Svar: Afvænning af flaske
Kære L
Tak for dit brev og fine spørgsmål :)
Det er super fint, at du er begyndt at trappe ud af flasken ved at tilbyde din dreng mindre og mindre. Det er en rigtig god måde at gøre det på, og det er rigtig godt, at han nu er nede på ca. 100 ml og nogle dage faktisk drikker mindre.
I stedet for flasken kan kan tilbydes mælk af en kop. Han bør ikke tilbydes mere end 100 ml letmælk i døgnet, når han ikke er mere end 1 år gammel, men den mængde vil være okay. Du kan også en overgang give mme af kop og så gradvist gå over til at give ham letmælk i stedet.
Det vil være rigtig godt, at du netop tilbyder mælk sammen med grøden, og lader dette være en del af hans putteritual. Så kan han efterfølgende få børstet tænder og blive puttet.
Bliver han puttet med noget nu - altså ud over sin flaske? Det vil være rigtig godt, at du giver ham en putteklud, bamse, slaskedukke eller lignende, synger en godnatsang eller hvad du nu kan forestille dig at gøre - fordi det så kun vil være flasken som undværes. Det vil sige, at du skal indføre dette sammen med flasken eller putte ham på denne måde nu, så hans ritual fremadrettet vil være fuldstændig som det plejer at være, eneste forskel er, at ...
... flasken ikke længere er der, og i stedet har han så fået mælk af kop og godnatgrød. Jo færre ændringer du kan skabe af gangen, jo bedre er det.
Hans behov for mælk vil være dækket, hvis han får 350 (til max 500 ml) dagligt - og her tæller det hele med, både den mælk han kan drikke af en kop, den mælk som indgår i og på en grød, eller hvis han f.eks. spiser havregryn med mælk på. Sovs I spiser om aftenen, eller du kan tilbyde ham lidt tykmælk, yoghurt og lignende. Det tæller også med i mælkeregnskabet. Det vil ofte være godt med mælk morgen og aften og i løbet af dagen kan han så drikke vand og få lidt surmælksprodukt... og på den måde dækkes behovet ofte fint.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ost er også en vigtig kilde til kalk, så du kan også med fordel give ham ost i hverdagen. Det kan være smøreost, skæreost, ost som du river hen over den varme mad, ostesovs osv. Der er også kalk i de grove grønne grøntsager som broccoli, grønkål og bønner, ligesom hakkede mandler, sesamfrø og hørfrø indeholder kalk. Jo mere varieret du kan få ham til at spise, jo bedre vil han blive dækket ind :)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Og rigtig glædelig jul til jeres lille familie!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Omega-3 og amning
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.
Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor