Annonce

Annonce

Svar: Flyture og stråling under graviditet


18. december 2019

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Anne

Tak for dit brev og stort tillykke med at du venter dig igen, hvor er det dejligt :)

Der gælder forskellige regler for, hvorvidt man kan flyve, når man er gravid - reglerne er forskellige alt efter hvilket flyselskab man vælger - generelt gælder dog, at det er okay at flyve indtil 4 uger før fødslen, altså indtil uge 36.

Det er dog også sådan, at der for flypersonale gælder særlige regler. Jeg mener, at f.eks. stewardesser anbefales at stoppe enten før 12. eller 16. uge og i stedet tildeles de kontorarbejde på jorden. At stewardesser ikke anbefales at flyve hænger sammen med, at det fysisk kan være hårdt - stå/gå i mange timer, skubbe vogne, tunge løft osv. og at man sikkerhedsmæssigt skal være i stand til at stå til rådighed hele tiden under flyturen. Hvis man er gravid kan man naturligt godt blive dårlig og vil derfor ikke kunne hjælpe passagererne, ligesom graviditeten naturligt kan give nedsat bevægelighed...

Jeg har ved søgning på nettet fundet et par norske og svenske artikler, som beskriver at gravide piloter kan flyve indtil uge 26, hvis de vel at mærke har en fuldstændig ukompliceret graviditet. De må f.eks. ikke have problemer med svimmelhed, kvalme, lav hæmoglobin, ...


Annonce

... urinvejsinfektion, blødning fra underlivet, forhøjet BT eller lignende.

Derudover så er der en øget risiko for blodpropper, når man flyver - især ved langdistanceture. Det vil sige +4 timer. Om denne er forøget ved graviditet, tør jeg desværre ikke sige, men under alle omstændigheder er det en god idé at bruge kompressionsstrømper, ligesom det vil være godt at bevæge sig rundt og ikke sidde stille for længe af gangen.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt, at selen placeres under din mave og ikke hen over maven, ligesom du naturligt hele tiden skal holde øje med, hvordan du egentlig har det. Hvor meget lufttryk, stråling, tidsforskel osv. spiller ind, tør jeg ikke svare på... Generelt bør det at flyve ikke være farligt, men jo tættere på fødslen man kommer, jo større risiko er der naturligvis for at vandet går - og ingen har rigtig lyst til en fødsel i flere tusinde meters højde. Det er derfor, at man ikke må flyve, når man nærmer sig terminstidspunktet, eller hvis man har haft problemer i graviditeten.

Måske kunne du kontakte en flymedicinsk klinik og få mere information også i forhold til din specifikke situation :)

Håber du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke! Og jeg glæder mig til at følge jer igen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce