Annonce

Annonce

Svar: Baby sover let


3. februar 2020

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og tanker :)

Det lyder som om, at din datter umiddelbart trives med sin rytme, hun lyder til at være en glad og smilende pige, som umiddelbart trives godt (trods maveproblemer jf. sidste brev:) - men hun har en rytme, som ikke helt fungerer med det du gerne vil - og det forstår jeg naturligt godt, for det er naturligt problematisk, hvis hun ligger og er vågen og holde hof om natten :) Der er derfor ikke noget i vejen for, at du hjælper hende til en rytme, hvor hun får den nødvendige søvn om dagen, men også stadig kan sove om natten.

Du fortæller, at din datter ofte sover sit længste søvnstræk på 5 timer, når hun puttes til natten omkring kl 21, og det er herefter, at hun er vågen. Du fortæller også, at hun om dagen fint kan sove en lur på 4 timer - vel at mærke, hvis du konstant render frem og tilbage og hjælper hende til at blive i søvnen med hænder, sut osv.

Det er sådan, at dagens rytme naturligt påvirker nattens rytme, og selvom det kan være dejligt, at din datter sover en middagslur på 4 timer, så kan det godt være dette som påvirker nætterne negativt. Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på 3-4 måneder er 15 timers søvn i døgnet, og det fungerer ofte rigtig godt, hvis søvnen er fordelt sådan, at din datter sover 5 timer om dagen og 10 timers nattesøvn.

Da hun går i seng omkring kl 21, så vil hun derfor naturligt ofte starte dagen omkring kl 07, naturligt afbrudt af mælk. Sover hun længere, så vil dagssøvnen være naturligt kortere. Sover hun mere end 5 timer om dagen, så vil nattesøvnen tilsvarende være kortere. Sover hun f.eks. 7-8 timer om dagen f.eks. to lure af 3-4 timer, så vil det også forklare, hvorfor hun f.eks. vågner om natten og tydeligt virker frisk og veludhvilet...

Om dagen vil det være rigtig godt, hvis hun kan sove 3 lure dagligt - og meget gerne 3 lure, som hver har lidt længere varighed. Hvis hun lige nu sover én lur på 4 timer og samlet har brug for 5 timers dagssøvn, så vil der naturligt ikke være plads til mere end 2 lure a 30 minutters varighed, og det vil jeg foreslå dig at du forsøger at ændre lidt på. Det betyder, at du skal holde op med at lulle din datter i søvn igen og igen, når hun sover, og i stedet lade hende komme op, lege, bruge sig selv motorisk og mentalt - være vågen i et par timer, hvorefter du kan putte ...


Annonce

... hende til en lidt længere lur igen. Du skal altså udnytte et af de tidspunkter, hvor hun normalt viser tegn på at ville vågne, til at lade hende vågne.

Det vil sige, at hun måske vil kunne sove 2 timer + 2 timer + 1 time i løbet af dagen og netop denne rytme vil spille ind på natten, så hendes nattesøvn bliver mere sammenhængende. Samtidig er det vigtigt, at du er opmærksom på, at hun indtager tilstrækkeligt med mælk dagen igennem. Du skal sikre dig, at hun ikke vågner om natten fordi hun reelt er sulten - det er bedst, at de længste søvnstræk ligger om natten og ikke om dagen :)

En skitseret dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen: Flaske og sover videre

Vågner, kommer op, leger, er aktiv...

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur

Vågner, kommer op, leger og er aktiv

Flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Vågner, kommer op, leger og er aktiv...

Eftermiddag/tidlig aften: Flaske og puttes til dagens 3. lur

Aften: Flaske og puttes til natten

Først på natten: Flaske og sover videre

Du skal altså forsøge at hjælpe hende til en rytme, hvor hun får 3 lure og komme væk fra en rytme, hvor du forsøger at hjælpe hende til at sove en længere lur på 4 timer. Du skal ikke vække hende, men netop udnytte et af de tidspunkter, hvor hun viser tegn på at ville vågne - det vil også være mindre stressende for dig og sikre, at du ikke behøver sidde med overtøj og sko på, imens hun sover... det dur naturligt ikke i længden. Så din tanke om at du er nødt til at "bruge timerne på at stå og vugge hende for at sikre hende den lange middagslur" skal du altså væk fra, og du skal tillade dig selv at tage til fødselsdag osv. og lade hende være med, lade hende have lidt vågne, aktive timer og derefter så putte hende igen, men til en kortere lur.

Det er samtidig vigtigt, at du om natten holder fast i, at det er nat, ikke tænder for meget lys, ikke taler og pludrer for meget med hende, men forsøger at signalere, at det er sovetid og ikke legetid. Så du på den måde også hjælper hende med at kende forskel på nat og dag. Det er om dagen at hun er vågen, aktiv, leger, bruger sig selv motorisk og mentalt - og om natten skal hun sove :)

Jeg håber at ovenstående dagsplan giver lidt idé om, hvordan et døgn kan skrues sammen, så både dag og nat kan fungere for jer :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce