Annonce

Annonce

Svar: Sover kun 30-45 min om natten


23. december 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sofias mor

Tak for dit brev og velkommen til - og glædelig jul!

Rytmen I beskriver lyder egentlig rigtig fin - og det er også rigtig godt, at I er begyndt med lidt skemad to gange dagligt. Det lyder som om, at Sofia er helt parat til dette og som om, at I har ramt det rigtige tidspunkt her.

Når det så er sagt, så har Sofia en ret lang nattesøvn - hun puttes kl 18.30-19 og vågner igen kl 6.30-7 - hvilket betyder at hun om natten sover ca 12 timer... Og om dagen sover hun ofte 45-60 minutter om formiddagen og sover så en middagslur på 2-2.5 time fra kl 13-15/15.30.. Samlet sover hun derfor ofte 15 timer, og det må hun naturligvis gerne, det er helt perfekt for hendes alder, men fordelen kan give lidt udfordringer, og jeg mistænker lidt at den meget lange tattesøvn er forklaringen på, hvorfor hun om natten sover så let og vågner så hyppigt op...

Jeg er helt med på, at forklaringen også kan ligge i behov for mere mad, uhensigtsmæssig afhængighed af favn, sut osv. som jeg kan læse ud af dit brev, at du/I faktisk er meget opmærksomme på - men jeg tror faktisk ikke at forklaringen skal findes der. Det lyder som om, at forklaringen skal findes i rytmen og nattesøvnens varighed.

Hvordan ville det være for jer, hvis hun tog en powernap sidst på dagen. Når du f.eks. ammer hende kl 17 kunne du der så lægge dig med hende og lade hende sove bare en halv time ved siden af dig. Ville du via amning kunne få hende til at tage en lille ekstra lur her? Det kunne være et forsøg værd, fordi det kunne gøre, at hun så ville være lidt mere vågen om aftenen og gå senere i seng, hvorved hendes nattesøvn så blev afkortet.

En anden mulighed er, at du forsøger at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur, så hun puttes senere til sin middagslur og derfor også står senere op af middagluren - og igen kan puttes senere til natten, så nattesøvnen på denne måde igen afkortes. Det kan forsøges... udfordringen ved denne løsning er, at det ikke er ...


Annonce

... meningen at hun skal have mindre søvn, og hvis søvnen blot rykkes, så vil nattesøvnen jo blive kortere og derfor er det vigtigt, at hun i stedet indhenter sin søvn f.eks. om formiddagen, så også formiddagsluren bliver længere...

Middagsluren har umiddelbart en rigtig fin længde på nuværende tidspunkt og hun behøver ikke sove mere end 45 minutter til sin formiddagslur.. men en ændret rytme med kortere nattesøvn i håb om at give lidt dybere nattesøvn kan godt skabe ændringer i dagslurene også, og det skal I naturligvis så også være opmærksomme på - netop fordi søvnbehovet stadig skal dækkes. Det er aldrig et spørgsmål om at fjerne søvn, men derimod hjælpe hende til en rytme, som gør, at hun sover bedre når hun sover og så døgnet stadig er skruet sammen på en måde, som kan fungere for jer.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er derudover vigtigt lige at nævne i forhold til dagsplanen, at hun naturligt stadig skal have mælk sen aften og tidlig morgen - og også stadig kan have behov for mælk midt nat. Så der vil naturligt stadig være opvågninger om natten, hvor hun har behov for brystet og derefter sover videre. hvis hun kan lære at sove 5 timer sammenhængende, vil det være rigtig godt. det vil være et realistisk mål, men det er naturligt også betydeligt mere end 30-45 minutter... :)

Når dette er sagt, så kan hendes alder og udvikling naturligt også spille ind. Hun bruger sig selv mere og mere både motorisk og mentalt, hun oplever verden langt mere bevidst, får langt flere stimuli end tidligere. Hun triller omkring, ligger ikke længere stille, men flytter på sig - og hun drømmer mere om natten, få sig lagt i stillinger, som hun ikke mestrene at komme væk fra osv. når hun sover. Så urolig søvn hører alderen til. På den måde vil tiden naturligt også arbejde lidt for jer - men min umiddelbare tanke er altså, at I skal overveje om en lille 3. powernap omkring kl 17 måske kan gøre en forskel for jer - og jeres datter :)

Håber I kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Gråd i barnevogn - 2 mdr.

Hej Helen Tak for dit svar til mit brev “Dårlig dagssøvn 2mdr”. Du har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.

Opvågninger om natten - 22mdr

Kære Helen Jeg skriver til dig om min datter på 22mdr. Hun er generelt en...

Læs hele brevet og Helens svar


1. april 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Dårlig dagssøvn 2mdr

Kære Helen Jeg har en datter på 11 uger, som har meget svært ved at sove....

Læs hele brevet og Helens svar


22. marts 2025 | Sovevaner | 2 mdr.

Natfest

Kære Helen. Uanset hvornår vi lægger vores søn, vågner han HVER nat mellem 3...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn og natteamning

Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce