Svar: Fra natflaske til putteritual
Kære mor til T
Tak for dit brev - og stort tillykke med 1års dagen, som er lige om hjørnet - og tak for dine søde ord om mine svar til dig :)
Det er super fint med de to flasker dagligt, og det du fortæller lyder bare så godt. Jeres dreng falder fint i søvn, og han har et trygt og godt putteritual, det fungerer bare som det skal :) Derfor er det naturligt også lidt svært pludselig at skulle lave noget om, og jeg tænker, at du skal gøre det så gradvist som muligt, så forandringen ikke bliver for stor og for hurtig.
Det er helt perfekt med musik osv som nu. Det må du gerne beholde. Det er super godt med badet om aftenen, du kan gå over til at afslutte dette med et godnatmåltid, før han kommer i seng. Det kan være med til at sikre, at han ikke længere har behov for at få en flaske, før han skal sove. Du kan derfor overveje, om han kunne tænkes, at ville have glæde af dette. Et godnatmåltid kan være lidt rester fra aftensmaden eller det kan være en portion grød eller måske blot en banan, evt. sammen med lidt mælk - MME eller letmælk af en kop. Derefter kan han så få børstet tænder og blive puttet. Badet er samtidig med til at adskille aftensmad og godnatmåltid, så han ikke pludselig lærer, at han kan afvise aftensmaden og få grød i stedet... :)
Har han en putteklud, bamse eller lignende? De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at bruge en sådan bevidst, og det kan derfor være en god idé at introducerer dette nu. I begyndelsen sammen med flasken, så det bliver en naturlig del af det at skulle sove og finde ro på egen hånd. En klud eller bamse kan også fungerer som mellemled mellem dig og dagplejen, og dermed også følge ham om dagen.
Godnathistorie kan også indføres, de fleste børn er dog lidt ældre før de helt ...
... forstår konceptet med at skulle ligge ned og lytte til en historie, som bliver læst op. Men du må meget gerne gøre det.
Imens du indføre de nye ritualer, som du gerne vil have fremover, så skruer du mængden af mælk ned i flasken, så han får mindre og mindre. Det vil sige, at i stedet for at få 180 ml, så får han 160, 140, 120, 100 ml og til sidst kan han helt undvære. Grød og mælk før putning går som sagt ind og erstatter her, og det samme gør det nye ritual.
Det vil ofte være flasken om dagen, som fjernes først. Også her kan du i en periode erstatte med lidt frugt, lidt mælk eller vand af en kop. Du kan tale med dagplejer om dette, og hvor meget mme hun giver. Det vil være godt også at skrue mængden gradvist ned her, så han vænnes til at skulle drikke mindre og mindre.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er også bedst at stoppe flasken i en periode, hvor det generelt går godt. Det vil sige, når han trives i dagsplejen, når der ikke sker nogle større skift i hans liv, når han ikke er inde i en sygdomsperiode osv. Jo mere ro der er på hverdagen, jo lettere vil det være at vænne ham fra flasken.
De fleste børn stopper helt med flasken omkring 15 måneders alderen, så når han bliver et år, så kan du fjerne den ene flaske f.eks. den om dagen og stille og roligt kan du så begynde at trappe ud af flasken om aftenen. Hvis han om dagen puttes med en putteklud, bamse osv. så lader du naturligt dette ritual følge ham om aftenen også.
Når du fjerner flasken er det således en god idé, at du lader alt omkring ham være som det plejer, samme rolige putning, samme ritual, alt er som han kender og er tryg ved og er det, som han forbinder med at sove - eneste forskel er at flasken gradvist forsvinder:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Babymassage
Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.
De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.
Børn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.