Svar: Spiser om natten - Ikke om dagen!
Kære forældre
Tak for jeres brev :)
Og dernæst - stop med at slå jer selv oven i hovedet med tanker om, at I har gjort noget forkert. I har naturligt bibeholdt de 3 flasker for at sikre jeres datter de 400 ml MME dagligt, som er anbefalet - og ro på! :)
Da hun bliver 1 år nu, så er det dog en god idé at ændre lidt på antallet af flasker, og jeg vil anbefale jer, at I fjerner den flaske, som hun får kl 03. Den påvirker naturligt hendes indtag af morgenmad, og hun skal vænnes til ikke at drikke noget om natten, men i stedet lærer at sove igennem :)
Det betyder også, at I gerne må bibeholde flasken før putning og hendes drømmeflaske - og her er det faktisk en fordel, at hun ofte ikke drikker mere end 135 ml. Det gør, at hun ikke overfylder sig med mælk, og det vil på sigt sandsynligvis være lettere for jer at vænne hende helt af med flasken på disse tidspunkter, fordi hun netop ikke drikker mere end hun gør. Drømmeflasken trappes gradvist ud i løbet af en måned til halvanden og den sidste flaske før putning erstattes af lidt mælk eller vand af en kop.
Det betyder også, at hun naturligt på sigt skal lære at indtage sit behov i løbet af dagen og aftenen, men ikke længere får noget om natten - præcis som I er opmærksomme på det er dog en gradvis proces. De fleste børn stopper helt med flaske, når de er omkring 15 måneder... :)
Det er en udfordring, at hun ikke er glad for grød. Grød kan man lave på erstatning og på den måde sikres hendes behov for mælk/kalk osv. ved siden af flaskerne. Samtidig giver grød en god mæthed og ligger godt i maven. Det stabiliserer blodsukkeret og humøret og giver samtidig god søvn...
Med den alder hun har nu, så er det fint, at du forsøger med lidt minifras ligesom du også meget gerne må forsøge med f.eks. almindelige finhvalsede havregryn med lidt mælk på. Fra 1 års alderen må hun få 100 ml letmælk dagligt. Så selvom hun ikke er vild med grød, så kan det sagtens være, at hun vil være glad for havregryn med mælk - som jo også mætter osv. men som serveres koldt...
En anden mulighed er, at du laver klatkager til hende. Klatkager er i princippet grød, som du steger på panden. Du kan evt. blande grøden op med lidt vanilje, banan eller anden frugt, du kan også bare stege det rent eller blande æg i. Klatkager kan skæres i stykker og spises med gaffel eller med fingrene.. og på den måde kan hun stadig spise en form for grød.
Banan er også altid godt og kan godt erstatte en godnatgrød. Banan indeholder tryptofan, som stimulerer til dannelse af søvnhormoner, og derfor har det en god effekt før hun skal puttes. Banan kan serveres sammen med en kop lun mme eller letmælk... derefter kan hun få børstet tænder og blive puttet - og som sagt på sigt så gradvist vænnes til ikke at skulle have flaske mere...
Det er vigtigt, at I fjerner natflasken nu, og samtidig skal hun så tilbydes mere mad i løbet af dagen. Hun behøver ...
... ikke spise store mængder, men lidt og tit vil være rigtig godt. En dagsplan kan se således ud:
Morgen: Klatkager eller havregryn til morgenmad, I weekenden må I også gerne give hende æg, pølser, skinke eller lignende - hvad I andre nu har lyst til at spise :)
Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg, suppleres med kogte grøntsagsbuketter, ½ hårdkogt æg, lidt rejer, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle) osv. Må også meget gerne få varm mad til frokost - rester fra aftensmaden - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta.. Vand af kop.
Puttes til middagslur
Eftermiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos, Vand af kop. Må også gerne få lidt surmælksprodukt med lidt revet frugt eller rugbrødsdrys som topping... eller måske lidt frugtmos/frugtgrød med MME/letmælk på, hvis du gerne vil øge hendes indtag af MME/mælk lidt...
Før aftensmad: Tilbydes lidt gnavegrønt i hånden imens aftensmaden gøres klar
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften: Familiemad - almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Udgangspunktet er den mad, som I andre spiser. Vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov, får lidt babymassage...
Tilbydes et godnatmåltid - klatkager, havregryn, en banan.. MME eller letmælk eller vand af kop. Får derefter børstet tænder.
Flaske og puttes til natten
Sen aften: Drømmeflaske.. og sover videre. Tilbydes ikke længere flaske om natten og drømmeflasken trappes ud om en lille månedstid...
Jeg vil ikke anbefale, at vuggestuen begynder at tilbyde hende flaske. Det er ikke meningen, at hendes behov for MME og flasker skal sættes op. Det er heller ikke nogen god idé, at I eller vuggestuen begynder at tilbyde hende komælk i stedet. Det er ikke fordi hun skal have en masse mælk, vand er den bedste tørstslukker. Lige nu er det derimod vigtigt, at hun hjælpes til at få mere rigtig mad i maven.
Måske skal tilbuddet om rigtig mad udvides. Det er meget få fødevarer, som hun ikke må få, så det er vigtigt, at I giver hende så varieret en kost som muligt og gerne forsøger med nye fødevarer, som hun måske ikke har fået før og derfor naturligt vil være mere interesseret i og nysgerrig omkring... Det kan også være, at du ved, at vise fødevarer føler hun ekstra tryghed ved, og så vil det være godt, at hun altid tilbydes noget kendt og trygt, så hun har noget at gå igang med at spise, når maden serveres. Hvis hun f.eks. er glad for brød, så kan hun altid få et stykke brød sammen med den øvrige mad, det samme, hvis du ved at pastaskruerne altid glider ned... Prøv at skabe tryghed sammen med nye fødevarer for at som det så kan motivere hende til at spise lidt mere :)
Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!