Svar: Start i dagpleje udfordrer søvnmønstre
Kære M
Tak for dit brev og fine beskrivelse og alle dine tanker :)
Jeres dreng har en fuldstændig fin og alderssvarende søvnrytme - og det skal man så vidt muligt ikke ændre på.
Det er vigtigt, at han får sine to lure dagligt, og det er for tidligt at arbejde på en længere middagslur midt på dagen. Det er tydeligt, at han har brug for sine to lure dagligt, det viser han netop ved at falde i søvn efter kl 16, fordi eftermiddagen simpelthen bliver for lang for ham - og søvn på det tidspunkt vil ødelægge hans ellers gode rytme.
Samtidig er der ingen idé i at vænne ham til en rytme, hvor han pludselig sover 3 dårlige lure... når han i 12-18 måneders alderen netop naturligt gradvist skal gå over til en lur. Det er altså et skridt i den forkerte retning, og det vil ikke hjælpe på hans søvn og rytme fremadrettet.
Det er også en rigtig dårlig idé at vække ham fra hans dagsslure. Han sover samlet det han har behov for, og netop dagssøvnen og især formiddagsluren giver ham noget godt. Når han får sine to længere middagslure, så afbrydes dagens aktiviteter, kroppen får ro og mulighed for at restituere sig. Alle oplevelser bearbejdes - og det er netop ekstra vigtigt nu, hvor han pga dagplejestart oplever ekstra meget nyt, samt adskillelse fra sine forældre. Hvis han ikke får sin søvn, så skal der ikke ret meget til, før at verden bliver for uoverskuelig for ham, og han vil præcis, som I oplever det, blive rigtigt ked af det, pylret, mangle overskud til at lære og opleve.
Førhen i tiden gik man meget op i at få børn "kørt ...
... ind i samme rytme", når de begyndte i f.eks. dagpleje. I dag ved vi meget mere om børns søvn og børns behov, og selvom hverdagen naturligt skal kunne hænge sammen for den, som passer børnene, så er det vigtigt, at man er fleksibel omkring små børns behov. Det betyder, at de yngste børn naturligt skal sove to lure dagligt - og det skal de have mulighed for, også selvom de ældre børn sover på andre tidspunkter og sover én længere middagslur. Det må være barnets behov for søvn og dermed barnets behov for udvikling og trivsel, som prioriteres. Når jeres dreng bliver 13-15 måneder gammel vil han sandsynligvis vise behov for en anden rytme, og så vil det passe bedre ind i dagplejers hverdag.
At gå ind og ændre på en naturlig og god søvnrytme nu, er ikke anbefalelsesværdigt. Det kan faktisk betyde, at han (og dermed også både dagplejer og jer) får problemer med søvnen, når han bliver ældre - og det er ingen jo interesseret i... Når det så er sagt, så tror jeg ingen vil sige, at det "direkte skader ham", men hvorfor ændre noget, som faktisk fungerer, som er lige efter bogen, og som jeres dreng trives med...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg vil anbefale, at I taler med dagplejer omkring det, og I kan også overveje at inddrage den pædagogiske konsulent, som er tilknyttet dagplejen. Måske kan I holde et fælles møde, hvor I taler om søvn og søvnbehov, måske har de en søvnpolitik i dagplejen, som I kan tale ud fra, og hvordan dette kan kombineres med dagplejers behov...
Jeg håber, at I kan bruge dette videre, og at I finder en løsning som alle kan se meningen med :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Kæledyr og børn
I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.
Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.