Annonce

Annonce

Svar: Kæmper stadig med søvn både dag og nat


24. januar 2020

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er rigtig vigtigt, at du forsøger at finde ud af, hvorvidt din datter har behov for mere mælk, og at dette forklarer, hvorfor hun søger brystet så hyppigt og dier hos dig med kun 1.5 times mellemrum hele natten igennem. Jf. tidligere brev, så kan hun måske have behov for hjælp til at spise mere effektivt dagen igennem, fordi hun i 3-4 måneders alderen vil have tendens til at "slatpspise" - og hvis hun ikke spiser nok om dagen, så vil hun naturligt søge behovet dækket om natten.

Det kan også være, at hun har behov for supplement med en flaske. Modermælkserstatning kan mætte mere end modermælk, og nogle gange giver det mere ro netop at forsøge med en flaske. Fordelen ved flaske er også, at far kan give denne og derfor stille og roligt blive en del af putteritualet, hvor mor kan koble fra og finde lidt tid til sig selv eller nogle gange måske gå tidligere i seng, fordi far giver flaske sen aften. Der er dog nogle overvejelser, man altid skal gøre sig, når man giver flaske - og det er vigtigt, at du f.eks. medtænker, hvor længe du planlægger at amme. Jo mere flaske I giver, jo større sandsynlighed vil der være for at amningen stopper.

Derudover så er det vigtigt, at hun nu lærer at falde i søvn uden brystet i munden og uden at ligge i din favn eller på din brystkasse. Det er helt naturligt, at hun viser stort behov for tryghed og nærhed, og at hun sover bedst i din favn. Men det er uholdbart i længden, hvis hun skal sove tæt med dig hele tiden, og du på den måde er låst fast. Derfor vil det være rigtig godt, at du nu arbejder på at lære hende at falde i søvn og sove lidt på afstand af dig.

Det er fint at hun bruger sut og den skal netop gives efter hun har fået bryst. Hun skal stadig ammes, som en fast del af sit putteritual og når hun er færdig med at spise, så kan du erstatte brystet med sutten og putte hende ned, hvor hun skal sove. Når du lægger hende fra dig, skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for hende, hvis hun sover godt, og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver forskrækket, fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt. Det er derfor vigtigt, at hun lige når at følge lidt med i, at hun ...


Annonce

... rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre :)

Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se, at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Hun har sin sut, evt koblet til en stofble/sutteklud. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Lul hende på den måde ind i søvnen der, hvor du ønsker, at hun skal sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt, at hun nu begynder at forbinde stedet, hvor hun puttes, med stedet hvor hun sover og at du arbejder bevist på at adskille bryst og søvn - både om dagen og om aftenen. Det betyder også, at når hun har fået mælk sen aften, så skal hun puttes tilbage i sin seng igen, så hun ligger på afstand af dig. Det er naturligt også synd for hende, hvis hun ligger tæt op af dit bryst, kan dufte din mælk og ikke må få brystet. Hvis hun sover på afstand af dig og dit bryst, vil det være lettere at berolige og hjælpe hende videre blot med lidt hænder, kærtegn, stillingskift....

Så ja, du skal ikke længere lade hende sove på dig, men arbejde bevidst på at hjælpe hende med at sove lidt mere på afstand af dig - selvom det andet også er hyggeligt en gang imellem :) Du kan ikke regne med, at hun af sig selv vil ændre vaner, det er noget som du skal hjælpe hende med gradvist, og naturligvis på en måde, hvor hun hele tiden er tryg ved det, der sker og tryg ved at sove. Også om natten skal hun sove på afstand af dig - hun skal ammes rigtig godt aften og sen aften, I kan evt. overveje supplement med flaske alt efter jeres planer i øvrigt, og hvordan I fornemmer hendes behov (jeg ved at I også har forsøgt med skemad uden held), og så skal hun puttes i egen seng. Det vil være super godt, hvis hun kan blive ammet godt hver 3-4 time døgnet rundt, og mælk skal stadig indgå som en naturlig del af hendes putteritual...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce