Annonce

Annonce

Svar: Mere vedr. mos, MME og søvn


26. december 2019

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har kunne bruge mine tidligere svar - og dejligt at høre, at du har min bog om børn og mad - tak :)

Jeg hører ret ofte om børn som får kvalme og nærmest opkastningsfornemmelse af kartoffelmos, og selvom dette ofte anbefales som basis til andre grøntsager, når man begynder med skemad, så er det altså ikke alle børn, som i starten bryder sig om dette. Derfor kan du forsøge med ren mos af f.eks. gulerod, blomkål eller squash og se om han bedre vil kunne kapere dette.

Det kan også være en god idé at forsøge sig med lidt forskellige konsistenser af kartoffelmos. Du skal være opmærksom på at kartoffelmos godt kan blive klæg og sej, hvis du blender den med en stavblender, så du kan i stedet prøve at piske den og se om han så kan spise den.

Der bør tilsættes fedtstof og mme til den hjemmelavede mos, og du kan variere mellem forskellige typer fedtstof for at se om han bedre kan lide noget end noget andet. Lidt smørsovs/smeltet smør hen over kan også nogle gange få det til at glide lettere ned...

Du kan også forsøge med "sweet potatoes", for at se om han måske bedre kan lide den lidt søde smag...

Du kan forsøge at give ham middagsretter fra glas, som du køber og som er beregnet til børn fra 4 mdr. De er ofte meget milde i både smag og konsistens, og det kan for nogle børn være en god start.

Du kan også forsøge med ris- eller majsgrød som en basis og så tilsætte forskellige grøntsager som gulerod, ærter, blomkål, broccoli, squash osv. til grøden og gradvist lade det udgøre mere og mere. Så han på den måde stille og roligt vænnes til ny smag og konsistens.

Det kan også være et forsøg værd at tilbyde grøntsagsmos til frokost og grød til aften, for at se om han er mere oplagt til at spise det om dagen....

Med hensyn til hans indtag af mælk, så lyder det helt okay, hvis du kan få ham til at drikke ca 700-800 ml, og han derudover tilbydes vand af kop. Men vi kan godt være enige om at 450 ml bliver for lidt til at dække hans væskebehov, hvis han vejer 8 kg...

Du skal være opmærksom på mængden af grød og mos. Det ...


Annonce

... er bedre, at han spiser ½-¾ dl. skemad, drikker vand af kop og så 1-2 timer senere tager imod sin flaske, end at han spiser 1-1.5 dl. skemad, og han så afviser flasken eller ikke drikker nok. Det er også godt at være opmærksom på, at skemaden gives, når han vågner - og flasken som en fast del af hans putteritual. På den måde kommer der naturligt til at gå nogle timer imellem netop skemaden og flasken og også nogle timer imellem hver flaske. Hvis han tilbydes flaske for tit, vil han godt kunne blive træt af den og føle sig presset.

Han bør stadig få 6 flasker i døgnet, og det er helt okay, hvis den ene flaske ligger midt nat, når han ikke er ældre. Eller at han f.eks. får flaske kl 20, 01 og 06... Børn der får flaske har ofte en sådan rytme, og drømmeflasken fungerer ikke for alle i denne alder. Så måske vil det være bedre for dig og din søvn, at du kan gå tidligere i seng og så give ham flaske, når han vågner først på natten og derefter så gå i seng og sove videre... så du ikke får din søvn afbrudt både kl 23, 01, 03 osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt, at du tilbyder ham den flaske om natten, så længe han ikke drikker særlig meget om dagen og tydeligt søger den. Den er vigtig for, at hans væskeindtag opretholdes, men derfor er det også godt, hvis I kan finde en rytme omkring den, som kan fungere for jer begge :)

Det er korrekt, at han også sagtens kan blive træt af smagen af modermælkserstatning og derfor have behov for en ny smag. Derfor kan det godt hjælpe nogle gange at variere lidt mellem de forskellige produkter, så han oplever at mælken smager forskelligt og derfor er mere interessant. Det er dyrere med erstatning på brik, men det kan også forsøges. Denne erstatning er UHT varmebehandlet og det kan gøre at den virker lidt sødere i smagen, hvilket nogle børn rigtig godt kan lide. Det giver dig også mulighed for at købe lidt forskellige produkter og afprøve om han bedre kan lide noget end noget andet, uden at du ender med at skulle smide en masse ud...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :) Og rigtig glædelig jul til jeres familie :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce