Svar: 9 måneder - søvnrytme
Kære Nikita
Tak for dit brev :)
Jeres datter har det man kalder for en sen søvnfase - det betyder, at hun sover længe, sover sent hele dagen igennem og går sent i seng. Og det må hun gerne have. Der er intet i vejen for at hun har en sådan rytme - og slet ikke, hvis I også er B-mennesker, der nyder at sove længe og alligevel er oppe om aftenen.
Du skriver, at hun er en glad pige, på ingen måde utilpas, hun er rigtig godt igang motorisk og mentalt. Du fortæller, at det naturligt ville være dejligt med lidt voksentid om aftenen, men da jeres datter ikke er ked af det, så vil I heller ikke ændre på situationen.. Og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, som fungerer.
Jeres datter får den mængde søvn, som hun har behov for. Det gennemsnitlige søvnbehov er 14 timer i døgnet med den alder hun har, og jeres datter får den søvn, som hun behøver. Hun sover ofte 2 + 2 + 1 time, altså 5 timer i løbet af dagen og hvis hun sover f.eks. fra kl 23 til 08 og dermed får 9 timers nattesøvn, så får hun sammenlagt de 14 ønskede timer....
Udfordringen kommer, når hun skal begynde i dagpleje, og I skal starte på arbejde. Vores hverdag/samfund er jo indrettet sådan, at børn helst skal sove 19.30-20, for at få deres søvnbehov tilstrækkeligt dækket, når de skal tidligt op om morgenen, ligesom vi helst ser, at de passer ind i dagplejens rytme - så de sover, spiser og er aktive på samme tidspunkter som de andre børn. Og her vil det naturligt være nødvendigt, at I forsøger at hjælpe hende til en anden rytme, end den hun lige nu har.
Når I vil gå ind og ændre rytme, så er det en god idé at starte 3-4 uger før dagplejestart. Og I bør gøre det ved at vække hende om ...
... morgenen. Det er dagens stå op tidspunkt, som sætter rytmen for resten af dagen. Det vil sige, at hun skal op til det tidspunkt, som I påtænker passer med, at hun skal i dagpleje og I skal på arbejde. Måske skal hun vækkes senest kl 06.30-07 for at I kan nå det hele... Og her vil puttetidspunktet omkring kl 19.30-20 så ofte passe fint. I kan her således holde fast i den rytme og de ritual I allerede nu forsøger på dette tidspunkt.
Hun skal stadig have to lure dagligt, men de vi naturligt komme til at ligge lidt tidligere, fordi hun står tidligere op. Hun vil ikke have behov for flere end 2 dagslure, men vil naturligt skulle gå det tidligere i seng og i stedet for at hun kl 19-20 tager en ekstra lur, så vil dette naturligt blive hendes puttetidspunkt. Hun vil stadig have glæde af at få en flaske sen aften og derefter sove videre.
Så for at svare kort på dine spørgsmål, så skal I ikke forsøge at få hende til at sove tidligere om aftenen, men i stedet starte med at ændre hendes stå op tidspunkt, så hele hendes rytme på denne måde rykkes frem.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil være rigtig fint, at I indføre faste ritualer om aftenen med aftensmad, bad, god frottering med håndklædet, godnatgrød, flaske og putning, så der er genkendelighed og dermed tryghed her.
Og nej, I skal ikke droppe hendes lure om dagen. Hun har stadig brug for 2 lure dagligt. De faste børn er mellem 12-18 måneder, før de begynder at kunne nøjes med en lur midt på dagen og netop under indkøring vil det være dejligt for hende, at få de to lure og det ekstra afbræk, som søvnen naturligt giver hende. Så I skal ikke ændre på dette endnu:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, - rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Sko
Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.
Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.