Brev:
Snart 9 måneder og gumler stadig ikke på maden
Hej Helen
Min søn på snart 9 måneder har fået tilbud hapsere af alverdens slags siden han var 6 måneder, men han er stadig ikke begyndt at gumle på dem, og det ryger fortsat ud igen. Han hygger sig gevaldigt med at undersøge, men han er ikke igang med at lære at gumle. Han undersøger med fingrene, og så lige kort ind og vende i munden inden det bliver spyttet ud igen. Den strategi betyder, at han ikke lærer det, og han er ikke et skridt tættere på nu end for 3 måneder siden.
Det viser sig at han har et ret stramt tungebånd og læbebånd på trods af at han blev klippet da han var helt lille, og vi er blevet bedt overveje at få det klippet igen med bedøvelse. Hvad er konsekvenserne? Hvor meget smerte vil han have efter operationen? Hvad skal man overveje for og imod.
Skal man overveje at tage læbebåndet nu man alligevel er i gang? Min sundhedsplejerske fortalte, at han vil falde en dag, og så vil det blive revet op og bløde voldsomt meget. Men hvorfor ikke gøre det under kliniske forhold og uden forskrækkelsen?
Det viser sig, at han også har væske på ørerne, og han siger ikke hverken mama, baba eller dada. Han var startet på mama og baba, men det stoppede - sandsynligvis omkring da væsken i ørerne startede. Nu lyder han nærmest som en ...
... døv. De vil dog først lægge dræn om 2 måneder efter to yderligere tjek. Men hvis hans sproglige udvikling allerede nu er så påvirket, og han har flere tudeture hver nat, hvorfor så vente så længe? og hvis han alligevel skal have klippet tungebåndet?
I min familie er der flere af hans kusiner, der ikke lærte at tale ordentligt før godt oppe i skolealderen 6-7 år, så min bekymring her er at både tendensen til væske i ørerne og det stramme tungebånd og læbebånd, som sandsynligvis er årsagen for at han ikke kan finde ud at at lære at spise, betyder, at han kommer til at kæmpe med sproget. Jeg har set hvad det gør ved selvværdet, og han er i forvejen ret sensibel bl.a. ift. mange /nye mennesker.
Jeg er dybt bekymret. Bør jeg være det? eller overdriver jeg? Hvor alvorligt er det at han ikke har fremdrift på at lære at spise med hans nuværende alder? eller bør jeg slå kold vand i blodet, fortsætte som hidtil, og så en skønne dag vil det være løst?
Da jeg har haft emnet oppe at vende af mange omgange med min sundhedsplejerske, føler jeg, at sundhedsplejersken/kommunen lader stå til for længe, hvor jeg bare gør hvad alle andre forældre gør: giver dem noget mad at øve sig på. Er min bekymring valid, eller bør jeg insistere på "noget"?
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
6. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Hej Helen Vi skriver, da den nu er gal med lille Matteos søvn igen, og der...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.