Svar: Søvnrytme - pige 6 måneder
Kære mor
Tak for dit brev og dejligt at høre, at I har min bog om børn og søvn og har forsøgt at følge nogle af rådene fra den - tak :)
Jeg anbefaler normalt ikke, at man forsøger at ændre på en søvnrytme før 1 års alderen (med de 15 minutter af gangen, som I har læst), og når det ikke lykkes hos jer, så er det sandsynligvis, fordi jeres datter ikke er ældre end hun er. Det er meget svært at ændre rytme for et barn på kun 6 måneder, og I risikerer at bruge en masse kræfter på noget, som kun holder et par dage, og så falder hun tilbage i samme rytme igen...
Når det så er sagt, så er det dog ikke umuligt at skabe lidt ændringer, og der er to ting, som I kan forsøge. Det ene er det, I allerede har gjort, forsøge at give hende en ekstra lur om eftermiddagen. Selvom hun ikke har kunne dette tidligere, så kan I godt prøve om ikke det kan lykkes en af de dage, hvor hun sover en kort middagslur. Det vil være rigtig godt, hvis hun så kan tage en lille ekstra lur omkring kl 17 og sove bare 30 minutter der. Så kan hun stadig komme op, spise aftensmad sammen med jer omkring kl 18, og så kan hun blive puttet omkring kl 19.30-20 i stedet.. På den måde afkortes nattesøvnen, dagssøvnen forlænges lidt og hende rytme kan rykkes...
Det er ikke et spørgsmål om at vænne hende til en endnu tidligere rytme, men når hun ofte viser træthed sidst på dagen, så kan det være en idé at udnytte dette til en lille powernap, så natten ikke starter allerede der, men så hun får lidt ekstra søvn netop ...
... der, som gør, at hun bedre kan holde sig vågen om aftenen og natten begynder senere. Det er dog vigtigt, at det netop bliver en ekstra powernap, og at hendes rytme ikke bare flytter sig frem og bliver tidligere og tidligere... viser hun tendens til at starte natten allerede kl 17, må I derfor vække hende...
En anden mulighed er, at I forsøger at forlænge hende vågenperiode mellem først og anden lur. F.eks. ved at lægge et bad ind midt på dagen. Badet vil aktivere hende rigtig godt både motorisk og mentalt og vil ofte være med til naturligt at holde hende lidt vågen. En times tid efter badet vil hun dog ofte blive træt, hendes kropstemperatur falde og hun vil så her kunne puttes til en middagslur - som så både vil ligge lidt senere og måske være lidt længere - og på den måde rykkes hendes puttetidspunkt om aftenen også og dermed hendes rytme.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hun vil i denne dagsplan altså stadig få de to lure, som hun plejer at få, og som hun virker til at trives med - men dagens anden lur bliver skubbet, så den kommer til at ligge lidt senere, og badet kan være med til også at forlænge den lidt, hvorved rytmen rykkes.
Når man skal ændre på en rytme, så kan man ikke bare putte hende senere i seng og regne med at hun så sover længere om morgenen, det gør hun ikke. Man er nødt til at flytte lidt på hele dagens rytme - og det er som sagt svært, når hun kun er 6 måneder gammel. Men jeg håber, at mine to forslag kan hjælpe jer lidt videre :)
Rigtig meget held og lykke - og rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Amning og medicin
Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.
Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor