Annonce

Annonce

Svar: Småtspisende baby - 6 mdr.


22. januar 2020

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev - og tillykke med det halve år :)

Det lyder som om, at jeres datter er kommet rigtig godt igang med skemaden, og det er helt super for hendes alder, hvis hun ofte spiser ½-¾ dl. af gangen. Det er bedre at hun tilbydes lidt mindre og hyppigere måltider, end at hun spiser få og meget store måltider, det er altså bedre at hun spiser ¾ dl. to gange dagligt end 1.5 dl. på en gang...

Det er rigtig fint med de 3 måltider dagligt nu, og hun må også gerne begynde med lidt mellemmåltider. Du skal endelig udnytte, at hun har lyst til at sidde med mad i hånden, nyder at gnaske og gumle - og det er godt, at hun er så fint med mundmotorisk :)

Du skriver blandt andet: "Hun får mad, når hun vågner og MME herefter samt inden sine lure"... og du skriver også "... hun spiser sjældent helt op og bliver hurtigt sulten efter mælk herefter..." betyder det, at hun får to flasker - altså både efter maden, og før hun skal sove? Hvis det er tilfældet, vil det være rigtig godt, at du skærer ned i antallet af flasker. Ligesom det vil være godt med netop mellemmåltiderne nu. Du skal forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner og flaske før hun skal sove. Det betyder, at der nogle gange godt kan gå et par timer mellem hendes hovedmåltider og flasken.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre indtil 6.30-7, hvor dagen begynder stille og roligt...

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Øllebrød eller grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos og vand af kop. Tilbydes også stadig flaske her...

Powernapper evt. eller den springes måske nogle dage over - det afhænger af, hvor lang middagsluren er...

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød og fisk i mosen. Vand af kop og suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20.. tidspunktet kan dog godt være lidt senere, hvis hun har taget en powernap om eftermiddagen :)

Sen aften 23-24: Drømmeflaske og begynder nu at kunne sove igennem uden mælk midt nat... Nogle børn vil også have en rytme, hvor de sover deres længste søvnstræk først, så hun f.eks. får flaske kl 20, sover til 02 tilbydes flaske her og ...


Annonce

... derefter sover videre til 06, hvor hun så får flaske igen. En sådan rytme er også helt okay :)

Adskillelsen mellem skemad og mælk giver plads til begge dele i maven. Derudover er det som sagt godt med mad i hånden - og nogle gange kan det faktisk være en fordel, at du starter med lidt mad i hånden og så følger efter med lidt på en ske. Det at sidde og sutte, gnaske, gumle er med til at vise hende, at det er spisetid. Hun vil producere mere spyt og være mere parat til skemaden, når du så kommer med den...

Der skal tilsættes fedtstof og MME til al hjemmelavet mad. Der skal ikke tilsættes MME eller fedtstof til færdiglavede grødprodukter (med mindre der står på pakken, at det er uden mælk) og der skal ikke tilsættes fedtstof og MME til mos på glas.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Mæthed skabes hele dagen igennem og er en nødvendighed for at kunne sove igennem om natten. Når det er sagt, så er det dog samtidig vigtigt, at du forsøger at hjælpe hende til at sove om natten og ikke få små slurke mælk flere gange natten igennem. Det vil være et realistisk mål, at hun nu sover 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05... Jo mere hun "slatspiser" om natten, jo mindre vil hun naturligt indtage i dagtimerne, derfor er det vigtigt, at du hjælper hende med at få drømmemåltidet sen aften, så hun kan sove igennem uden mælk og at du samtidig er opmærksom på at tilbyde mange små måltider dagen igennem. Jf. dagsplanen :)

Det er fint, at I varierer mellem hjemmelavet og færdiglavet mad, og det er rigtig godt, at I gradvist lader hendes mad tage udgangspunkt i den mad, som I andre spiser. nogle børn har brug for en gradvis overgang, og det lyder fint, det I forsøger her. Nogle gange kan det være en fordel at blande den færdiglavede mad med den hjemmelavede, så hun f.eks. får hjemmelavet havregrød blandet med færdiglavet, for på den måde at vænne hende til grød med mere bid, ligesom du kan komme lidt af jeres egne mosede kartofler eller fint hakket kogt kylling i en færdigmos, som indeholder disse fødevarer i forvejen. Den færdiglavede mad er ofte meget blød og cremet i konsistensen, hvor den hjemmelavede mad giver lidt mere bid og tyggemodstand, så at blande det kan hjælpe hende til at finde ud af, at maden nu skal bearbejdes lidt mere. Du fortæller, at hun er meget interesseret i at spise selv og er godt med mundmotorisk, så det vil være super at forsøge at stimulere dette lidt ekstra - uden at det dog bliver for meget for hende, så hun føler sig presset og ender med at afvise maden helt... :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce