Svar: Sutteflaske efter barsel
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev - det er rigtig godt, du skriver :)
Det vil, som du skriver, være nødvendigt, at jeres dreng lærer at tage imod en flaske, og med den alder han har, så er det vigtigt, at I giver ham flasken dagligt nu, for at holde ham i rutinen og vænne ham til det. Jo ældre han bliver, jo mere vil han foretrække brystet, og jo sværere bliver det at få ham til at acceptere en flaske...
Når han bliver 7 måneder, vil han have behov for 4 flasker eller amninger i døgnet. Jeg anbefaler, at disse ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Derfor kan du nu forsøge at tilbyde ham flaske fast før hver middagslur, for på den måde at vænne ham til at skulle have flaske her. Det er rigtig godt, at du allerede er begyndte tilbyde flaske på samme tidspunkt hver dag - hold endelig fast i dette og som sagt - prøv før middagsluren, fordi dette tidspunkt vil være godt, når far overtager barslen.
Du (eller far) kan også forsøge med flaske sen aften, så han vænnes til at skulle have et drømmemåltid på dette tidspunkt. Fordelen her er, at han ofte vil spise mere eller mindre i søvne og derfor måske acceptere flasken på en anden måde, netop fordi han sover. Det kan også være en måde at lære ham det på.
Han skal ikke have flaske om natten, når han bliver 7 måneder gammel. Drømmeflasken vil ofte ligge omkring kl 23, og så vil han kunne blive ammet omkring kl 05, før du tager på arbejde. Det vil være en dejlig måde for ham at starte dagen på, og du vil naturligt også have glæde af denne samhørighed, før du tager af sted, og I er adskilt så mange timer. Hvis du har nattevagter og ikke er hjemme her, så kan far give ham flaske både sen aften og tidlig morgen, men han skal i 7 månedersalderen gerne sove igennem ca 6 timer uden mælk... Du skal altså "helst ikke op flere gange om natten" for at amme eller give flaske i denne alder.
Det er rigtig fint, at I har forsøgt med udmalket modermælk, så han ikke har skulle forholde sig til en anden smag, men blot til sutteteknikken. Det lyder dog som en god idé, at I tilbyder ham erstatning, og du kan med fordel forsøge dig lidt frem, for at se om han bedre kan lide noget end noget andet. I kan evt. forsøge med MME i brik, fordi den varme/UHT behandling som erstatningen får, kan gøre smagen lidt sødere, og det kan mange børn godt lide. På den måde kan I også finde ud af, hvad han synes bedst om, uden at der går en masse til spilde, og så kan I senere hen købe erstatningspulver (det er billigere i længden).
Det er rigtig godt, at han også er begyndt med lidt skemad nu. Du bør bruge modermælkserstatning i den hjemmelavede mad, og du kan med fordel også forsøge med samme type erstatning i flasken. Så der også er lidt genkendelighed her.
Det lyder som om, at han har rigtig svært ved at finde ud af den fremmede sutteteknik, og det er helt naturligt, da der er stor forskel på at sutte på en flaske og die på et bryst. Da han ikke bruger sut, kan dette ikke udnyttes. Ellers kan det være en god ide at forsøge med en sutteflaskesut, som ligner narresutten..
Det kan være et forsøg værd at forsøge med en elastisk flaskesut, det mener jeg at bla. Pigeon stadig laver. Det kan også være et forsøg værd at prøve med en anatomisk flad sut i naturgummi og med ventil - det vil nogle børn også bedre acceptere. Den lidt bredere model og naturgummi gør det nogle gange lettere for barnet at finde ud af teknikken. Baby ...
... Nova og Havea laver blandt andet dette, prøv at kikke i supermarkedet, på apoteket eller i babyudstyrsforretninger for at se, hvilke modeller de har...
Du kan prøve at give lidt bryst og så lirke brystet ud af munden og forsøge at lirke flasken ind. Nogle gange kan det, at jeres dreng er igang med at spise og derfor i spise-sutte-mode, være med til at gøre, at han så pludselig tager fat og finder ud af at sutte på flasken.
Du kan også prøve at give ham lidt mme i munden, så han starter med at smage og få lidt mælk af denne slags, og år han så har taget et par slurke, så forsøge med flasken. Du kan også forsøge med en tudkop, for at se om han vil kunne finde ud af at drikke lidt mme af denne, som alternativ til flaske...
Det er fint, at både du og far forsøger sig med flasken, og bedstemor må også gerne forsøge, hvis I har en sådan, der gerne vil hjælpe. Det vil også være rigtig godt, at forsøge med flasken, hvor han ikke ligger i jeres arm, men måske ligger ved siden af jer i sengen og stadig får tæt kontakt, eller måske ligger i sin barnevogn. Det at ligge under kalechen og få flasken kan nogle gange gøre det lettere for ham at finde ud af at sutte.
I min bog "Helens bog om amning og flaske" kan I se forslag til forskellige flaskestillinger, som I kan forsøge. Blandt andet "siddende stilling", hvor han sidder hos jer med ryggen op mod jeres ben eller "siddende på skrå", hvor han sidder med ryggen mod jeres mave og kikker væk. Det kan hjælpe ham til at koncentrere sig bedre om flasken og det at sutte, hvis han tilbydes flasken på denne måde.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle børn vil også gerne holde flasken selv - som udgangspunkt anbefales det ikke at børn selv ligger med deres flaske, men hvis det i 7 måneders alderen kan gøre, at jeres dreng faktisk tager imod den, så kan det være en vigtig prioritering. Havea laver blandt andet en sutteflaske i glas med en stjerne gummibold omkring, som netop gør det muligt for barnet selv at holde flasken og dermed selv styre måltidet lidt...
Du skal være opmærksom på at i takt med at skemaden sættes op, så jeres dreng tilbydes flere måltider dagen igennem, så vil antallet af amninger naturligt skrues ned. Det betyder, at hvis du lige nu ammer f.eks. 6-8 gange i døgnet, så vil det være rigtig fint, at du i 6 måneders alderen ammer 5-6 gange og at du som sagt i 7 måneders alderen ammer 4 gange. Det vil være godt, hvis du gradvist kan trappe over på flaske, så du erstatter en amning af gangen med flaske. Du behøver ikke stoppe amningen helt, men kan godt f.eks. i 7 måneders alderen amme 2 gange og give flaske 2 gange. Det vil dog være sådan, at jo mere du giver flaske, jo mindre mælk vil du producere - men igen, vil det så ofte også gøre, at jeres dreng begynder at foretrække flasken mere.
Det er vigtigt, at du forsøger at trappe gradvist ned i antallet af amninger, så du får vist din krop, at mælkeproduktionen skal nedsættes. Hvis du 1. marts ammer lige så meget som nu, så vil du få problemer med din produktion, når du ikke bliver tømt i løbet af de timer du er på arbejde - og sandsynligheden for at du ender med brystbetændelse vil være stor. Derfor er det vigtigt, at du også er bevidst om at få vist din krop, at produktionen gradvist skal nedsættes...
Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om Amning & Flaske", og jeg håber, at I kan bruge disse råd lidt videre - og at det lykkes for jer :)
Rigtig glædelig jul og rigtig godt nytår!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte