Annonce

Annonce

Svar: Amning om natten - 3 mdr.


28. december 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære førstegangsmor

Tak for dit brev og fine beskrivelse :) Jeg tænker, at der er flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil gerne dele lidt tanker med dig.

Der sker udviklingsmæssigt meget med jeres datter nu, hvor hun er 3 måneder gammel. Hun går fra at være et spædbarn til at være en mere aktiv lille baby, og det betyder, at hun naturligt begynder at følge mere med i, hvad der sker omkring jer. Hun bruger sig selv mere og mere bevidst både fysisk og mentalt, hun drejer sig omkring, ligger ikke længere stille, forsøger at få fat i sine tæer, kikker efter ting osv. og hun er meget mere bevidst om nu, hvorvidt hun er hjemme eller ude. Hun kan se længere og fornemmer tydeligt rummet hun er i, og også om hun bliver holdt i favn af mor, far eller en fremmede, bedsteforældre eller lignende.

Dette betyder, at hun let kan lade sig forstyrre, når hun skal spise om dagen. Der sker så meget omkring hende, som hun gerne vil følge med i. Hun har en stor lyst til at kikke efter ting, opleve og fornemme verden - og hun begynder derfor at spise mere kortvarigt. Hun slipper brystet, smiler til dig, tager fat og dier lidt igen, slipper atter og pludrer lidt, dier lidt igen, slipper atter... og begynder på den måde ofte at "slatspise" lidt om dagen.

Det samme kan ske, når hun skal sove. Det er sjovere at følg med i, hvad der sker, sjovere at sanse, opleve og fornemme og derfor ekstra svært at koble fra. Hun vil derfor godt kunne protestere mod søvnen og mod at blive puttet. Især om aftenen kan hun blive ked af det og have ekstra svært ved at overgive sig, fordi hun er fyldt op med indtryk. Det er en tydelig overtræt gråd, indtil hun endelig overgiver sig og falder i søvn - og når hun endelig sover, så sover hun ofte uroligt, afbrudt og kortvarigt.

Hun er fysisk også så stor nu, at hun kan have behov for mere mælk - og det viser hun netop ofte ved at die hyppigere om natten. Om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin og derfor øger natamningerne din mælkeproduktion. Samtidig giver det også mere mælk at hun ammer hyppigt. Det giver mere mælk, at hun ammer hver 2. time i stedet for hver 4. time.

At hun spiser hyppigere om natten kan altså godt være tegn på, at hun har behov for mere mælk og søger at få mælkeproduktionen sat op. Det kan også skyldes, at hun om dagen har tendens til ikke at spise helt nok og derfor naturligt må søge sit behov dækket om natten.

Det er rigtig godt, at du forsøger at lægge hende lidt hyppigere til om dagen, så hun sikres ekstra mælk dagen igennem og derfor ikke behøver søge det om natten. Det ser ud som om, at du ofte ammer hende en times tid før hun skal puttes, og du kan med fordel forsøge om du kan lægge amningerne lige før putning, så de indgår som en fast del af hendes putteritual. Det kan gøre, at hun måske dier lidt mere og bedre falder til ro, og samtidig også gøre, at hendes lure varer lidt længere, før hun naturligt vågner og er sulten igen.

Nogle gange kan det også være nødvendigt at amme to gange mellem hver lur, så hun efter en lang lur både tilbydes brystet, når hun vågner og igen tilbydes brystet, før hun atter skal sove. Nogle gange ...


Annonce

... kan det være en fordel at amme hende, når hun halvsover, fordi hun så vil acceptere brystet og tage fra og die mere effektivt - hvor hun - hvis hun er for vågen, lyder til let at kunne blive irriteret og frustreret. Så at amme håne ekstra imens hun ikke er helt vågen, kan også være en hjælp og en måde at sikre hendes behov mere om dagen end om natten :)

Det kan også nogle gange være en god idé, at du lægger dig med hende og ammer hende i dobbeltsengen. Det må du gerne gøre både om dagen og også om aftenen. Det at ligge tæt med hende og lade hende selv styre behovet for brystet, nedrullede gardiner, et mørkt og gerne lidt køligt soveværelset, kan hjælpe hende til at tage fat, die og i det hele taget bedre finde ro og overgive sig til søvnen. Du må altså gerne gå afsides med hende og amme hende i søvn i soveværelset og ikke sidde med hende i stuen, da hun lige nu kan være fyldt rigtig godt op med indtryk sidst på dagen.

Hvis hun igennem en periode har grædt, når hun har skulle sove, og I er gået i soveværelset, så kan dette godt sidde i hende og være forklaringen på, hvorfor hun med det samme begynder at græde, når I går i soveværelset nu... derfor er det vigtigt, at du får gjort det at sove så trygt som muligt, så hun forbinder det med noget dejligt, trygt og rart. Det skal være rart at komme i seng :) Det betyder også, at hun måske vil have glæde af at få sin flaske i soveværelset. Da du supplerer med flaske om aftenen, kan du evt. udnytte denne til at give hende en rolig overgang til natten ved f.eks. at tilbyde flaske, imens hun ligger tæt med dig, eller du kan putte hende i hendes seng og tilbyde hende flasken imens hun ligger der - så hun får lov til at falde i søvn med denne og med dig ved sin side, men uden at hun oplever et skift fra din favn og ned i sengen, fordi dette kan gøre hende utryg og ekstra ked af det. Hvis du vælger at forsøge med flasken i sengen, så er det vigtigt, at du eleverer hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt. Du kan komme et sammerullet håndklæde eller en lille pude ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så prøv at hjælpe hende til at spise lidt mere i dagtimerne - både lidt hyppigere og også lidt længere tid, når hun dier hos dig, så hun får tilstrækkeligt indenbords dagen igennem. Prøv at amme hende som en fast del af putteritualet, så mælk altid indgår som en del af det at skulle falde i søvn. Giv hende gerne fra begge bryster sen aften, så hun er fyldt ekstra godt op til natten og prøv om du på denne måde kan strække hendes lider om natten lidt. Så der går længere tid imellem måltiderne om natten og kortere tid om dagen. Udnyt evt. tidspunkter hvor hun halvsover til at amme hende. Vær opmærksom på at gå afsides med hende, når hun skal sove og på den måde hjælpe hende til ro ved at skærme hende, lægge dig med hende, evt. supplere med flasken, hvor hun skal sove....

Måske vil du have glæde af at læse min bog "Helens bog om Amning & Flaske", som netop behandler begge emner - og da du giver både bryst og flaske, vil den måske også kunne hjælpe lidt på vej :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce