - så hvis han ikke vågner af sig selv, så må du gerne vække ham her. Det er hans stå op tidspunkt, som sætter rytmen for resten af dagen. Jeg ved ikke, om han skal i dagpleje eller vuggestue inden for nogle måneder, men i givet fald vil det være godt, at dagen ikke starter for sent, så hans rytme også kan passe med den hverdag, som I forventes at ville have der...

Det vil være rigtig godt, hvis han kan sove 2 lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur. Og mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen: 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos og vand af ...


Annonce

... kop.

Puttes til formiddagslur, måske kl 9.45-10.. afhænger af, hvad tid han er stået op...

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Suppleres med små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg. vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13.30-14 - igen afhængig af, hvornår han er stået op fra formiddagsluren, og hvor lang den er.

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos og vand af kop

Aften 18: Familiemad - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tilbydes en godnatgrød ca. 19.15-19.30 og får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten 19.30-20 ...

Sen aften 23-24: Drømmeflaske

Som du kan se af dagsplanen, så vil det være godt med de to lure dagligt og faste spisetider - din dreng har brug for morgenmad, frokost og aftensmad, og derudover vil det være godt med et mellemmåltid formiddag og eftermiddag. Jeg anbefaler også et godnatmåltid i denne alder - dette måltid sikrer, at han ikke vågner om natten, fordi han er sulten. Derudover er det godt, hvis godnatmåltidet kan ligge adskilt fra aftenmaden og derfor ligger der et bad før godnatmåltidet.

Det vil være passende, at han får 3 flasker i døgnet nu og jeg anbefaler, at disse ligger før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at han vil begynde at kunne sove igennem om natten.. han vil dog stadig godt kunne vågne og have behov for din hjælp, netop fordi han er i separationsfasen, men mælk om natten behøver han ikke mere :)

Jeg håber, at ovenstående giver lidt idé til, hvordan en dag kan skrues sammen med den alder din dreng har.

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce