Annonce

Annonce

Svar: Bær og frugt


29. december 2019

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dine spørgsmål omkring frugt, bær og frysning :)

Frugt er blandt andet æble, pære, blommer, abrikoser, bananer, ferskner, figner, meloner, papaja, appelsiner, klementiner, kiwi, ananas mv. og som udgangspunkt må du give din datter alle typer frugt. Det anbefales, at man til de yngste børn koger frugten og giver den som toppping på en grød eller serverer den som et mellemmåltid.

Med den alder din datter har nu, så begynder hun dog også at have glæde af at sidde med lidt frugt i hånden. Det vil styrke hende mundmotorisk, og hun vil nyde følelsen af at styre måltidet lidt selv. Hun må gerne sidde med f.eks. en appelsinbåd, lidt moden melon eller blomme uden skræl - MEN giv hende ikke hårde æblebåde og lignende, som let knækker, og hun risikerer at få et stykke galt i halsen. Pas også på med skræl, der også kan sætte sig fast i halsen.

Hun må også gerne få frisk frugt- og bærmos. Det kan være lidt moset banan eller du kan rive æble og pære fint på et rivejern og komme det på en grød. Det giver smag og sødme og vænner hende samtidig til at spise frugt med lidt mere struktur.

Bær er oplagte at spise friske, når hun om nogle måneder begynder at spise mere selv og skal øve pincetgreb. Et blødt frisk hindbær kan hun fint øve at tage op med fingrene og føre til munden, og det smager jo godt!

Frosne bær skal koges. Det vil sige, at når du køber bær på frost og vil bruge dem til mos, så skal du give dem et opkog (boblekoge) i mindst 1 minut. Frosne bær kan indeholde bla. norovirus, især frosne hindbær har vist sig at kunne indeholde dette, og når de koges dræbes norovirus. Det er den virus, som giver os "roskilde syge".

Frugter kan fryses, når de er rengjorte, skrællede og skåret i stykker. Bær kan fryses friske og hele, men du kan også lave bærmos eller frugtmos og fryse ned i små portioner. Du bør ...


Annonce

... bruge plastbøtter, som er beregnet til frysning af madvarer og babymad.

Frugt og bær, der skal koges til grød eller mos, optøs i gryde direkte fra fryseren. Du kan altså tage de frosne bær eller de frosne stykker ananas og mango og koge dem op og mose dem, lige før du vil servere dem - eller lave frugt-bær-mosen parat og stille den i køleskabet, hvor den kan holde sig ca. 2 døgn.

Frugt og bær, der allerede er lavet til mos, optøs på samme måde bedst i gryde, lige når det tages ud af fryseren. Herved bevares vitaminer og mineraler bedst. Mikroovnen kan også bruges, som du gør nu.

Frugt- og bærmos lavet af frosne bær kan godt fryses igen, når du har lavet mosen direkte fra frost, og det er kogt godt op, men der vil naturligt kunne ske et vist tab af vitaminer, når du koger op, fryser og igen koger op før servering... Frugt- og bærmos, som hun har spist af skal altid kasseres.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frugt og bær, som skal bruges i bagværk bør tøs langsomt op i emballagen i køleskabet.

Til formiddags-mellemmåltidet behøver du ikke komme noget i frugtmosen men kan servere den, som den er. Når hun bliver 8 måneder, vil det være fint at servere en havregrynsbolle eller lignende sammen med lidt frugt på dette tidspunkt. Om eftermiddagen må hun gerne begynde at få en lidt grovere grød som f.eks. flerkornsgrød og her gives frugtmosen som topping på grøden. Mange børn har i 7 måneders alderen glæde af et lidt større mellemmåltidet om eftermiddagen... :)

Jeg håber, at du kan bruge dette videre, og at jeg er kommet godt omkring det hele. Jeg vil også anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den kan du læse om bær, frugt, optøning, frysning osv. og slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få eller ikke få, og hvordan det skal serveres :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2018.

Rigtig god jul, og rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce