Annonce

Annonce

Svar: Overgang fra grød til mad


14. december 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Det er super godt, at din datter er så glad for at spise og glad for selv at sidde med mad i hånden, gumle, sutte og gnaske - det skal du bestemt udnytte! Det er både med til at styrke hendes lyst til at spise og hendes mundmotoriske udvikling :)

Nu hvor hun er 6 måneder gammel, vil det være rigtig godt, at du begynder med lidt kød eller fisk i mosen, og det vil netop være med til at give grøntsagsmosen mere struktur og bid og på den måde vænne hende til ikke kun at spise lind og blød mad.

Kød er alle typer kød - kylling, kalkun, svin, kalv, okse, lam, and osv. ligesom også indmad som hjerter og lever er vigtigt. I begyndelsen går det bedst med de lysere kødtyper og så kan du variere med andre typer kød hen af vejen. Kødet bør koges og i starten er det en god idé at bruge hakket kød og netop bruge f.eks. kødboller, indmaden af en frikadelle eller lignende i mosen.

Fisk er vigtigt, fordi din datter via fisk får de essentielle fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af nervesystemet, udviklingen af hjernen, synet, de kognitive funktioner som f.eks. indlæringsevnen og hukommelsen. Fisk er f.eks. sild, makrel, laks, torsk, rødspætte. Det vil være rigtig godt, at du giver hende fisk mindst 2 gange om ugen og gerne hyppigere til frokost... Fisk skal koges eller laves i ovnen og kan derefter hakkes fint med en kniv eller en gaffel. Du kan også give indmaden af en fiskefrikedelle...

I begyndelsen passer det sandsynligvis med en lille skefuld kød/fisk i en portion grøntsagsmos og stille og roligt kan du så øge mængden i takt med at din datter bliver bedre og bedre til at tygge og bearbejde det i munden.

Grød og mos må også gerne gøres grovere nu, så hun f.eks. tilbydes flerkornsgrød og havregrød, øllebrød og lignende. Som både har mere struktur og mere smag og på den måde vænnes til dette. ...


Annonce

...

Og så er det som du selv skriver vigtigt med mad i hånden. Det kan være f.eks. agurk, ristede rugbrødsbjælker, kartoffelbåde bagt i ovnen, kogte stykker blomkål eller broccoli eller lignende, som hun kan sidde og gumle på. Altid under opsyn og du skal være parat til at fjerne det og erstatte med nye stykker, når det bliver for gennemgnasket. Du må ikke give hende f.eks. æblebåde eller rå gulerod - da det kan knække og sætte sig fast i halsen. Hun må heller ikke få noget med skræl f.eks. tomater med skræl eller vindruer med skræl...

Hvis du fornemmer, at det stadig er svært for hende helt at styre mad i hånden selv, så kan du holde det for hende imens hun sidder og slikker, sutter, smager... eller du kan nogle gange vælge at bruge en frugtfeeder, babyfeeder og lignende. Det er en lille beholder, hvori du kan komme kogte grøntsager og frugt og lade hende spise det den vej igennem. Det giver naturligt ikke samme øvelse, som at sidde direkte med maden selv, men det er bedre end ingenting...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I 7 måneders alderen vil hun ofte være bedre til at bearbejde den lidt fastere føde i munden og du kan her forsøge at mose nogle af grøntsagerne med en gaffel, for på den måde at give hendes mos lidt mere bid. I 8 måneders alderen vil hun måske være parat til at spise små brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre og jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du forslag til, hvordan du gradvist kan gå frem måned for måned fra nu, og indtil din datter er 18 måneder gammel. Der er også opskrifter, dagsplaner osv. og du kan slå op, hvis du er i tvivl om, hvad hun må få at spise, hvornår og hvordan... Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2018.

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig god appetit - og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce